Sarajevo krije autentične okuse Italije! Znamo što je pinsa i gdje ju možete kušati. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo krije autentične okuse Italije! Znamo što je pinsa i gdje ju možete kušati.

Tekst:

Arijana Bošnjak

GOURMET
14.4.2024.

Lagano tijesto u kombinaciji s omiljenim povrćem ili mesom, zapečeno u krušnoj peći… ne, ne govorimo o pizzi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Za one koji već nisu upoznati s ovim jelom, danas predstavljamo jelo ukorijenjeno u antičkom Rimu – pinsa, koje je postalo sinonim za savršen spoj tradicije i modernog kulinarstva.

 Iako izgleda potpuno isto kao pizza, razlika između ovih jela leži u tijestu. Za pinsu se koristi kombinacija pšeničnog, rižinog i sojinog brašna, što daje neusporedivu prozračnost tijestu. Također, razlikuje se i proces pripreme. Fermentacija tijesta, praćena pečenjem u krušnoj peći na visokim temperaturama, stvara savršenu ravnotežu između hrskavosti i mekoće.

Na takvo tijesto dodaju se pažljivo odabrani sastojci poput svježih rajčica, maslina, šunke, sira i začinskog bilja.

 Ovaj oblik pizze, inspiriran antičkom baštinom, pronalazi svoje mjesto i na sarajevskoj gourmet sceni. Pinsarevo, restoran koji se krije na adresi Porodice Ribar 1, nudi razne vrste tradicionalne pinse, a tijesto izrađuju od 100% prirodne mješavine brašna iz Rima.

Birajte svoj favorit, pinsa capricciosa, pistachio, protein… koje god okuse birali, sigurni smo da će vas odvesti na putovanje kroz okuse i mirise drevnog Rima.


Foto: @pinsarevo

Foto: @pinsarevo

* * *
Naslovna fotografija: @pinsarevo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno