TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 3.8.2015.

U ljetnim mjesecima voće je naše omiljeno osvježenje. Lubenica instatno gasi žeđ, a u kombinaciji s jagodama dobivamo pravu ukusnu voćnu bombu prepunu vitamina C.

Dodajte im i zdrave i niskokalorične shia sjemenke i imate tri sastojka koja mogu biti odlična baza za vaš doručak ili poslijepodnevnu užinu. Pronašli smo recept za smoothie koji je osvježavajući, ukusan, bez ikakvih umjetnih dodataka ili sladila i koji je prikladan za ljetne temperature. I možete ga čuvati u hladnjaku do narednog jutra.

Sastojci:

  • 1 1/2 šalice (240 g) svježih kriški lubenice očišćenih od crnih sjemenki
  • 1 šalica (120 g) smrznutih jagoda
  • 1/2 banane (50 g), prethodno oguljene i nasjeckane
  • 2/3 šalice (120-180 ml) bademovog mlijeka
  • 1 limeta, odnosno 30 ml iscijeđene limete
  • 1 žlica chia sjemenki

Foto: minimalistbaker.com

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender. Ukoliko želite kremastiju smjesu, dodajte više bademovog mlijeka, a za gušću smjesu, dodajte malo više zamrznutih jagoda ili leda. Dodajte i bananu za dodatnu slatkoću, a tik prije posluživanja, po vrhu pospite chia sjemenke. Dobar tek!

Za još ukusnih slastica i recepata pogledajte web stranicu i Instagram profil.

***
Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!