TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 21.8.2024.

Ne, ovo nisu samo tri lokacije, ovo je - za svakoga po nešto.


Bilo da ste u Sarajevu turistički ili ste lokalac željan istraživanja grada i otkrivanja novih super lokacija, na ovom popisu će se naći i nešto po vašem izboru. Tražite li novo super mjesto za brunch, cool lokaciju na kojoj ćete najbolje osjetiti ritam grada ili idealno mjesto za večeru? Sve to donosimo. 


Lokacija za brunch

Ne kažemo da ovu lokaciju ne možete odabrati za doručak, ručak ili večeru. Samo znamo da je čest izbor za brunch i da ćete u tom periodu na ovom mjestu sresti neke od najinteresantnijih ljudi i dobiti priliku da uživate u obroku s ljudima koje tek upoznajete i razmijenite mišljenja o pecivu o kojem se u Sarajevu trenutno najviše govori.




NYC Bagel nalazi se na adresi: Kranjčevićeva 19.




Ritam grada

Iako ćete "ritam" Sarajeva uspješno osjetiti na svakoj od lokacija, ovaj put ćemo to najviše povezati sa Čajdžinicom Džirlo. Ova kultna lokacija s posebnim šarmom najpoznatija je po ukusnom salepu. 





Čajdžinica Džirlo se nalazi na adresi: Kovači 16. 




Dinner time

Odmah možemo reći da je ovo i mjesto gdje ćete možda sresti i glumačku ekipu svog trenutno omiljenog filma. Kultna Konoba Luka smjestila se nedaleko od Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. U prolazu je između dvije zgrade i na adresi Obala Maka Dizdara 5.




Ako se odlučite posjetiti ovu lokaciju, onda obavezno probajte njihov poznati rižoto s morskim plodovima. 


* * *
Foto: Marija Perić


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!