Kako njegovati kožu za vrijeme putovanja? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Njega kože za vrijeme putovanja - na šta trebamo obratiti pažnju?

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
27.12.2023.

Nerijetko se za vrijeme putovanja desi da uočimo promjene na koži koje nas ne raduju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Uz izazove odabira odgovarajuće lokacije za odmor i pakovanja za putovanje, dolaze i sitni mali izazovi kojih se često sjetimo tek nakon što dođemo na lokaciju iako smo sebi obećali da ćemo se ovaj put unaprijed pripremiti. Jedan takav izazov je i njega kože.

Zbog suhoće zraka koja je uzrokovana klimom za vrijeme putovanja te promjene klime dolazi do isušivanja kože i na neki način ona prolazi kroz određeni stres zbog prilagođavanja drugačijim uslovima. Osim toga naša svakodnevna rutina, ishrana i navike se mijenjaju, a jasno je da se isto neminovno odražava i na kožu.

 Hidratacija i ishrana

Svaki put kada govorimo o njezi kože, bilo da to radimo kroz Bonjour.ba ili na kafi s prijateljicama, neizbježno je da ćemo naglasiti važnost hidratacije. Iako za vrijeme putovanja uživamo u raznolikoj hrani koju prate i odgovarajuća pića, nemojte zaboraviti na unos dovoljno vode. Pokušajte tokom putovanja sa sobom nositi bocu s vodom i zamijenite s njom slatkasta i alkoholna pića kada god je to moguće.

 

 


Pakovanje

Prilikom pakovanja i odabira proizvoda koje nosimo sa sobom često nam je najvažnije da zauzimaju manje prostora pa se često pri manjku dostupnosti proizvoda koji nam odgovaraju odlučimo baš sada probati nešto novo jer smo naletjeli na taj proizvod u mini pakiranju. Potrudite se ostati dosljedni svojoj rutini njege kože. Vašoj koži koja se već prilagođava novim, drugačijim uslovima, novi proizvodi će biti samo još jedan izazov.
 

SPF i usne

Bilo da idete skijati, sunčati se ili se sunčati zrakama zimskog sunca, ne zaboravite na SPF i važnost zaštite svoje kože bilo da ste u bikiniju ili vam je otkriven samo nos. Pored unosa vode koji će igrati ulogu u hidrataciji, ne zaboravite pružiti dodatnu njegu usnama uz odgovarajući balzam, a dodatni bonus će biti ako isti sadrži SPF. 

 Redovno čišćenje kože

Za vrijeme putovanja će se vjerovatno promijeniti i vaša rutina odlaska na spavanje i/ili buđenja. Potrudite se ne zanemariti njegu kože i skinuti šminku, čak i onda kada se vraćate sa zabave i višesatnog plesanja. Koža će vam sigurno biti zahvalna na nekoliko izdvojenih minuta.

* * *
Naslovna fotografija: @lydsbutler

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno