Sarajevo u ritmu: Evo kako je Garden of Dreams Festival još jednom oduševio publiku - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo u ritmu: Evo kako je Garden of Dreams Festival još jednom oduševio publiku

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
13.6.2024.

Došao je mjesec juni i ljetna sezona dešavanja je uveliko počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ono što već sada možemo reći da će sigurno obilježiti ovu godinu jeste Garden of Dreams Festival 2024. Ovogodišnje, šesto po redu, trodnevno izdanje Festivala otvorilo je festivalsku sezonu i donijelo u Sarajevo magiju i najbolji zvuk današnje elektronske muzike, spajajući globalne zvijezde sa lokalnim talentima na dvije unikatne lokacije u srcu grada. Uz impresivan lineup, koji je uključivao svjetske zvijezde poput Mind Against, Reiner Zonneveld, Lehar i Rex The Dog, Festival se pozicionirao kao jedan od najvažnijih muzičkih događaja u regiji.

 Sarajevska bašta snova u punom sjaju

Od 7. do 9. juna, najveće i najbolje izdanje Festivala do sada održalo se na 2 lokacije – Dom mladih i krov zgrade Svjetlosti. Ukupno 4 događaja, dva dnevna i dva noćna, obilježili su jedan od najiščekivanijih Festivala godine. Uz produkciju koja do sada nije viđena u Domu mladih, magično postavljenu scenu na krovu zgrade Svjetlosti, najbolju audio - vizuelnu opremu i svjetlosne efekte, vrhunski lineup i festivalsko iskustvo kao iz snova od samog početka do kraja, ovaj trodnevni ples bio je nezaboravan.

Organizacija ovogodišnjeg izdanja nadmašila je sve do sada postavljene standarde i napravila čaroliju kakva se može pronaći samo u sarajevskoj Bašti snova.


 Trodnevna bajka i ples iz snova

Domaćin prve noći bio je historijski Dom mladih. Svjetski poznati DJ duo Mind Against je po prvi put gostovao u Sarajevu i upisao se u spisak legendarnih nastupa i događaja koje režira Garden of Dreams organizacija. Njihov jedinstveni zvuk odjekivao je Domom mladih, a produkcija i svjetlosni i audio-vizuelni show ostavili su sve prisutne bez daha. Od animacija do kinetičkih kugli koje su djelovale kao iz sna, svaki detalj doprinosio je da ovaj spektakl bude na zavidnom nivou, koji može parirati svjetskim produkcijama i festivalima. Prvu noć Festivala obilježili su i After Affair,Ilija Djoković i Novak.


 Ples drugog dana Festivala je započeo na krovu zgrade Svjetlosti, u magičnom ambijentu lokacije iznad gradskih ulica. Dok je sunce zalazilo iza horizonta Sarajeva, refleksije svjetla i vizuelni elementi stvorili su prizore koje je teško zaboraviti. Posebno je emotivno bilo uz set koji je vodio Lehar, svjetski poznati DJ, dobro poznat sarajevskoj publici. Nakon dugog odsustva, Lehar se vratio u Baštu snova, a energija koju je  donio sa sobom bila je nevjerojatna. Pored njega, ovaj prelaz dana u noć su nezaboravnim učinili Runy, Goran Emkić i Doel. Jednom riječju – magija.

 Nakon magičnog zalaska sunca, ples se preselio u Dom mladih, na treći događaj ovogodišnjeg Festivala. Bez sumnje možemo reći da ova noć ulazi u historiju kao jedna od onih koje je obilježio najbolji zvuk današnje elektronske scene i do sada neviđeni audio - vizuelni spektakl u Domu mladih. Reinier Zonneveld je predvodio ovu noć i publici priredio spektakl koji je teško riječima opisati. Nevjerovatna energija i atmosfera vladala je u Domu mladih, a pored Reiniera, svoj trag u noći ostavili su i regionalne zvijezde Mladen Tomić, Forest People i Lubnya.

 Ovogodišnje izdanje Festivala zatvoreno je još jednim nezaboravnim događajem na krovu zgrade Svjetlosti. Ova predivna lokacija, s pogledom na zalazak sunca kakav samo Sarajevo može ponuditi, bila je savršen plesni podij za završetak najvećeg Garden of Dreams Festivala do sada. Magiju u baštu snova donijeli su svjetski poznati Rex the Dog, uz podršku Agustin Giri, Rajot, Luka Čikić i ME.N.U.

 Ljeto u znaku Garden of Dreams

Garden of Dreams Festival 2024 je definitivno pružio publici vikend za pamćenje. Najbolje izdanje Festivala do sada pozicioniralo je Sarajevo kao epicentar elektronske muzike i najboljeg provoda na jedinstvenim lokacijama. Cjelokupno festivalsko iskustvo ostaje urezano u pamćenje svima koji su bili dio ove magične priče. Ovaj Festival najavio je ljeto koje će sigurno biti u znaku snova u režiji Garden of Dreams organizacije, a publici ostaje da prati sve najave za nova iskustva u sarajevskoj Bašti snova.

Šesto izdanje Garden of Dreams Festivala organizirano je u saradnji Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj i Ideas Business Lab d.o.o.

Posebnu zahvalnost organizatori iskazuju prema institucijama i predstavnicima tih institucija koji su prepoznali Garden of Dreams kao važan kulturni i turistički potencijal Kantona Sarajevo i Bosne i Hecegovine. Njih čine Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Kenanom Magodom, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova BiH te Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Ovogodišnji Festival također ne bi bio moguć bez podrške sponzora i partnera: Visa, Heineken, Red Bull, Cupra, Jägermeister, IQOS Together X, Casa di Campara, Klix i Antena.

* * *
Foto: Adnan Lingo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno