TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 10.9.2024.
Sofisticiran interijer, tim vrhunskih chefova i pažljivo osmišljen menu… znamo na kojoj adresi se nalazi savršeno mjesto za istinsku gourmet avanturu.
Restoran Amber Dining Experience nedavno je otvoren u Sarajevu, a zahvaljujući svojoj ponudi i jedinstvenom interijeru već se mnogima našao na listi omiljenih gourmet lokacija u glavnom gradu.
To nije samo mjesto za objed, nego potpuno iskustvo koje prožima više osjetila… osvojit će vas harmonični spoj okusa, mirisa i intimnog ambijenta.
Kroz razgovor s timom restorana Amber Dining Experience, otkrili smo koliko je zapravo pažnje posvećeno detaljima te tko se krije iza dizajna interijera. Dizajn potpisuje arhitektonski studio ESE Arhitektura, a kreirali su savršen ambijent koji svojim zagasitim osvjetljenjem i pomno izabranim elementima stvara sofisticiran i minimalistički prostor koji upotpunjava iskustvo objedovanja.
Foto: @naidakadic
U restoranu Amber Dining Experience dominiraju topli tonovi poput nijanse ćilibara po kojem je restoran i dobio ime, a čiji se kristali nalaze i na ručno rađenim lusterima. Topla i ugodna atmosfera upotpunjena je i materijalima poput bakra, kamena i vrhunskih tekstila, a i sam prostorni raspored je koncipiran tako da pruža potpuni osjećaj ugode i privatnosti svakom posjetiocu.
Foto: Amber Dining Experience
Šank rađen po mjerama, u kojem prevladavaju bakar i kamen, još je jedan potpis o unikatnosti koju na ove prostore donosi restoran Amber Dining Experience. Izbor prirodnih materijala prate i elementi od poludragog kamena Oniks, kroz koji se probija nježno osvjetljenje i tako kreira dodatno profinjen ambijent.
Foto: Amber Dining Experience
Ovu harmoničnu priču upotpunjuje namještaj iz Italije, vrhunskog brenda Tirolo. Osim interijera, posvećenost vrhunskoj kvaliteti i pomno izabranim brendovima, nastavlja se i kroz opremu za posluživanje. Tako će vaše vino biti posluženo uz Schott Zwiesel i Riedel čaše koje obećavaju savršenu simfoniju okusa, pribor za jelo je u potpisu brenda Pininfarina, a porculansko posuđe kreirao je brend Sumisura. Ukratko, svaki detalj je prepoznatljiv u svijetu i ispunjava obećanje o vrhunskoj kvaliteti i nezaboravnom doživljaju.
Foto: Amber Dining Experience
Što se nalazi na meniju restorana Amber Dining Experience?
Na vašem stolu će se uvijek naći pažljivo osmišljena jela kreirana od sezonskih sastojaka, koja su idiličan spoj lokalnih namirnica i modernih tehnika pripreme, što rezultira inovativnim delicijama koje su spoj tradicije i modernizma.
U njihovoj ponudi pronaći ćete degustacijski menu od nekoliko sljedova, a svaki slijed prati i pomno odabrana selekcija vina. Na izbor ćete imati neka od najprestižnijih svjetskih vina, ali i najbolje regionalne sorte. Ako se nađete u dilemi koje vino naručiti, osvojit će vas to što Amber ima i svog osobnog sommeliera koji će znati točno koja sorta će najbolje pratiti vaš izbor jela. Birate li radije koktel, možete uživati u autentičnim kreacijama vrhunskih barmena koji koriste premium sastojke i inovativne tehnike miksanja.
Ako degustacijski menu nije vaš prvi izbor, u njihovoj ponudi možete pronaći i „A la cart“ menu i kušati inovativna i autentična jela koja kreira vrhunski tim chefova, kojima se nekada pridružuju i poznati gostujući chefovi poput Damira Tomljanovića i Jure Tomiča. Što god birali, s obzirom na svaki sitni detalj kojem se pridaje pažnja u restoranu Amber, koji se nalazi u hotelu Apeiro City Avant - garde Hotel u srcu Sarajeva, zasigurno vas čeka jedno zaista posebno gourmet iskustvo.
* * *
Naslovna fotografija: Amber Dining Experience
TEKST: Bonjour.ba
Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.
Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog restorana Kiren u sklopu hotela.
Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.
Smješten u srcu Baščaršije, Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.
S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.
Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće?
Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.
Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.
Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi?
Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.
Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.
Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija?
Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.
Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.
Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi?
Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.
Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.
Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.
Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren?
Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.
Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.
Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.
Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje?
Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.
Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.
***
Foto: Kiren
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!