TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 14.10.2022.
Znamo da je u posljednje vrijeme manjkalo dešavanja koja nas potiču na druženje i upoznavanje sa novim ljudima.
Ukoliko u cijelu jednačinu dodate vrhunska vina i gastro delikatese, nema razloga za ne posjetiti ovogodišnje, dvodnevno izdanje Sarajevo Wine Weekenda - Sweet Sixten. Iz organizacionog tima festivala navode da iz godine u godinu nastoje zadržati kvalitet, prije kvantiteta, pa je broj vinskih izlagača ograničen na oko 50, a možemo očekivati i do 10 gastro izlagača.
Zašto vrijedi posjetiti Sarajevo Wine Weekend otkrijte u nastavku kroz 5 razloga koje je pripremio organizacioni tim Festivala.
Upoznajte nove ljude i povežite se sa drugim vinoljupcima
Festival je izvrsna prilika da izađete iz svoje komfor zone, upoznate nove prijatelje ili možda ugovorite sastanak koji će donijeti lijepu priliku u budućnosti. Sve je ljepše uz vino, posebno ono koje nemate priliku probati svakog dana, već je delikatesa sama za sebe.
Naučite razlikovati vina, razgovarati o vinu i odabrati pravo vino za sebe
Kada priđete stolu izlagača na festivalu, dok vam toče vino, apsolutno svaki vinar rado će odgovoriti na vaša pitanja o okusu, mirisima, sljubljivanju tog vina. Ponudit će vam nekoliko različitih etiketa i objasniti njihove karakteristike. Tako ćete naučiti odabrati ono vino koje vam najbolje leži.
Istražite nove kombinacije hrane
Sarajevo Wine Weekend, osim vinskog dijela programa, tradicionalno ugosti i vrhunske gasto izlagače. Neobične kombinacije namirnica poput onih koje se nalaze na menijima prestižnih restorana budu dostupne za uparivanje sa vinima koja degustirate pa je sam festival prilika da otkrijte nešto novo.
Zabavite se
Dvodnevni festival završit će afterparty-em u Coloseum Clubu u Sarajevu gdje se tradicionalno okupe organizatori, izlagači i gosti kako bi uz lijepu zabavu okončali druženje. Ulaz u Coloseum Club je besplatan.
Jednostavno uživajte
Provedite dva dana festivala okruženi pozitivnom energijom, druženjem, vrhunskim vinima i hranom. Naučite nešto novo o vinu, zavrtite čašu i osjetite mirise pretočene iz boce koji se još uvijek kriju. Probudite hedonistu u sebi, a svaki gutljaj i zalogaj hrane uzmite polako. Živite!
***
Foto: Sarajevo Wine Weekend PR
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!