Praktičan vodič koji otkriva koliko često trebamo mijenjati i prati posteljinu

INTERIJERI
10.7.2020.

Pranje rublja mnogima je ne baš omiljen posao, koji često delegiramo na druge, što nerijetko dovodi do sitnih greški u koracima zbog čega rublje ne izađe iz perilice potpuno mirisno i čisto. Ususret ljetu i visokim temperaturama, ali i sukladno pandemiji, sve više pažnje uz odjeću, dajemo i posteljini i plahtama koje koristimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki se pridržavaju mijenjanja posteljine jednom tjedno, drugi svaka dva tjedna, neki čak - ako to priznaju i jednom mjesečno što nas dovodi do pitanja: „Postoji li pravilo o tome kako i koliko često mijenjati plahte kako bi one bile što čistije i zdravije?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @anajohnson

Općenito, pranje posteljine nije nam uvijek omiljeni zadatak. Točnije, gotovo tri petine nas ne mijenja posteljinu svaki tjedan, otkrilo je istraživanje firme za čišćenje End of Tenancy Cleaning London. Grinje prašine mogu se brzo razmnožiti u nepranoj posteljini. Iako ovo nije sjajna vijest bilo kome, oni koji pate od alergije, astme ili ekcema trebali bi posebno voditi računa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roomz & - interior design (@roomzand) on

Upravo zbog toga smo istražili što mikrobiolozi i dermatolozi savjetuju koliko često i kako trebamo prati svoje plahte. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MagicLinen (@magiclinen) on

PERITE PLAHTE I PREKRIVAČE BAREM JEDNOM U TJEDNU

U biti što je tkanina bliža koži, to je češće treba prati i mijenjati jer na neopranoj posteljini nakuplja se mnogo nepoželjnih bakterija. Ljudi svakodnevno ispuštaju između 30.000 i 40.000 stanica kože, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD) i tamo gdje stanice kože ostanu, pojave se grinje. Neoprane plahte u tom slučaju su poput bifea za grinje što može djelovati negativno na vaš ekosustav kože. Generalno preporučuje se da posteljinu i jastučnice perete i mijenjate jednom tjedno. U slučaju da postoji intenzivno znojenje, treba ih češće prati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle (@blushingboho) on

POSTELJINU PERITE NA 60 °C ILI VIŠE

Iako će se prašina isprati ako perete posteljinu na nižoj temperaturi, same grinje će preživjeti, što dugoročno nije rješenje. Prije nego što posteljinu stavite u perilicu, provjerite ima li naljepnica sa uputama za pranje. Ako se vaše posteljine ne mogu oprati u toploj vodi, pokušajte ih ostaviti na suncu da se osuše jer je sunčeva svjetlost prirodno antimikrobno sredstvo. Još jedan trik je glačati posteljinu kako biste bili sigurni da je vaša posteljina uistinu čista.
Uz to, postoji li slađi večernji hygge trenutak od mirisa svježe oprane posteljine?

INTERIJERI , 10.7.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@carmushka

Podijeli:

Posljednje objavljeno