TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.7.2020.
Vijest da ćemo djelić čarobne festivalske atmosfere i euforije koja već 26 godina sredinom 8. mjeseca vlada na ulicama Sarajeva, sada imati i u Mostaru, razveselila je mnoge.
Naime, organizacijski tim Sarajevo Film Festivala filmsku čaroliju u Mostar donosi kroz zvjezdane premijere filmova na otvorenom, kao i projekcije za najmlađe.
Festival će biti održan od 14.-19.8. na platou ispred tržnog centra Plaza u Mostaru.
Kako nam je Ines Radić, production managerica kompletnog projekta otkrila, ideja ovog događaja jeste donijeti poseban doživljaj filma, kao i sjajna umjetnička ostvarenja i u druge bh. gradove.
Ines je već radila kao izvršna direktorica na pozorišnom studentskom festivalu POSTFEST u Sarajevu čije je prvo izdanje održano krajem 11. mjeseca 2019., a iste godine je radila na Sarajevo Film Festivalu kao Program Assistant u programu Avant Premiere.
U razgovoru sa ovom ambicioznom radoholičarkom i studenticom na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, saznali smo više o programu i detaljima eventa.
***
Na početku našeg razgovora, otkrila si nam da se cijela ideja zapravo rodila tijekom jednog predavanja Mire Purivatre na Akademiji i razgovora o ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Možeš li nam reći što je glavni cilj i filozofija ovog događaja?
Jedan od ciljeva Sarajevo Film Festivala je donijeti filmove i filmsku atmosferu i u gradove među publiku koja možda do sada nije imala priliku doživjeti atmosferu Festivala u Sarajevu ili jednostavno žele takvu ili sličnu atmosferu i u svom gradu. Sarajevo Film Festival želi publici što više približiti gledanje filma na velikom filmskom platnu, sjajna umjetnička ostvarenja i jedan poseban doživljaj filma.
Osim toga, za cilj je i razvoj kulture i audio-vizualne umjetnosti u Mostaru. Publika je navikla na visok nivo profesionalnosti kada je u pitanju Sarajevo Film Festival i tako će biti i u Mostaru. Uz sve to, pandemija je pogodila cijeli svijet, neki ljudi će se manje kretati, a s ovim projektom Sarajevo Film Festival svojoj publici dolazi ususret i kreativno odgovara na situaciju sa COVID-19, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.
Koliko dana će trajati festival u Mostaru i što nas sve očekuje?
Sarajevo Film Festival u Mostaru će trajati od 14. do 19.8. gdje će gledatelji imati priliku pod otvorenim nebom gledati sjajne domaće i strane filmove.
S kojim ste se organizacijskim izazovima već susreli?
Najveći izazov je realizirati jednu ovako divnu priču u vrijeme kada vlada situacija s COVID-19. Međutim, svjesni cijele situacije i odgovornosti, uz pridržavanje svih potrebnih mjera, realizacija je moguća i jedva čekamo da omogućimo Hercegovini filmove pod zvijezdama.
Kako sada izgleda jedan tvoj radni dan? Tko čini tvoj tim?
Kako se Festival bliži, vremena je sve manje. Zajedno s ekipom dogovaramo i provjeravamo svaki detalj, dan je od početka do kraja ispunjen razgovorima, sastancima, odlukama, obilaskom lokacije... Ipak, koliko god je naporno, jedva čekamo da počne. Kad nisam na lokaciji i s kolegama uživo, onda su moje kolege Excel i mail. Tim je zajednički, u svim ovakvim i sličnim projektima: kolege sa Sarajevo Film Festivala s kojima sam radila i protekle dvije godine i novi članovi tima koji nam se pridružuju u Mostaru.
Ovo nije prvi put da surađuješ s organizacijskim timom SFF-a. Koje su lekcije koje si naučila kao asistentica na projektu?
Od vodećih ljudi Sarajevo Film Festivala naučila sam jako puno u jako malo vremena. Naučila sam se organizaciji, planiranju unaprijed, predviđanje i postupanje u eventualnim nepredviđenim situacijama. Naučila sam koliko je važno raditi odgovorno i posvećeno. Naučila sam raditi na sebi. I prije svega, svoj posao raditi s ljubavlju i predanošću. Film ima ogromnu moć i kroz ovaj posao uvidite samo jedan njezin dio, ali ste svejedno fascinirani.
3 stvari koje su po tebi potrebne za organizaciju odličnog filmskog festivala?
To bi bile strateško planiranje, odgovornost, točnost. I još mnogo toga.
Film s dosadašnjih izdanja SFF-a koji je na tebe ostavio najviše utjecaja?
Duga je lista filmova koji su ostavili utjecaj na mene, ali zasigurno bih izdvojila 'Scary Mother', film redateljice Ane Urushadze. Ovaj film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film na 23. Sarajevo Film Festivalu.
Film koji se veseliš pogledati na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala?
Jedva čekam pogledati film 'Koncentriši se, baba' Pjera Žalice jer je to naš bosanskohercegovački film, a i film u kojem su sudjelovali moji profesori i kolege. Radujem se svjetskoj premijeri na Sarajevo Film Festivalu, a jedva čekam pogledati ga i u Mostaru.
Kadrovi iz filma 'Koncentriši se, baba'
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!