TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 24.5.2025.

Na ovoj adresi, svaki izlazak podrazumijeva stil, stav i autentičan doživljaj.

Raya71 bar već neko vrijeme oblikuje novu izlaznu kulturu u Sarajevu i to s jasnom vizijom. Već smo se dotakli najave njegovog otvaranja i prve impresije, a sada donosimo konkretne detalje.

Istražili smo šta stoji iza dress code pravila, koktela s unikantnim nazivima i sofisticiranog enterijera koji je rezultat pažljivo oblikovane saradnje.


bonjour_ba_RAYA_05

bonjour_ba_RAYA_017


Dress code s razlogom  

Na vratima Raya71 bara nećete naići na uobičajeni "no rules" pristup. Umjesto toga, pažljivo definisan smart/elegant dress code već pri dolasku signalizira da je riječ o prostoru u kojem se večernji izlazak ne podrazumijeva nego se osmišljava.

Ideja je bila jasna: vratiti osjećaj posebnosti svakom izlasku. Bez pretencioznosti, ali i bez opuštenosti koja guši atmosferu. Kako kaže suosnivač Raya71 bara: “Mišljenja smo da u trenerci treba biti isključivo u teretani i kod kuće.” 

U eri u kojoj je comfort zone postala i outfit zona, Raya71 podsjeća da stil nije stvar trenda, već stava.


bonjour_ba_RAYA_ljudi_03

Foto: @iraagic

bonjour_ba_RAYA_ljudi_01

Foto: @zaaraa.se

bonjour_ba_RAYA_ljudi_02

Foto: @b.ildaaa


Kokteli s karakterom  

Na meniju Raya 71 bara nećete pronaći klasične nazive. Umjesto Mai Tai  tu je Sunkissed 71, umjesto Pina Colade  je Tropical Raytini. A Long Island Iced Tea? Kod njih nosi ime Sve ili ništa.

Ovo nije samo igra riječi, već pažljivo osmišljen koncept. Svaki koktel je priča, često lična, ponekad lokalna, uvijek originalna. Recepture se testiraju timski, a inspiracija dolazi s putovanja, iz razgovora, sjećanja.

bonjour_ba_RAYA_021

bonjour_ba_RAYA_012


“Htjeli smo da budemo, po svemu, naši, a svjetski.” objašnjava tim Raya71, prisjećajući se brainstorminga koji je prethodio svakom detalju – od imena bara do naziva koktela. 

Signature koktel U dobroj rayi – gin-based miks koji još nije službeno na meniju – već sada ima status insider preporuke. Ako ga ulovite, znat ćete da ste došli na pravo mjesto u pravo vrijeme.


bonjour_ba_RAYA_011

bonjour_ba_RAYA_06

bonjour_ba_RAYA_010


Interijer kao stav  

Prostor Raya 71 nije samo mjesto za ispijanje koktela on je pažljivo skrojen ambijent koji priča priču sofisticiranosti i originalnosti. Za ovu transformaciju zaslužan je Kota Architecture Studio, čiji su dizajneri u vrlo bliskoj saradnji s timom bara kreirali prostor koji diše i živi zajedno s posjetiocima.


bonjour_ba_RAYA_015

bonjour_ba_RAYA_04

bonjour_ba_RAYA_05


Svaka ideja ili želja brzo je pretvarana u stvarnost, a fina dorada i detalji su ono što ovaj bar izdvaja od ostalih. Uloga arhitekata bila je da daju okvir i oblik, dok su sami kreatori sadržaja bar držali kontrolu nad svim sitnim promjenama.

“Nije svako dorastao da radi ovoliku tranziciju prostora, a oni su to savršeno odradili.” ističu iz Raya71. Rezultat je prostor u kojem je svaki detalj promišljen, a atmosfera poziva na uživanje bez kompromisa.


bonjour_ba_RAYA_02

bonjour_ba_RAYA_03

bonjour_ba_RAYA_01


Raya 71 bar predstavlja mjesto gdje se vraća pravi smisao izlaska onaj koji se ne mjeri samo brojem pića, već kvalitetom doživljaja.

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!