TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.12.2017.
Jučer je u predivnom ambijentu Coloseum Cluba i uz pristustvo mnogobrojnih novinara, ugostitelja, gostiju i prijatelja projekta, promoviran jedinstveni, sasvim nezavisni i najpotpuniji vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva – Sarajevo Food Dictionary. SFD je prvi i jedini kulinarski vodič kroz šaroliku i bogatu gastro ponudu Sarajeva, namjenjen turistima ali i Saralijama.
„Ideja za ovaj projekat se rodila sasvim slučajno i sretna sam što je današnjom promocijom i realizovana. Više od šest mjeseci smo radili potpuno nezavisno, te uz pomoć vrhunskih gastro stručnjaka obilazili ugostiteljske objekte od Baščaršije do Ilidže i ocjenjivali ponudu sarajevskih restorana. Vodič je četverojezičan, štampan na 80 strana u prvom tiražu od deset tisuća primjeraka, a sve informacije u njemu su dostupne na engleskom, arapskom, turskom i našem jeziku. Uz obilje drugih informacija, glavni dio SFD-a čini Gastro Abeceda, odnosno 85 abecedno popisanih jela, pretežno tradicionalnih, kratak opis svakog jela i top 3 mjesta u Sarajevu gdje se to konkretno jela može probati. Sigurna sam da će SFD vrlo brzo biti nezaobilazan vodič za sve posjetioce našega grada ali i za naše sugrađane“ – rekla je Medina Dedajić, direktor i kreator Sarajevo Food Dictionary.

Već od danas, na 50 atraktivnih mjesta u gradu odnosno u najboljim hotelima, hostelima, restoranima i kafićima uključujući i hotele na olimpijskim planinama Jahorina i Bjelašnica te ugostiteljskim objektima na Trebeviću, svako može preuzeti svoj besplatni primjerak Sarajevo Food Dictionary. Kompletnu listu distributivnih mjesta nalazi se na njihovoj web stranici www.sfd.ba.
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!