TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 22.8.2024.
Najljepši period godine za Sarajevo nam već polako izmiče.
Ostala su nam još samo dva dana Sarajevo Film Festivala, a već za nekoliko sedmica počet ćemo sa iščekivanjem narednog. Grad blista u svakom smislu, od večernjih haljina i ličnosti koje su u Sarajevo donijele dašak glamura pa sve do kulture koja je u potpunom cvatu. Osim toga ako ste ljubitelji noćnog života, ovaj period godine vam je posebno drag.
Hajde da zajedno vidimo onda šta će obilježiti preostale sate ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.
Specijalna projekcija filma ÁRNI u večeras i sutra
Film ÁRNI rediteljice Dorka Vermes bit će prikazana večeras, 22. augusta, u 16:30 sati u Cineplexxu 4 i u petak, 23. augusta, u 11 sati u Kinu Meeting Point.
Riječ je o veoma zanimljivoj priči. Árni radi kao majstor u malom i trošnom putujućem cirkusu koji nastupa po selima. Svi članovi njegove trupe – osim Árnija – porodično su povezani. On živi poput monaha: dane provodi hraneći životinje i obavljajući različite zadatke, a kada cirkus nabavi novoga pitona to pobuđuje Árnijevu radoznalost. Proces pripitomljavanja zmije postepeno će promijeniti i Árnija.
Foto: sff.ba
Ako ga ne uspijete odgledati u ovim terminima, vjerujemo da ga svakako dodajete na popis filmova koje želite gledati u bliskoj budućnosti.
Megdan: Između vode i vatre
Večeras "Megdan: Između vode i vatre" ima svoju regionalnu premijeru na 30. Sarajevo Film Festivalu večeras u Cineplexxu 1. Posebnu pažnju privlače velike filmske zvijezde regiona u glavnim ulogama - Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar.
Ova akciona drama prati život vaterpoliste koji se upušta u prljavi svijet ilegalnih borbi u kavezima.
Nakon ljeta
Film Danisa Tanovića nakon prikazivanja u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, od 29.8 bit će u kinima širom Bosne i Herecegovine. Ako već niste pronašli dovoljno razloga da ga gledate onda će tome možda doprinijeti zabavna anegdota sa snimanja.
"Kada pročitam scenarij gdje vidim životinje i djecu, uvijek preskočim. Ali raditi s kravama… Bilo bi najbolje da smo snimili dokumentarac o tome. Mi smo krave doveli na otok, pa su nam pobjegle i na kraju smo ih ganjali po otoku kako bi snimili još jedan kadar“ - rekao je Tanović.
Foto: sff.ba
Pažnju publike privlači i film "Majka Mara" u režiji sjajne Mirjane Karanović.
Mara, uspješna poslovna žena i samohrana majka, skrhana je preranom smrću svoga sina Nemanje. Emotivno se otuđuje i odbija komunicirati sa porodicom i prijateljima. Nakon što upozna Milana, Nemanjinog bliskog prijatelja, u odnosu sa njim pronalazi utjehu i mir. Kako se njih dvoje zbližavaju otkrivaju sve više činjenica o Nemanjinom životu i smrti što Mari pruža priliku da se suoči sa vlastitim životom i emocijama. - Sarajevo Film Festival.
* * *
Naslovna fotografija: Marija Perić
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!