TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 13.3.2024.
Sarajevo Photography Festival najavljuje OTVORENI POZIV za treće izdanje konkursa.
U ovom historijskom periodu, vaše priče su važnije nego ikada, bez obzira ko ste ili gdje živite u svijetu. U trenucima koji zahtijevaju pričanje, fotografi stoje kao svjedoci. Kako biste svoj rad podijelili s drugima možete se prijaviti u 8 različitih kategorija:
Sarajevo Photography Festival služi kao platforma za isticanje doprinosa posvećenih pojedinaca koji uporno dokumentuju, iznoseći na vidjelo neotkrivene probleme, informišući javnost i stvarajući promjene. Radi njih svake godine daju sve od sebe da podrže stvaranje fotografske priče koja obuhvata glas svakoga, od studenata fotografije do profesionalaca.
Armin Grača, Grand Prix Sarajevo Photography Festivala 2023.
"Intersection je mjesto susreta različitih vizija, stilova i perspektiva. Ove godine poslaćemo važne poruke, podsticati nove početke, razvijati dijalog i učiti zajedno. Naš cilj je jačati veze unutar zajednice, stvarati mostove između lokalnih i međunarodnih autora i institucija, te ojačati međusobnu povezanost koju smo pokušavali jačati od početka festivala. Želimo dijeliti iskustva i učiti iz izazova s kojima se suočavamo, pokazujući snagu naše scene i važnost razmjene i otvorenosti prema novim perspektivama i idejama. Iako ne možemo konkurirati velikim organizacijama u smislu produkcije, vjerujemo da naša predanost i kreativnost mogu pomjeriti granice. Organizacija festivala je zahtjevan i vrlo složen proces, ispunjen lekcijama iz svakodnevnih uspjeha i neuspjeha, koji su na kraju najvrednije lekcije. Zahvalni smo svima koji nas podržavaju i ohrabruju da pomjeramo granice s ovogodišnjim programom. Radujemo se vašim prijavama i veselimo se susretu s vama, stoga planirajte svoj dolazak na vrijeme." - Jelena Janković, direktorica programa.
Pobjednici ovog fotografskog priznanja ne samo da dobijaju novčane nagrade i priliku da njihov rad bude izložen, već također dobijaju izloženost evropskoj zajednici i šire. Nagradu Grand Prix: 2.000 EUR novčane nagrade.
* * *
Foto: PR
Naslovna fotografija: @sarajevophotographyfestival
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!