Semifreddo – ledeni slatki desert koji je sjajna alternativa sladoledu
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETOvaj poluzamrznuti desert čiju recepturu potpisuju Talijani, strastveni zaljubljenici u hranu, ukrast će vaše simpatije i razveseliti vaše nepce svojom baršunastom teksturom te čvrstoćom. Okusom će vas podsjetiti na sladolede koje kupujemo u trgovinama, budući da sadrži tučeno slatko vrhnje te kremu od žumanjaka. Za njegovu pripremu vam ne treba specijalizirani aparat, a veliki plus je i činjenica da ga možete rezati, što će vam omogućiti savršeno doziranje porcija. Iako, kada ga jednom isprobate, vjerujemo da će nestati iz hladnjaka dok kažete mljaac!
U nastavku vam donosimo ukusan recept za semifreddo s malinama i bijelom čokoladom.
Sastojci:
5 žumanjaka
90 g šećera
Vanilijin šećer
300 g bijele čokolade
300 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g malina
Priprema:
Žumanjke razmutite te im dodajte šećer, šećer i smjesu stavite iznad lonca s kipućom vodom. Neprestano miješajte električnom miješalicom dok smjesa ne postane kremasta (4-5 minuta). Zatim sklonite smjesu s pare sa strane, a na pari rastopite 200 g čokolade. Umiješajte čokoladu u smjesu s jajima i pustite da se malo ohladi. Slatkom vrhnju dodajte vaniliju i električnom miješalicom istucite u šlag. Šlag lagano umiješajte u jaja, dodajte preostalih 100 g čokolade narezane na sitne komadiće i na kraju umiješajte maline. Kalup obložite papirom za pečenje, ulijte pripremljenu smjesu i stavite u zamrzivač najmanje tri do četiri sata.