TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.12.2017.
Jučer je u predivnom ambijentu Coloseum Cluba i uz pristustvo mnogobrojnih novinara, ugostitelja, gostiju i prijatelja projekta, promoviran jedinstveni, sasvim nezavisni i najpotpuniji vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva – Sarajevo Food Dictionary. SFD je prvi i jedini kulinarski vodič kroz šaroliku i bogatu gastro ponudu Sarajeva, namjenjen turistima ali i Saralijama.
„Ideja za ovaj projekat se rodila sasvim slučajno i sretna sam što je današnjom promocijom i realizovana. Više od šest mjeseci smo radili potpuno nezavisno, te uz pomoć vrhunskih gastro stručnjaka obilazili ugostiteljske objekte od Baščaršije do Ilidže i ocjenjivali ponudu sarajevskih restorana. Vodič je četverojezičan, štampan na 80 strana u prvom tiražu od deset tisuća primjeraka, a sve informacije u njemu su dostupne na engleskom, arapskom, turskom i našem jeziku. Uz obilje drugih informacija, glavni dio SFD-a čini Gastro Abeceda, odnosno 85 abecedno popisanih jela, pretežno tradicionalnih, kratak opis svakog jela i top 3 mjesta u Sarajevu gdje se to konkretno jela može probati. Sigurna sam da će SFD vrlo brzo biti nezaobilazan vodič za sve posjetioce našega grada ali i za naše sugrađane“ – rekla je Medina Dedajić, direktor i kreator Sarajevo Food Dictionary.
Već od danas, na 50 atraktivnih mjesta u gradu odnosno u najboljim hotelima, hostelima, restoranima i kafićima uključujući i hotele na olimpijskim planinama Jahorina i Bjelašnica te ugostiteljskim objektima na Trebeviću, svako može preuzeti svoj besplatni primjerak Sarajevo Food Dictionary. Kompletnu listu distributivnih mjesta nalazi se na njihovoj web stranici www.sfd.ba.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Započnite ljeto u stilu uz Fina Vina.
Ako tražite savršen uvod u ljetnu sezonu, rezervišite 20. juni u svom kalendaru!
U petak, 20.06., petak u srcu Sarajeva, u prepoznatljivo elegantnom ambijentu Hotela Bosnia, održava se najfinija vinska večer sezone Fina degustacija ’25.
U vremenu od 18:00 do 22:00, biće predstavljena selekcija vina iz portfolija kompanije Fina Vina d.o.o., uz poseban akcenat na etikete koje su u proteklim mjesecima osvajale najviše ocjene na svjetskim vinskim smotrama poput Decanter World Wine Awards, James Suckling, Luca Gardini i Robert Parker Wine Advocate.
Ekskluzivno: Vinarija Fantinel po prvi put u Sarajevu
Jedno od najvećih uzbuđenja ovogodišnje degustacije jeste prvo javno predstavljanje vinarije Fantinel iz Italije – poznate po elegantnim pjenušavim vinima One and Only, ali i autentičnim baznim vinima koja će ovog ljeta biti pravo osvježenje na tržištu.
Ovo je rijetka prilika da se susretnete sa jednim od najuglednijih imena sjeverne Italije, čija vina odišu friškošću, mineralnošću i modernim šarmom.
Kao i uvijek, Fina degustacija nudi cjelovito iskustvo – uz vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, biće predstavljena i vrhunska maslinova ulja Mate, delikatesni proizvodi Zigante tartufa, te razne gastro poslastice koje donose naši dugogodišnji partneri festivala.
Nakon zvaničnog dijela, druženje se seli u Coloseum Club, gdje počinje afterparty od 23:00h uz Sax’n Groove.
Detalji za posjetioce
Ulaznica je 40 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel čaše je 10 KM. Ulaznice su dostupne putem kupikartu.ba, u njihovim prodajnim mjestima i na dan događaja u Hotelu Bosnia.
Zašto ne biste trebali propustiti festival?
Fina degustacija nije samo još jedan festival vina. To je okupljanje ljudi koji znaju uživati, koji pitaju, kušaju, biraju i pamte. To je večer za sve one koji žele otkriti šta će se ovog ljeta piti – u restoranima, na terasama, na važnim trenucima.
Međutim, kompanija Fina Vina d.o.o. priprema nešto za vas 19.06., noć prije festivala Fina degustacija - Masterclass sa temom Balkans terroir.
Pod moderacijom Mirele Laković, te u organizaciji Amira Beširevića, direktora kompanije Fina Vina i pokretača Sarajevo Wine Weekend festivala, ovaj događaj okuplja neka od najvažnijih imena vinske scene regije.
Marjan Simčič s fokusom na autohtonu sortu kroz Rebula Classic i Rebula Opoka, vino koje je osvojilo vinske karte svjetskih restorana. Milan Anđelić iz vinarije Chichateau donosi priču o Chardonnayu s karakterom i autohtonim sortama iz Srbije.
Vjekoslav Lukić vodi nas kroz Žilavku i Blatinu vinarije Brkić, uz uvid u potencijal Hercegovine, a Boris Mrgudić iz vinarije Bura/Mrgudić predstavlja dva lica Plavca malog Dingač i Postup.
Nakon edukativnog dijela slijedi uživanje u delicijama Crvene jabuke gastro marketa uparenim sa Zigante tartufima. Vidimo se 20. juna. Počinjemo fino. Završavamo još finije.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!