TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.1.2025.
Sarajevo je dobilo novo omiljeno mjesto za opuštanje The Moon Lounge Bar gdje uz savršenu šoljicu kafe možete uživati i u tortama koje će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Otkrili smo ovo posebno mjesto koje kombinuje ugodnu atmosferu i neodoljive ukuse sa šarmom francuskog bistroa. Sigurni smo da će brzo postati jedno od vaših omiljenih kutaka u gradu. 
Foto: @ildasahinovic
Smješten na adresi Skenderpašina 16. Ovaj lounge bar krije se u mirnom stambenom dijelu grada, što ga čini savršenim za bijeg od gradske vreve i uživanje u opuštajućem kutku punom topline i šarma.
The Moon Lounge Bar odiše sofisticiranim dizajnom. Spoj neutralnih tonova i umjetničkih zidnih motiva, dobijamo kontrast sa tamnim elementima kao što su stolice i stolovi.
Foto: Qsit design
Poseban pečat prostoru daje namještaj domaćeg brenda Qsit, koji je dizajnirao udobne i elegantne stolice. Dok vitrina s tortama odmah privlači pažnju.
Idealno mjesto za uživanje u jutarnjoj kafi ili opuštenoj pauzi tokom radnog dana.
* * *
Naslovna fotografija: @the.moon.lounge.bar
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!