TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 10.4.2024.
Cheesecake? Volimo. Plazma i svi deserti u kojim se nalazi? Volimo.
Omiljena poslastica djetinjstva i jedan od viralno najvoljenijih deserta spojeni su u jednu slasnu harmoniju novim Ledo sladoledom – plazma cheesecake.

Već poznati okus plazma sladoleda, inspirisan cheesecake tortom, sada je prekriven bijelom čokoladom, komadićima višnje i hrskave plazme. Savršen je spoj osvježavajućih, slatkih i kiselih okusa.
Bijela čokolada dodaje kremastu i bogatu notu, dok komadići višnje unose voćnu svježinu i blagu kiselost, savršeno se stapajući. Dodatak hrskave plazme pruža uzbudljivu teksturalnu dimenziju, pružajući osjećaj hrskavosti. Ova kombinacija je raj za nepce i idealan izbor za ljubitelje slatkih delicija.

Od danas – kada poželite cheesecake, ne morate isti strpljivo pripremati nekoliko sati, dovoljno je samo da prošetate do obližnje trgovine.
* * *
Foto: Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.
Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.
Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv.
Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.
Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim.
Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.
Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.
Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.
Recept za krem supu od bundeve
Sastojci:
1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)
1 crveni luk (po želji ljubičasti)
4–5 manjih paradajza
1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)
2 crvene paprike (kapije)
2 mrkve
Maslinovo ulje
So, biber, crvena paprika u prahu
3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca
1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)
½ kašičice kurkume
½ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.
Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.
Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.
Pečeno povrće prebacite u šerpu.
Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.
Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.
Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima.
Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo
Foto: @dawid.powalek
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!