4 savjeta koja mogu pomoći kod svakodnevnih izazova s vlasištem - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 savjeta koja mogu pomoći kod svakodnevnih izazova s vlasištem

Tekst:

Ana Rotim

KOSA
12.3.2023.

Vlasište je veoma osjetljivo područje sklono iritacijama i upravo zbog toga zahtijeva adekvatnu njegu, ali i posebne trikove kako bi bilo zdravo i izgledalo uredno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Promjene na vlasištu vizualno su uočljive stoga vrlo lako možemo primijetiti ukoliko nam je potrebna dodatna njega ili pak u određenim slučajevima posjet dermatologu. Naime, boja tjemena nešto je svjetlije nijanse od puti kože tako da crvenilo ili pak nadraženo vlasište prvi je alarm da nešto nije uredu.

U određenim slučajevima te simptome i izazove možemo ukloniti tako što u svoju svakodnevnu rutinu ubacimo par određenih koraka koji će efikasno djelovati. Stoga smo izdvojili četiri savjeta koja će vam pomoći da riješite manje izazove s vlasištem.

Fokusirajte se na zdravu prehranu

Nekvalitetna i prerađena hrana kao i česti unos ugljikohidrata i masnoća mogu uzrokovati pojavu peruti i ekcema na tjemenu. Upravo zbog toga osobe koje imaju problema s dermatitisom i sličnim izazovima na tjemenu fokus bi trebale staviti na unos zdravih i kvalitetnih namirnica. Stručnjaci prednost daju cjelovitim proizvodima iz prirodnog uzgoja te stavljaju naglasak na namirnice bogate Omega 3 mastima.


Redovan piling vlasišta

Jedan od najboljih načina da uklonite mrtve stanice kože je piling vlasišta. Ovaj korak činite jednom tjedno tijekom pranja kose. Naime, redovan piling vlasišta smanjit će pojavu sebuma na vašem tjemenu te može riješiti izazove s ljuštenjem vlasišta.
 

 


Koristite blage proizvode

Ako je vaše vlasište sklono upalama i iritacijama, odnosno ako korištenjem proizvoda sa snažnim sastojcima uzrokuje neugodan svrbež ili pak crvenilo trebali biste u potpunosti promijeniti svoju rutinu. Naime, stručnjaci savjetuju da u tom slučaju proizvode koje koristite zamijenite s onima koji su dermatološki testirani te koji sadrže blage i neutralne sastojke.


Kontrolirajte stres

Svakodnevna izloženost stresnim situacijama može dovesti do povećanja opadanja kose kao i do određenih izazova s vlasištem. Stoga, mnogi stručnjaci savjetuju redovnu tjelovježbu, kvalitetan san kao i pozitivan mindset kako biste lakše riješili određene izazove.

 

* * *
Naslovna fotografija: @chloelloyd 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno