TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 10.9.2024.
Sofisticiran interijer, tim vrhunskih chefova i pažljivo osmišljen menu… znamo na kojoj adresi se nalazi savršeno mjesto za istinsku gourmet avanturu.
Restoran Amber Dining Experience nedavno je otvoren u Sarajevu, a zahvaljujući svojoj ponudi i jedinstvenom interijeru već se mnogima našao na listi omiljenih gourmet lokacija u glavnom gradu.
To nije samo mjesto za objed, nego potpuno iskustvo koje prožima više osjetila… osvojit će vas harmonični spoj okusa, mirisa i intimnog ambijenta.
Kroz razgovor s timom restorana Amber Dining Experience, otkrili smo koliko je zapravo pažnje posvećeno detaljima te tko se krije iza dizajna interijera. Dizajn potpisuje arhitektonski studio ESE Arhitektura, a kreirali su savršen ambijent koji svojim zagasitim osvjetljenjem i pomno izabranim elementima stvara sofisticiran i minimalistički prostor koji upotpunjava iskustvo objedovanja.

Foto: @naidakadic
U restoranu Amber Dining Experience dominiraju topli tonovi poput nijanse ćilibara po kojem je restoran i dobio ime, a čiji se kristali nalaze i na ručno rađenim lusterima. Topla i ugodna atmosfera upotpunjena je i materijalima poput bakra, kamena i vrhunskih tekstila, a i sam prostorni raspored je koncipiran tako da pruža potpuni osjećaj ugode i privatnosti svakom posjetiocu.

Foto: Amber Dining Experience
Šank rađen po mjerama, u kojem prevladavaju bakar i kamen, još je jedan potpis o unikatnosti koju na ove prostore donosi restoran Amber Dining Experience. Izbor prirodnih materijala prate i elementi od poludragog kamena Oniks, kroz koji se probija nježno osvjetljenje i tako kreira dodatno profinjen ambijent.

Foto: Amber Dining Experience
Ovu harmoničnu priču upotpunjuje namještaj iz Italije, vrhunskog brenda Tirolo. Osim interijera, posvećenost vrhunskoj kvaliteti i pomno izabranim brendovima, nastavlja se i kroz opremu za posluživanje. Tako će vaše vino biti posluženo uz Schott Zwiesel i Riedel čaše koje obećavaju savršenu simfoniju okusa, pribor za jelo je u potpisu brenda Pininfarina, a porculansko posuđe kreirao je brend Sumisura. Ukratko, svaki detalj je prepoznatljiv u svijetu i ispunjava obećanje o vrhunskoj kvaliteti i nezaboravnom doživljaju.

Foto: Amber Dining Experience
Što se nalazi na meniju restorana Amber Dining Experience?
Na vašem stolu će se uvijek naći pažljivo osmišljena jela kreirana od sezonskih sastojaka, koja su idiličan spoj lokalnih namirnica i modernih tehnika pripreme, što rezultira inovativnim delicijama koje su spoj tradicije i modernizma.
U njihovoj ponudi pronaći ćete degustacijski menu od nekoliko sljedova, a svaki slijed prati i pomno odabrana selekcija vina. Na izbor ćete imati neka od najprestižnijih svjetskih vina, ali i najbolje regionalne sorte. Ako se nađete u dilemi koje vino naručiti, osvojit će vas to što Amber ima i svog osobnog sommeliera koji će znati točno koja sorta će najbolje pratiti vaš izbor jela. Birate li radije koktel, možete uživati u autentičnim kreacijama vrhunskih barmena koji koriste premium sastojke i inovativne tehnike miksanja.
Ako degustacijski menu nije vaš prvi izbor, u njihovoj ponudi možete pronaći i „A la cart“ menu i kušati inovativna i autentična jela koja kreira vrhunski tim chefova, kojima se nekada pridružuju i poznati gostujući chefovi poput Damira Tomljanovića i Jure Tomiča. Što god birali, s obzirom na svaki sitni detalj kojem se pridaje pažnja u restoranu Amber, koji se nalazi u hotelu Apeiro City Avant - garde Hotel u srcu Sarajeva, zasigurno vas čeka jedno zaista posebno gourmet iskustvo.
* * *
Naslovna fotografija: Amber Dining Experience
TEKST: Bonjour.ba
Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.




Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.
Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu
Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?
Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe.


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.
Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?
Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.
U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.





Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.
Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.










Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?
Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.
Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

Gosti su isprobavali različite mirisne note koje se dodaju zrnu. Ne parfemski, ne umjetno, nego suptilno dovoljno da prepoznaš zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.



Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu
A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.
Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.
Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.

To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.
Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.








Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.




Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.
Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.
Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama? 




















Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!