TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.12.2017.

Jučer je u predivnom ambijentu Coloseum Cluba i uz pristustvo mnogobrojnih novinara, ugostitelja, gostiju i prijatelja projekta, promoviran jedinstveni, sasvim nezavisni  i najpotpuniji vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva – Sarajevo Food Dictionary. SFD je prvi i jedini kulinarski vodič kroz šaroliku i bogatu gastro ponudu Sarajeva, namjenjen turistima ali i Saralijama.

„Ideja za ovaj projekat se rodila sasvim slučajno i sretna sam što je današnjom promocijom i realizovana. Više od šest mjeseci smo radili potpuno nezavisno, te uz pomoć vrhunskih gastro stručnjaka obilazili ugostiteljske objekte od Baščaršije do Ilidže i ocjenjivali ponudu sarajevskih restorana. Vodič je četverojezičan, štampan na 80 strana  u prvom tiražu od deset tisuća primjeraka, a sve informacije u njemu su dostupne na engleskom, arapskom, turskom i našem jeziku. Uz obilje drugih informacija, glavni dio SFD-a čini Gastro Abeceda, odnosno 85 abecedno popisanih jela, pretežno tradicionalnih, kratak opis svakog jela i top 3 mjesta u Sarajevu gdje se to konkretno jela može probati. Sigurna sam da će SFD vrlo brzo biti nezaobilazan vodič za sve posjetioce našega grada ali i za naše sugrađane“ – rekla je Medina Dedajić, direktor i kreator Sarajevo Food Dictionary.

SFD2

Već od danas, na 50 atraktivnih mjesta u gradu odnosno u najboljim hotelima, hostelima, restoranima i kafićima uključujući i hotele na olimpijskim planinama Jahorina i Bjelašnica te ugostiteljskim objektima na Trebeviću, svako može preuzeti svoj besplatni primjerak Sarajevo Food Dictionary. Kompletnu listu distributivnih mjesta nalazi se na njihovoj web stranici www.sfd.ba.


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!