TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 26.10.2017.
Malo tko od nas će slavne riječi 'oni dani u mjesecu' izreći s puno entuzijazma. I iako se važno značenje krije iza ovog prirodnog ciklusa, on često podrazumijeva našu želju da se savijemo ispod dekice, pokrenemo maraton omiljene serije i uživamo u okusima omiljenih slatkiša i mirisu čaja.
Barem prvih par dana menstruacije. S obzirom na promjene raspoloženja prije menstruacija, tegobe i bolove koji se mogu javiti, u stalnoj smo potrazi za alatima koji će nam olakšati ovo vrijeme. A iskreno govoreći, sladoled je uvijek odgovor na sve. Posebice ako, kao i ovaj grafičke dizajnerice, Parker Jones, dolazi s neodoljivom etiketom na sebi koja će vas instant nasmijati i uz to utažiti vašu žeđ za pistacijom, čokoladom ili jagodom. Želimo ga pospremiti u naš hladnjak, a vi?





Foto: Pinterest
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!