TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 24.9.2024.

U srcu Sarajeva, unutar predivnog ambijenta Hotela Europe, smjestila se slastičarna Mozart - destinacija za sve ljubitelje vrhunskih slastica.

 

Ova slastičarnica nudi sofisticiranu ponudu koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Naime, u slastičarni Mozart ekipa slastičara dnevno priprema preko 40 poslastica. Torta 'Evropa' je najpoznatiji specijalitet hotela, djelo slastičara Hasana Vilića, koji je za ovu tortu dobio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Frankfurtu davne 1968. godine. Vilićev recept za tortu 'Evropa', te poznatu Vilićevu tufahiju sa šlagom, objavile su sve svjetske novine. Vilić je spremao kolače za brojne poznate sportiste, glumce i ostale ličnosti koje su odsjedale u Hotelu Europe.

 


 

Za sve posebne prilike: Rođendanske, svadbene i korporativne torte


Slastičarnica Mozart specijalizirana je za izradu elegantnih i ukusnih torti za svaki poseban trenutak u vašem životu. Bilo da planirate rođendansku zabavu, svadbeni prijem ili korporativni event, stručni slastičari će kreirati torte koje su prava umjetnička djela. Svaka torta se priprema s pažnjom i posvećenošću, koristeći samo najkvalitetnije sastojke, kako bi svaki zalogaj bio pravo zadovoljstvo.
 




Slastice za svaku priliku


Ponuda slastica ne završava samo na tortama. Nudeći širok spektar delicija, od finih kolača i pite do inovativnih slastica, slastičarnica Mozart je mjesto gdje se svi slatki snovi mogu ostvariti. Svaka slastica pripremljena je s ljubavlju i kreativnošću, odraz posvećenog pristupa kvaliteti i estetici.






Slatki stolovi – savršeni za evente

Za posebne prilike nude i impresivne slatke stolove, koji su savršen izbor za bilo koji događaj. Ovi slatki stolovi obuhvaćaju raznovrsne slastice koje će zadovoljiti sve ukuse i prigode. Bilo da se radi o poslovnom sastanku, vjenčanju ili rođendanskoj zabavi, tim koji je zadužen za pripremu slastica će pripremiti vizualno privlačan i gastronomski bogat stol, osiguravajući da vaš događaj bude nezaboravan.
 

 

Posjetite ih možete u Hotelu Europe Sarajevo i dopustite sebi da uživate u vrhunskim slasticama. Posvećenost detaljima i strast prema slastičarskom umijeću garantiraju da će svaki posjet biti jedinstveno iskustvo.





Za više informacija i rezervacije, posjetite njihovu web stranicu.

* * *
Foto: PR


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!