Veliki vodič za organizaciju: artikli koje biste trebali baciti, donirati, skladištiti ili zadržati u domu

INTERIJERI
8.10.2020.

Od nakupljenih starih časopisa, organizacije makeup police, do čišćenja ormara, evo kako uljepšati svoj dom i ostati organiziran ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novo godišnje doba možete ući sa potpunom organizacijom i novim prostorom za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: @fashionhippieloves

Pri tome ne mislimo na napuštanje sadašnjeg udobnog doma već jednostavno pregledajte svoj trenutni dom i smislite kako da izgleda i funkcionira bolje. Prvi korak je organizacija ili čak popis svih stvari u  kući sa kojima možete odlučiti što ćete: baciti, donirati, skladištiti ili zadržati na mjestu.

Upravo zbog toga smo kreirali listu za sve ponuđene kategorije kako bismo vam olakšali organizaciju.

Foto: @thestellabluegallery

ŠTO BACITI?

Namirnice u ostavi kojima je istekao rok

Pravi cilj ovdje je postati svjesniji o periodu isteka narminica i ne dopustiti da vam se hrana pokvari u frižideru ili ormarima i u biti da kupujete samo ono što vam treba taj mjesec ili čak sedmicu. Ukoliko nešto što je isteklo ili je bilo skriveno u stražnjem dijelu vaše ostave ko zna koliko dugo još uvijek zauzima mjesto na polici, morate odmah baciti.

Foto: @bucknakedkitchen

Novine i časopisi

Ako ne postoji zaista uvjerljiv razlog da ih zadržite, bacite  stare novine i časopise. Ako držite časopise za recepte ili druge ideje, provjerite mogu li se informacije pronaći na internetu ili isijecite najdraže recepte i napravite svoju knjigu sa zaljepljenim receptima.

Stari računi

Pametno je sačuvati stare račune, ali ne zauvijek. Agencije koje se bave prihodima preporučuju čuvanje evidencije i odgovarajućih uplatnica ili računa najmanje šest godina, počevši od kraja porezne godine za koju su prijavljeni.

Stari makeup

Ako negdje u polici za kozmetiku još uvijek stoje stare tubice ruževa i maskare koje ste jednom (ili nijednom) koristili, vrijeme da ih se riješite. Šminka ima rok trajanja, a osim što stvara nered u vašem domu, stara kozmetika također ne djeluje dobro i može iritirati vašu kožu. Ruževi bi trebali biti bačeni nakon otprilike godinu dana, dok su puder, prajmer, rumenilo i sjenila obično upotrebljivi oko dvije godine nakon otvaranja. Svakako provjerite datum pri kupovini.

Foto: @curlsandcashmere

Stvari kojima se zagubio par

Prirodno je da sačuvate jednu čarapu ili naušnicu u nadi da će se njezin par pojaviti, ali nakon što prođe razuman vremenski period i niste pronašli nestali par, vrijeme je da ih se riješite.

ŠTO DONIRATI?

Korištene, ali očuvane dječije stvari

Nevjerojatno je koliko stvari nakupite kada imate bebu, a one se tako brzo mijenjaju i narastu prije nego što shvatite koliko odjeće i igračaka imaju. Operite i očistite predmete koje vaše dijete više ne treba ili koje više ne koristi i donirajte ih.

Stara posteljina, deke i ručnici

Jednom kada plahte, pokrivači i peškiri počnu gubiti svoju mekoću vrijeme je za nove, ali  pri tome ne morate stare bacati u smeće. Mjestima poput skloništa za životinje uvijek su dobrodošle stare posteljine.

Foto: @poorlittleitgirl

Uređaji koje ne koristite

Možda ste kupili aparat za vafle misleći da ćete ih praviti za svaki doručak ili vam je možda neko poklonio aparat za pecivo, ali ga nikada ne koristite. Ne dopustite da mali uređaji zauzimaju dragocjen prostor za odlaganje u vašim ormarima. Donirajte ih i napravite mjesta za stvari koje zapravo koristite.

ŠTO SKLADIŠTITI?

Sezonske dekoracije

Pažljivo spakujte i spremite sve božićne ukrase i odložite ih na sigurno mjesto, idealno u podrum ili ormar za odlaganje tamo gdje vam neće stati na put, ali nemojte se tu zaustaviti. Organizirajte i pohranite sve druge predmete koje ne koristite tijekom cijele godine, bilo da se radi o toplijim dekama koje koristite samo zimi ili papirnatim tanjurima, plastičnim čašama i priborom koje koristite samo ljeti.

Sezonska odjeća

Ako želite pospremiti svoj ormar, onda ga organizirajte po sezoni i spakujte ono što ne nosite. U ovom periodu spakujte svu ljetnu odjeću poput kratkih hlača, laganih majica i haljina. Razmislite o korištenju kutija za odlaganje koji se mogu staviti ispod vašeg kreveta za lakši pristup ako nešto tražite. Vaš će se ormar osjećati puno organiziranijim i lakšim za navigaciju.

Foto: @simplyeveryblog

ŠTO ZADRŽATI?

Sentimentalni predmeti

U žurbi da organizirate svoj dom, pazite na sentimentalne predmete. Pažljivo razmotrite svaku stavku prije nego što je odbacite ili donirate. Obavezno se držite sentimentalnih predmeta na koje ćete se vi i vaša porodica rado osvrtati u godinama koje dolaze.

Sve što vas usrećuje

U knjizi „The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing“, Marie Kondo navodi da se držimo samo onih stvari koje govore vašem srcu, a zatim se odvažimo i odbacimo sve ostalo. Čineći ovo, možete resetirati svoj život i započeti novi životni stil.  Doduše, vaš usisavač možda neće komunicirati sa vašim srcem, ali to je nužnost, pa bacanje nije opcija. No, poštivanje ovog osnovnog principa kada je riječ o puno drugih predmeta u domu pomoći će vam da stvorite i kreirate uređeni prostor u kojem ćete uživati svaki trenutak.

INTERIJERI , 8.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@daniaustin

Podijeli:

Posljednje objavljeno