TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 13.6.2024.

Došao je mjesec juni i ljetna sezona dešavanja je uveliko počela.


Ono što već sada možemo reći da će sigurno obilježiti ovu godinu jeste Garden of Dreams Festival 2024. Ovogodišnje, šesto po redu, trodnevno izdanje Festivala otvorilo je festivalsku sezonu i donijelo u Sarajevo magiju i najbolji zvuk današnje elektronske muzike, spajajući globalne zvijezde sa lokalnim talentima na dvije unikatne lokacije u srcu grada. Uz impresivan lineup, koji je uključivao svjetske zvijezde poput Mind Against, Reiner Zonneveld, Lehar i Rex The Dog, Festival se pozicionirao kao jedan od najvažnijih muzičkih događaja u regiji.

 



Sarajevska bašta snova u punom sjaju

Od 7. do 9. juna, najveće i najbolje izdanje Festivala do sada održalo se na 2 lokacije – Dom mladih i krov zgrade Svjetlosti. Ukupno 4 događaja, dva dnevna i dva noćna, obilježili su jedan od najiščekivanijih Festivala godine. Uz produkciju koja do sada nije viđena u Domu mladih, magično postavljenu scenu na krovu zgrade Svjetlosti, najbolju audio - vizuelnu opremu i svjetlosne efekte, vrhunski lineup i festivalsko iskustvo kao iz snova od samog početka do kraja, ovaj trodnevni ples bio je nezaboravan.

Organizacija ovogodišnjeg izdanja nadmašila je sve do sada postavljene standarde i napravila čaroliju kakva se može pronaći samo u sarajevskoj Bašti snova.


 



Trodnevna bajka i ples iz snova

Domaćin prve noći bio je historijski Dom mladih. Svjetski poznati DJ duo Mind Against je po prvi put gostovao u Sarajevu i upisao se u spisak legendarnih nastupa i događaja koje režira Garden of Dreams organizacija. Njihov jedinstveni zvuk odjekivao je Domom mladih, a produkcija i svjetlosni i audio-vizuelni show ostavili su sve prisutne bez daha. Od animacija do kinetičkih kugli koje su djelovale kao iz sna, svaki detalj doprinosio je da ovaj spektakl bude na zavidnom nivou, koji može parirati svjetskim produkcijama i festivalima. Prvu noć Festivala obilježili su i After Affair,Ilija Djoković i Novak.


 



Ples drugog dana Festivala je započeo na krovu zgrade Svjetlosti, u magičnom ambijentu lokacije iznad gradskih ulica. Dok je sunce zalazilo iza horizonta Sarajeva, refleksije svjetla i vizuelni elementi stvorili su prizore koje je teško zaboraviti. Posebno je emotivno bilo uz set koji je vodio Lehar, svjetski poznati DJ, dobro poznat sarajevskoj publici. Nakon dugog odsustva, Lehar se vratio u Baštu snova, a energija koju je  donio sa sobom bila je nevjerojatna. Pored njega, ovaj prelaz dana u noć su nezaboravnim učinili Runy, Goran Emkić i Doel. Jednom riječju – magija.

 



Nakon magičnog zalaska sunca, ples se preselio u Dom mladih, na treći događaj ovogodišnjeg Festivala. Bez sumnje možemo reći da ova noć ulazi u historiju kao jedna od onih koje je obilježio najbolji zvuk današnje elektronske scene i do sada neviđeni audio - vizuelni spektakl u Domu mladih. Reinier Zonneveld je predvodio ovu noć i publici priredio spektakl koji je teško riječima opisati. Nevjerovatna energija i atmosfera vladala je u Domu mladih, a pored Reiniera, svoj trag u noći ostavili su i regionalne zvijezde Mladen Tomić, Forest People i Lubnya.

 



Ovogodišnje izdanje Festivala zatvoreno je još jednim nezaboravnim događajem na krovu zgrade Svjetlosti. Ova predivna lokacija, s pogledom na zalazak sunca kakav samo Sarajevo može ponuditi, bila je savršen plesni podij za završetak najvećeg Garden of Dreams Festivala do sada. Magiju u baštu snova donijeli su svjetski poznati Rex the Dog, uz podršku Agustin Giri, Rajot, Luka Čikić i ME.N.U.

 



Ljeto u znaku Garden of Dreams

Garden of Dreams Festival 2024 je definitivno pružio publici vikend za pamćenje. Najbolje izdanje Festivala do sada pozicioniralo je Sarajevo kao epicentar elektronske muzike i najboljeg provoda na jedinstvenim lokacijama. Cjelokupno festivalsko iskustvo ostaje urezano u pamćenje svima koji su bili dio ove magične priče. Ovaj Festival najavio je ljeto koje će sigurno biti u znaku snova u režiji Garden of Dreams organizacije, a publici ostaje da prati sve najave za nova iskustva u sarajevskoj Bašti snova.

Šesto izdanje Garden of Dreams Festivala organizirano je u saradnji Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj i Ideas Business Lab d.o.o.

Posebnu zahvalnost organizatori iskazuju prema institucijama i predstavnicima tih institucija koji su prepoznali Garden of Dreams kao važan kulturni i turistički potencijal Kantona Sarajevo i Bosne i Hecegovine. Njih čine Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Kenanom Magodom, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova BiH te Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Ovogodišnji Festival također ne bi bio moguć bez podrške sponzora i partnera: Visa, Heineken, Red Bull, Cupra, Jägermeister, IQOS Together X, Casa di Campara, Klix i Antena.

* * *
Foto: Adnan Lingo


Bonjour

Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro?

TEKST: Bonjour.ba

Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro? Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro?

U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-300-bonjour-ba


Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti. 

Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif

dolcela-radionica-pravljenje-torti-1-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-8-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-13-bonjour-ba


Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-5-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-839-bonjour-ba

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…
 

dolcela-bonjour-ba-radionica-2-bonjour-ba

dolcela-bonjour-ba-radionica-5-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-50-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif2

dolcela-radionica-pravljenje-torti-38-bonjour-ba


Kada se opustimo, nastaju najljepši detalji


Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-22-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-20-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-23-bonjour-ba


Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif5


Mali krug, velika energija


Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-34-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-31-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-30-bonjour-ba

dolcela-bonjour-ba-radionica-3-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-32-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-36-bonjour-ba


Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif10

dolcela-radionica-pravljenje-torti-71-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-70-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif8--1


U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-89-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-84-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-86-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-87-bonjour-ba


Kada se kreativnost spusti na stol


Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-90-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-91-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-200-bonjour-ba


Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile  preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-103-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-500-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-306-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-301-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-303-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-305-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-302-bonjour-ba


Slatke kutije za slatke priče


A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-600-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-601-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-602-bonjour-ba


Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-603-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-604-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-605-bonjour-ba

Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.
 

dolcela-bonjour-ba-radionica-4-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-836-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-834-bonjour-ba


Recept koji je obilježio radionicu


Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-828-bonjour-ba
 

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.

SASTOJCI:

Za kore:

- Jaja

- Šećer

- Brašno

- Dolcela prašak za pecivo

- Dolcela vanilin šećer

Za kremu:

- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku

- Šećer

- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost

Za dekoraciju:

- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)

- Ukrasi po želji


PRIPREMA:

Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-831-bonjour-ba
 

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga. 

Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-824-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-822-bonjour-ba


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-820-bonjour-ba
 

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
Bonjour.ba produkcija:
Organizacija eventa: Bonjour.ba 
Kreativni koncept eventa: Semra Manjura
Asistentica: Inka Šehić
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović
Grafičko oblikovanje: Marija Perić
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah
Fotografije: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!