TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.10.2020.

Na meniju gotovo svim Meksikancima bez sumnje uvijek su tortilje ili tacosi koji su osnova za raznovrsne nadjeve.

Odličnu ideju ovaj put smo potražili u obliku deserta. Super zabavno ih je napraviti, a arome možete prilagoditi svojim željama. Birajte voće koje najviše volite jer kombinaciju okusa prilagođavate sebi.

Pripremite ove super lagane palačinke za slatki tacos bar, a zatim prepustite se svojoj kreativnosti i napravite vlastite nadjeve. Recept smo pronašli ovdje, a mi ga donosimo u nastavku.

SASTOJCI (ZA 4 PORCIJE):

  • 100 g običnog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 240 ml  mlijeka
  • 2 žlice ulja, po mogućnosti od repice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 40 g krem ​​sira
  • 3 žlice jogurta od vanilije
  • 1 mala banana, narezana
  • 123 g svježih malina ili nekog drugog voća po želji

PRIPREMA:

Umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i sol, a posebno pomiješajte jaje, mlijeko, ulje repice i vaniliju. Povežite dvije smjese.

Dodajte malo ulja i zagrijte tavu na srednje jakoj vatri.  Stavite malo smjese i pecite dok se mjehurići na vrhu ne počnu pojavljivati i dok dno ne dobije zlatno smeđu boju. Okrenite i pecite dok druga strana ne porumeni. U međuvremenu pomiještajte krem ​​sir i jogurt. Nanesite preko palačinke i dodajte banane, maline ili voće po želji i preklopite ivice preko punjenja. Uživajte!

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: tasteofhome.com

Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!