TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 11.4.2024.

Lagano tijesto u kombinaciji s omiljenim povrćem ili mesom, zapečeno u krušnoj peći… ne, ne govorimo o pizzi!


Za one koji već nisu upoznati s ovim jelom, danas predstavljamo jelo ukorijenjeno u antičkom Rimu – pinsa, koje je postalo sinonim za savršen spoj tradicije i modernog kulinarstva.

 



Iako izgleda potpuno isto kao pizza, razlika između ovih jela leži u tijestu. Za pinsu se koristi kombinacija pšeničnog, rižinog i sojinog brašna, što daje neusporedivu prozračnost tijestu. Također, razlikuje se i proces pripreme. Fermentacija tijesta, praćena pečenjem u krušnoj peći na visokim temperaturama, stvara savršenu ravnotežu između hrskavosti i mekoće.

Na takvo tijesto dodaju se pažljivo odabrani sastojci poput svježih rajčica, maslina, šunke, sira i začinskog bilja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PINSAREVO (@pinsarevo)



Ovaj oblik pizze, inspiriran antičkom baštinom, pronalazi svoje mjesto i na sarajevskoj gourmet sceni. Pinsarevo, restoran koji se krije na adresi Porodice Ribar 1, nudi razne vrste tradicionalne pinse, a tijesto izrađuju od 100% prirodne mješavine brašna iz Rima.

Birajte svoj favorit, pinsa capricciosa, pistachio, protein… koje god okuse birali, sigurni smo da će vas odvesti na putovanje kroz okuse i mirise drevnog Rima.


Foto: @pinsarevo

Foto: @pinsarevo

* * *
Naslovna fotografija: @pinsarevo


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!