TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 24.9.2024.
U srcu Sarajeva, unutar predivnog ambijenta Hotela Europe, smjestila se slastičarna Mozart - destinacija za sve ljubitelje vrhunskih slastica.
Ova slastičarnica nudi sofisticiranu ponudu koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Naime, u slastičarni Mozart ekipa slastičara dnevno priprema preko 40 poslastica. Torta 'Evropa' je najpoznatiji specijalitet hotela, djelo slastičara Hasana Vilića, koji je za ovu tortu dobio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Frankfurtu davne 1968. godine. Vilićev recept za tortu 'Evropa', te poznatu Vilićevu tufahiju sa šlagom, objavile su sve svjetske novine. Vilić je spremao kolače za brojne poznate sportiste, glumce i ostale ličnosti koje su odsjedale u Hotelu Europe.

Za sve posebne prilike: Rođendanske, svadbene i korporativne torte
Slastičarnica Mozart specijalizirana je za izradu elegantnih i ukusnih torti za svaki poseban trenutak u vašem životu. Bilo da planirate rođendansku zabavu, svadbeni prijem ili korporativni event, stručni slastičari će kreirati torte koje su prava umjetnička djela. Svaka torta se priprema s pažnjom i posvećenošću, koristeći samo najkvalitetnije sastojke, kako bi svaki zalogaj bio pravo zadovoljstvo.

Slastice za svaku priliku
Ponuda slastica ne završava samo na tortama. Nudeći širok spektar delicija, od finih kolača i pite do inovativnih slastica, slastičarnica Mozart je mjesto gdje se svi slatki snovi mogu ostvariti. Svaka slastica pripremljena je s ljubavlju i kreativnošću, odraz posvećenog pristupa kvaliteti i estetici.


Slatki stolovi – savršeni za evente
Za posebne prilike nude i impresivne slatke stolove, koji su savršen izbor za bilo koji događaj. Ovi slatki stolovi obuhvaćaju raznovrsne slastice koje će zadovoljiti sve ukuse i prigode. Bilo da se radi o poslovnom sastanku, vjenčanju ili rođendanskoj zabavi, tim koji je zadužen za pripremu slastica će pripremiti vizualno privlačan i gastronomski bogat stol, osiguravajući da vaš događaj bude nezaboravan.
Posjetite ih možete u Hotelu Europe Sarajevo i dopustite sebi da uživate u vrhunskim slasticama. Posvećenost detaljima i strast prema slastičarskom umijeću garantiraju da će svaki posjet biti jedinstveno iskustvo.


Za više informacija i rezervacije, posjetite njihovu web stranicu.
* * *
Foto: PR
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!