TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 7.6.2023.

U četvrtak, 01.06.2023. godine održana je konferencija za medije u rezidenciji Ambasadora Republike Slovenije, Nj.E. Damijana Sedara.


Tim Fina Vina nam nije krio uzbuđenje, jer po prvi put organiziraju proljetno izdanje koji će od ove godine postati tradicija, a gdje predstavljaju vinarije iz njihovog asortimana.

O razlozima ovakvog ovogodišnjeg koncepta je govorio Amir Beširević, direktor kompanije Fina Vina:
U sedamnaest godina postojanja i organiziranja velikih festivala, ali i kroz brojna druga dešavanja koja, “neumorno” organiziramo, sada je konačno potpuno jasno da imamo fantastičnu i zahtjevnu publiku koja odlično poznaje vinsku scenu i zna prepoznati premium kvalitetu vina. Iz tog razloga ovoga puta organizirali smo portofolio tasting, te predstavili vinarije iz regije koje su osvojile prestižne svjetske nagrade, uključujući i slavni Decanter.” 

 




Nakon uspješno održane medijske konferencije, slijedilo je koktel druženje u rezidenciji Ambasadora s našim vinarima i gourmet predstavnicima. Prisutni su imali priliku probati japanske sushi zalogajčiće koje je pripremao izvrsni chef iz Japana. Pila su se ponajbolja vina vinarija Benvenuti, Geržinić, Marjan Simčič, Benvenuti, a vinar Aleš Kristančič, vinarija Movia je napravio nevjerovatan show otvaranjem Puro pjenušca ispod vode. Bila je sjajna noć, vjerujte nam na riječ.




02.06.2023.godine otvorena su vrata za sve ljubitelje vina, koji je održan u Hotelu Bosnia, Kulovića 9.





Festival je otvorila diplomatska posjeta, zajedno sa domaćinom Ambasadorom Republike Slovenije, Nj.E. Damijan Sedar, gdje smo ugostili više od 20 Ambasadora, te posjetom naših partnera i prijatelja projekta, a organizatori festivala su poseban osvrt dali na podršku NLB Banke Sarajevo, kao dugogodišnjem partneru.

Posebno je iskustvo bilo razgovarati sa vinarima i slušati njihove priče o nastanku njihovih kreacija i vina čije ćemo okuse dugo pamtiti.





Velika nam je čast bila ugostiti vinsku elitu u naš grad i pružiti posjetiocima i gostima nezaboravnu noć.” – rekli su nam iz kompanije Fina Vina

Shvatili smo da volimo Ščureka više od bureka. Marjan Simčič je dokazao da je svjetski, a naš. Benvenuti uvijek oduševi svojom svježom Malvazijom, dok Geržinić desertnim Muškatom. Aleš i Vesna Movia su napravili show otvaranjem pjenušca pod vodom. Borut oduševio sa svojim neponovljivim Sauvignonom, posebno sa poslasticom Merlot Brjač koji se pije u najpoznatijim Manhatten restoranima. Sauvignon o kojem je pisao Hugh Johnson je bio tražen kod Edi Simčiča. Chichateau je potvrdio da je Rose pankersko vino, a kod Erdevika smo zaplesali uz Nopi Đogrija i na kraju ipak smo mi jedna velika FAMILIJA.

Posjetioci su uživali i u gourmet delicijama. Zigante je oduševio sa čipsom od tartufa, a Mate Oil sa vrhunskim maslinovim uljima visoke kvalitete. 





Nakon završetka festivala druženje i slavlje nastavilo se u Coloseum Clubu uz odličan bend “Grupa Profesori”.





Djelić atmosfere donosimo kroz fotografije u nastavku.


* * * 
Foto: Fina Vina PR


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!