TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 24.5.2025.
Na ovoj adresi, svaki izlazak podrazumijeva stil, stav i autentičan doživljaj.
Raya71 bar već neko vrijeme oblikuje novu izlaznu kulturu u Sarajevu i to s jasnom vizijom. Već smo se dotakli najave njegovog otvaranja i prve impresije, a sada donosimo konkretne detalje.
Istražili smo šta stoji iza dress code pravila, koktela s unikantnim nazivima i sofisticiranog enterijera koji je rezultat pažljivo oblikovane saradnje.
Dress code s razlogom
Na vratima Raya71 bara nećete naići na uobičajeni "no rules" pristup. Umjesto toga, pažljivo definisan smart/elegant dress code već pri dolasku signalizira da je riječ o prostoru u kojem se večernji izlazak ne podrazumijeva nego se osmišljava.
Ideja je bila jasna: vratiti osjećaj posebnosti svakom izlasku. Bez pretencioznosti, ali i bez opuštenosti koja guši atmosferu. Kako kaže suosnivač Raya71 bara: “Mišljenja smo da u trenerci treba biti isključivo u teretani i kod kuće.”
U eri u kojoj je comfort zone postala i outfit zona, Raya71 podsjeća da stil nije stvar trenda, već stava.
Foto: @iraagic
Foto: @zaaraa.se
Foto: @b.ildaaa
Kokteli s karakterom
Na meniju Raya 71 bara nećete pronaći klasične nazive. Umjesto Mai Tai tu je Sunkissed 71, umjesto Pina Colade je Tropical Raytini. A Long Island Iced Tea? Kod njih nosi ime Sve ili ništa.
Ovo nije samo igra riječi, već pažljivo osmišljen koncept. Svaki koktel je priča, često lična, ponekad lokalna, uvijek originalna. Recepture se testiraju timski, a inspiracija dolazi s putovanja, iz razgovora, sjećanja.
“Htjeli smo da budemo, po svemu, naši, a svjetski.” objašnjava tim Raya71, prisjećajući se brainstorminga koji je prethodio svakom detalju – od imena bara do naziva koktela.
Signature koktel U dobroj rayi – gin-based miks koji još nije službeno na meniju – već sada ima status insider preporuke. Ako ga ulovite, znat ćete da ste došli na pravo mjesto u pravo vrijeme.
Interijer kao stav
Prostor Raya 71 nije samo mjesto za ispijanje koktela on je pažljivo skrojen ambijent koji priča priču sofisticiranosti i originalnosti. Za ovu transformaciju zaslužan je Kota Architecture Studio, čiji su dizajneri u vrlo bliskoj saradnji s timom bara kreirali prostor koji diše i živi zajedno s posjetiocima.
Svaka ideja ili želja brzo je pretvarana u stvarnost, a fina dorada i detalji su ono što ovaj bar izdvaja od ostalih. Uloga arhitekata bila je da daju okvir i oblik, dok su sami kreatori sadržaja bar držali kontrolu nad svim sitnim promjenama.
“Nije svako dorastao da radi ovoliku tranziciju prostora, a oni su to savršeno odradili.” ističu iz Raya71. Rezultat je prostor u kojem je svaki detalj promišljen, a atmosfera poziva na uživanje bez kompromisa.
Raya 71 bar predstavlja mjesto gdje se vraća pravi smisao izlaska onaj koji se ne mjeri samo brojem pića, već kvalitetom doživljaja.
Foto: Bonjour.ba produkcija
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!