TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 15.7.2020.

Slatko osvježenje za nepce u Sarajevu, krilo se u ugodnom i mirnom ambijentu caffea i slastičarne Torte i To na zadnjem spratu BBI Centra.

Svi cheesecake ljubitelji su se rastužili kada su saznali da se zatvara divni interijer ove slastičarne, ali će ih uistinu obradovati činjenica da smo saznali gdje možete ponovo uživati u njihovoj slatkoj deliciji i zvijezdi ponude u nešto drugačijim interijerima.

Mornar Sarajevo (Zagrebačka ulica), Caffe & restaurant Manolo (Titova ulica) te Morisco Cafe Boutique (Bulevar Meše Selimovića) u svojoj ponudi imaju Torte i To cheesecake po orginalnoj recepturi, stoji na službenom Facebook profilu TORTE i to Sarajevo. 
Šarena terasa 'Mornar Sarajevo', bašta Morisco Cafe Boutique ili zelena oaza cafea & restorana Manolo u centru grada - na vama je da odaberete idealnu destinaciju za bezbrižna poslijepodnevna ljetna druženja te da razmazite nepce i uživate u slatkim zalogajima kremastog cheesecakea.

 Terasa caffea & restorana Manolo

Također, sve Torte i To ukusne slastice možete pogledati i naručiti na njihovom Facebook profilu.


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!