Najbolji sladoled u Sarajevu: Top 3 lokacije koje ne smijete propustiti!
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETPostoji li bolji način da se suočite s visokim ljetnim temperaturama od ukusnog i osvježavajućeg sladoleda?
Vjerujemo da ne. Zato, bilo da ste u potrazi za klasičnim užicima ili eksperimentalnim novitetima, naša Marija je istražila za svako nepce idealnu lokaciju. Pripremite svoje sunčane naočale, obujte udobne sandale i krenite u avanturu sladolednog istraživanja Sarajevom sa Bonjour.ba.
Gdje u Sarajevu pojesti sladoled?
Kada vrući ljetni dani pozovu na osvježenje, Sarajevo postaje skriveni raj za ljubitelje sladoleda. Baš poput pravih insajdera zaputili smo se u istraživanje grada, osluškivali priče lokalaca i za vas predstavili nekoliko lokacija ako ste u potrazi za savršenim sladoledom koji će vam pružiti osjećaj ljetne radosti.
Krenut ćemo od kultnog sladoleda u Sarajevu: slastičarna Egipat. Rekli bismo prva stanica za svakog ljubitelja sladoleda je uprava ova slastičarna koja ima višegodišnju tradiciju pripreme. Tačnije, od 1949. godine, pripremaju sladoled koji razveseli nepce.
Možete poput lokalaca odlučiti se za njihov najprodavaniji okus egipatsku vaniliju sa specifičnom smeđom bojom ili ćete, kao mi, odlučiti se za korak naprijed pa smjelo se prepustiti probavanju novih okusa. Šta je to Marija izabrala pogledajte u video klipu ispod.
Sljedeća stanica za sladoljupce je Pekara Mrvica i nemojte da vas zavara natpis "pekara" jer ovdje se uistinu krije jedan od najboljih sladoleda u Sarajevu. Za dašak ili bolje rečeno, okus Italije sa miksom američkog deserta u srcu Sarajeva birali smo okuse brownie i pistacija. Mamma Mia! Ovo je nešto zbog čega vrijedi zastati nekoliko sekundi ili barem minutu.
S posebnim akcentom na kvaliteti i svježini sastojaka, svaki sladoled ovdje je mali umjetnički rad, savršen za uživanje uz šetnju gradom. Treba li vam savršen izgovor da ih posjećujete svake sedmice?
Marijina sljedeća stanica je Marshall's Gelato ili jedan mali sladoledni raj u Sarajevu. Visokokvalitetni sladoledi, napravljeni od prirodnih i lokalnih proizvoda koji se svakodnevno pripremaju kako bi očarali naše nepce? Yes, please! Na ovoj listi su se našli i zbog činjenice da nude i veganske okuse, ali i zbog činjenice da imaju okuse koji nadilaze klasiku.
Pomenut ćemo samo da gelato sadrži više mlijeka i manje vrhnja od sladoleda zbog čega ima mekšu teksturu, a također vam omogućava da bolje cijenite njegove okuse jer je manje hladan. Maracuja sa sjemenkama, avokado - limeta, hurme i orasi, mrkva - limeta, hercegovačka breskva... lista da isprobate nešto potpuno novo mijenja se stalno. Među omiljenim okusima je sicilijanska pistacija, a šta je to Marija za vas testirala pogledajte u video klipu ispod.
Jeste li već odlučili koji će biti sljedeći sladoled koji ćete jesti? Zaista teška odluka nakon otkrivanja ova 3 mjesta, ali i ne mora biti. Zaputite se već danas u vašu insajdersku gourmet priču i posjetite svaku od ovih lokacija.
* * *
Foto: Marija Perić