TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 27.9.2024.
Oktobar počinjemo s fokusom na odlične kulturne događaje koji zaslužuju da im posvetimo posebnu pažnju.
Sarajevo nas i dalje obogaćuje zanimljivim kulturnim dešavanjima, a ove sedmice vas očekuje nekoliko događaja koje ne smijete propustiti. Donosimo vam pregled najvažnijih trenutaka festivala "Sidranovi dani," posvećenog životu i djelu Abdulaha Sidrana. Jedan od najznačajnijih filmova u historiji bh. kinematografije, u okviru ovog Festivala bit će premijerno prikazan u svojoj digitaliziranoj verziji.
30. septembar, 20:00h // Kamerni teatar 55
Jedan od najpoznatijih Sidranovih scenarija oživjet će na sceni Kamernog teatra 55. Predstava "Sjećaš li se Dolly Bell" donosi nostalgični duh Sarajeva, a nakon izvedbe, reditelj Kokan Mladenović i direktor Senad Alihodžić obratit će se publici. Evo još jedne prilike da ponovo ili po prvi put izdvojite vrijeme za ovu predstavu.
1. oktobar, 19:00h // Galerija "Gabriel", Kamerni teatar 55
Izložba Suzanne Arbanas, umjetnice iz SAD-a, predstavlja portrete Abdulaha Sidrana, s posebnim fokusom na njegovu bogatu ostavštinu. Ova svečana umjetnička posveta otvara vrata jedinstvenom doživljaju Sidranovog lika.
2. oktobar, 17:00h // Prostor pored Ferhadija džamije
Na 80. rođendan Abdulaha Sidrana, sarajevski pjesnici okupljaju se kako bi čitali njegova najpoznatija djela. Ovaj poetski događaj obećava emotivan povratak u svijet Sidranove poezije, na simboličnom mjestu.
2. oktobar, 20:00h // Velika dvorana Bosanskog kulturnog centra KS
Ovo je prilika da ovaj legendarni film doživite na nov način, u obnovljenom sjaju. Ovaj kultni i višestruko nagrađivani film osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na Festivalu u Kanu 1985. godine, a bio je također nominovan i za nagradu Oskar Američke filmske akademije za najbolji film vanengleskog govornog područja. Godine 1985. osvojio je na Pulskom filmskom festivalu Veliku zlatnu arenu, te Zlatnu arenu za režiju, scenarij, glavnu mušku ulogu i glavnu žensku ulogu.
* * *
Naslovna fotografija: @_goropro_
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!