TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 7.6.2023.

U četvrtak, 01.06.2023. godine održana je konferencija za medije u rezidenciji Ambasadora Republike Slovenije, Nj.E. Damijana Sedara.


Tim Fina Vina nam nije krio uzbuđenje, jer po prvi put organiziraju proljetno izdanje koji će od ove godine postati tradicija, a gdje predstavljaju vinarije iz njihovog asortimana.

O razlozima ovakvog ovogodišnjeg koncepta je govorio Amir Beširević, direktor kompanije Fina Vina:
U sedamnaest godina postojanja i organiziranja velikih festivala, ali i kroz brojna druga dešavanja koja, “neumorno” organiziramo, sada je konačno potpuno jasno da imamo fantastičnu i zahtjevnu publiku koja odlično poznaje vinsku scenu i zna prepoznati premium kvalitetu vina. Iz tog razloga ovoga puta organizirali smo portofolio tasting, te predstavili vinarije iz regije koje su osvojile prestižne svjetske nagrade, uključujući i slavni Decanter.” 

 




Nakon uspješno održane medijske konferencije, slijedilo je koktel druženje u rezidenciji Ambasadora s našim vinarima i gourmet predstavnicima. Prisutni su imali priliku probati japanske sushi zalogajčiće koje je pripremao izvrsni chef iz Japana. Pila su se ponajbolja vina vinarija Benvenuti, Geržinić, Marjan Simčič, Benvenuti, a vinar Aleš Kristančič, vinarija Movia je napravio nevjerovatan show otvaranjem Puro pjenušca ispod vode. Bila je sjajna noć, vjerujte nam na riječ.




02.06.2023.godine otvorena su vrata za sve ljubitelje vina, koji je održan u Hotelu Bosnia, Kulovića 9.





Festival je otvorila diplomatska posjeta, zajedno sa domaćinom Ambasadorom Republike Slovenije, Nj.E. Damijan Sedar, gdje smo ugostili više od 20 Ambasadora, te posjetom naših partnera i prijatelja projekta, a organizatori festivala su poseban osvrt dali na podršku NLB Banke Sarajevo, kao dugogodišnjem partneru.

Posebno je iskustvo bilo razgovarati sa vinarima i slušati njihove priče o nastanku njihovih kreacija i vina čije ćemo okuse dugo pamtiti.





Velika nam je čast bila ugostiti vinsku elitu u naš grad i pružiti posjetiocima i gostima nezaboravnu noć.” – rekli su nam iz kompanije Fina Vina

Shvatili smo da volimo Ščureka više od bureka. Marjan Simčič je dokazao da je svjetski, a naš. Benvenuti uvijek oduševi svojom svježom Malvazijom, dok Geržinić desertnim Muškatom. Aleš i Vesna Movia su napravili show otvaranjem pjenušca pod vodom. Borut oduševio sa svojim neponovljivim Sauvignonom, posebno sa poslasticom Merlot Brjač koji se pije u najpoznatijim Manhatten restoranima. Sauvignon o kojem je pisao Hugh Johnson je bio tražen kod Edi Simčiča. Chichateau je potvrdio da je Rose pankersko vino, a kod Erdevika smo zaplesali uz Nopi Đogrija i na kraju ipak smo mi jedna velika FAMILIJA.

Posjetioci su uživali i u gourmet delicijama. Zigante je oduševio sa čipsom od tartufa, a Mate Oil sa vrhunskim maslinovim uljima visoke kvalitete. 





Nakon završetka festivala druženje i slavlje nastavilo se u Coloseum Clubu uz odličan bend “Grupa Profesori”.





Djelić atmosfere donosimo kroz fotografije u nastavku.


* * * 
Foto: Fina Vina PR


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!