Sjajna atmosfera na bruchu u restoranu 4 sobe gospođe Safije uz Vinske priče Željka Garmaza

MODNE VIJESTI
7.2.2019.
 Prošli vikend, točnije u subotu, 2.2.2019. godine, u restoranu Četiri sobe gospođe Safije u Sarajevu, predstavljena je knjiga vinskog pisca Željka Garmaza, Vinske priče Dalmacija te Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Knjiga Vinske priče Dalmacija donosi 73 portreta dalmatinskih vinara. Veći njih je vinarstvo još uvijek usputno zanimanje kojim se bave nakon što završe posao lučkog kapetana, ugostitelja, kuhara, hotelijera, građevinara, sveučilišnog profesora marketinga, trgovca pesticidima, igrača kriketa ili strijelca glinenih golubova. Kroz ovu knjigu saznat ćete i zašto se Dalmaciju doživljava draguljem na svjetskoj vinskoj sceni, tko uzgaja plavac mali sivi, pošip crni, svrdlovinu, gegić, zlataricu, plasinu, bogdanušu, prč..., ali i zašto je svjetski priznata Jo Ahearne, Master of Wine, odlučila svoje vinsko gnijezdo saviti na Hvaru i od svijetu nepoznatih sorti raditi sjajna vina koja će u konačnici samo potvrditi status Dalmacije kao svjetske vinske egzotike!

vinskeprice 4sgs 3


Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja sadrže, pak, 48 portreta vinara istočne Hrvatske, a u toj knjizi možete saznati, primjerice, kako je Piotr Hanus iz Poljske počeo sa suprugom Alicjom proizvoditi svoje vino u Iloku, ali i zašto frankovku nipošto u rodnu zemlju ne žele izvesti pod tim nazivom. Jer, tvrdi, „frankovka u Poljskoj ima težinu kao Ribar u Hrvatskoj – kupi je i gotov si!“ Zašto supružnici Janečić svoju vinariju u Aljmašu nazivaju „kućicom za ptice“ i pritom uživaju u mislima Bele Hamvasa i Sandora Maraija? Zašto braća Čobanković svoja vina nazivaju „vinima za fešte“? Zašto Domagoj Buhač u vinograd znade otići u ronilačkom odijelu? Kako je Krunoslav Bartolović meliorirao brdo te na kamenu podigao vinograd? Koliko je visok Ivan Knezović, najviši hrvatski vinar, kojega u Iloku poznaju kao – Zmiju? Kako je Mladen Siber odrastao uz golubove listonoše te dudove svilce u spavaćoj sobi? Kako je Marinko Markota uspio ostati romantičar u susjedstvu Kate Lutkemeier, „najmasnije“ slavonske kraljice bećarca? Zašto Attila Szabo ne odustaje od proizvodnje pivarskog ječma i slada? Zašto se glavna enologinja Belja osjeća kao vinska pedijatrica? Zašto Viktor Tepeš kani u pomoć pozvati svoga brata Vlad(imir)a, a svoja vina proglasiti idealnim za Noć vještica? Kako je Branko Mihalj smislio gangu koja se često izvodi u njegovom rodnom Rakitnu? Tko je elektrograševinar koji je doktorirao na teoriji kaosa?

A to je tek mali uvod u sadržaj knjiga koje su sjajna inspiracija za sve strastvene ljubitelje vina te iskusne foodije.

vinskeprice 4sgs 1

vinskeprice 4sgs 2

Uz mnoštvo smijeha i sjajno štivo, toplu atmosferu na brunchu dodatno su začinila i odabrana vina kojima je Željko dočarao i arome ovih priča. Bilo je to jutro ispunjeno ukusnom hranom, sjajnim vinima i tekstovima koji hrane tijelo i dušu.

vinskeprice 4sgs 4

vinskeprice 4sgs 6

 

 

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: