TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.10.2020.

Na meniju gotovo svim Meksikancima bez sumnje uvijek su tortilje ili tacosi koji su osnova za raznovrsne nadjeve.

Odličnu ideju ovaj put smo potražili u obliku deserta. Super zabavno ih je napraviti, a arome možete prilagoditi svojim željama. Birajte voće koje najviše volite jer kombinaciju okusa prilagođavate sebi.

Pripremite ove super lagane palačinke za slatki tacos bar, a zatim prepustite se svojoj kreativnosti i napravite vlastite nadjeve. Recept smo pronašli ovdje, a mi ga donosimo u nastavku.

SASTOJCI (ZA 4 PORCIJE):

  • 100 g običnog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 240 ml  mlijeka
  • 2 žlice ulja, po mogućnosti od repice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 40 g krem ​​sira
  • 3 žlice jogurta od vanilije
  • 1 mala banana, narezana
  • 123 g svježih malina ili nekog drugog voća po želji

PRIPREMA:

Umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i sol, a posebno pomiješajte jaje, mlijeko, ulje repice i vaniliju. Povežite dvije smjese.

Dodajte malo ulja i zagrijte tavu na srednje jakoj vatri.  Stavite malo smjese i pecite dok se mjehurići na vrhu ne počnu pojavljivati i dok dno ne dobije zlatno smeđu boju. Okrenite i pecite dok druga strana ne porumeni. U međuvremenu pomiještajte krem ​​sir i jogurt. Nanesite preko palačinke i dodajte banane, maline ili voće po želji i preklopite ivice preko punjenja. Uživajte!

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: tasteofhome.com

Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

TEKST: Bonjour.ba - PR

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

Sarajevo polako postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje fine kuhinje, a restoran Amber novi je dokaz tome.

Ovaj restoran, koji se nalazi u sklopu luksuznog Apeiro hotela, nakon pažljivo osmišljenog rebrandinga ulazi u potpuno novo poglavlje svoje priče i to pod vodstvom renomiranog kuhara Maria Mandarića, nosioca prestižne Michelinove zvjezdice.


restoran_amber2bonjour_ba

Od 15. novembra 2025., ljubitelji vrhunske gastronomije imat će priliku doživjeti prvo ekskluzivno degustacijsko veče novog jelovnika koji potpisuje upravo Mandarić


restoran_amber6bonjour_ba

Očekuje se jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju tradicija i savremena kulinarska filozofija, autentični lokalni sastojci, sofisticirane tehnike i umjetnički pristup svakom tanjiru.

"Sarajevo ima nevjerovatan potencijal, bogatu gastronomsku tradiciju i publiku koja zna prepoznati kvalitet. Moj cilj je da kroz Amber donesem svježinu, kreativnost i da zajedno pomjerimo granice gastronomije u Sarajevu“, istakao je Mario Mandarić povodom svog dolaska.


restoran_amber1bonjour_ba

Rebranding restorana Amber rezultat je želje da se ovaj gastronomski prostor izdvoji kao nova kulinarska destinacija u Bosni i Hercegovini, mjesto elegancije i inovacije. 


restoran_amber3bonjour_ba

Novi vizuelni identitet, profinjena atmosfera i autorski meni najavljuju da će svaki detalj biti pažljivo promišljen i usmjeren ka potpunom užitku gosta.

 



Pored restorana Amber, Mandarić će biti zadužen i za kreiranje menija u Sans Cesse Bistrou, novom konceptu koji će u opuštenijem, ali podjednako kvalitetnom duhu, ponuditi moderan pristup svakodnevnoj gastronomiji.


restoran_amber4bonjour_ba

Za Sarajevo, ovo je više od dolaska jednog kuhara, to je korak ka novim kulinarskim standardima i potvrda da grad sve više zauzima mjesto na gastronomskoj karti regije.

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!