TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.7.2020.
Vijest da ćemo djelić čarobne festivalske atmosfere i euforije koja već 26 godina sredinom 8. mjeseca vlada na ulicama Sarajeva, sada imati i u Mostaru, razveselila je mnoge.
Naime, organizacijski tim Sarajevo Film Festivala filmsku čaroliju u Mostar donosi kroz zvjezdane premijere filmova na otvorenom, kao i projekcije za najmlađe.
Festival će biti održan od 14.-19.8. na platou ispred tržnog centra Plaza u Mostaru.
Kako nam je Ines Radić, production managerica kompletnog projekta otkrila, ideja ovog događaja jeste donijeti poseban doživljaj filma, kao i sjajna umjetnička ostvarenja i u druge bh. gradove.
Ines je već radila kao izvršna direktorica na pozorišnom studentskom festivalu POSTFEST u Sarajevu čije je prvo izdanje održano krajem 11. mjeseca 2019., a iste godine je radila na Sarajevo Film Festivalu kao Program Assistant u programu Avant Premiere.
U razgovoru sa ovom ambicioznom radoholičarkom i studenticom na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, saznali smo više o programu i detaljima eventa.
***
Na početku našeg razgovora, otkrila si nam da se cijela ideja zapravo rodila tijekom jednog predavanja Mire Purivatre na Akademiji i razgovora o ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Možeš li nam reći što je glavni cilj i filozofija ovog događaja?
Jedan od ciljeva Sarajevo Film Festivala je donijeti filmove i filmsku atmosferu i u gradove među publiku koja možda do sada nije imala priliku doživjeti atmosferu Festivala u Sarajevu ili jednostavno žele takvu ili sličnu atmosferu i u svom gradu. Sarajevo Film Festival želi publici što više približiti gledanje filma na velikom filmskom platnu, sjajna umjetnička ostvarenja i jedan poseban doživljaj filma.
Osim toga, za cilj je i razvoj kulture i audio-vizualne umjetnosti u Mostaru. Publika je navikla na visok nivo profesionalnosti kada je u pitanju Sarajevo Film Festival i tako će biti i u Mostaru. Uz sve to, pandemija je pogodila cijeli svijet, neki ljudi će se manje kretati, a s ovim projektom Sarajevo Film Festival svojoj publici dolazi ususret i kreativno odgovara na situaciju sa COVID-19, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.
Koliko dana će trajati festival u Mostaru i što nas sve očekuje?
Sarajevo Film Festival u Mostaru će trajati od 14. do 19.8. gdje će gledatelji imati priliku pod otvorenim nebom gledati sjajne domaće i strane filmove.
S kojim ste se organizacijskim izazovima već susreli?
Najveći izazov je realizirati jednu ovako divnu priču u vrijeme kada vlada situacija s COVID-19. Međutim, svjesni cijele situacije i odgovornosti, uz pridržavanje svih potrebnih mjera, realizacija je moguća i jedva čekamo da omogućimo Hercegovini filmove pod zvijezdama.
Kako sada izgleda jedan tvoj radni dan? Tko čini tvoj tim?
Kako se Festival bliži, vremena je sve manje. Zajedno s ekipom dogovaramo i provjeravamo svaki detalj, dan je od početka do kraja ispunjen razgovorima, sastancima, odlukama, obilaskom lokacije... Ipak, koliko god je naporno, jedva čekamo da počne. Kad nisam na lokaciji i s kolegama uživo, onda su moje kolege Excel i mail. Tim je zajednički, u svim ovakvim i sličnim projektima: kolege sa Sarajevo Film Festivala s kojima sam radila i protekle dvije godine i novi članovi tima koji nam se pridružuju u Mostaru.
Ovo nije prvi put da surađuješ s organizacijskim timom SFF-a. Koje su lekcije koje si naučila kao asistentica na projektu?
Od vodećih ljudi Sarajevo Film Festivala naučila sam jako puno u jako malo vremena. Naučila sam se organizaciji, planiranju unaprijed, predviđanje i postupanje u eventualnim nepredviđenim situacijama. Naučila sam koliko je važno raditi odgovorno i posvećeno. Naučila sam raditi na sebi. I prije svega, svoj posao raditi s ljubavlju i predanošću. Film ima ogromnu moć i kroz ovaj posao uvidite samo jedan njezin dio, ali ste svejedno fascinirani.
3 stvari koje su po tebi potrebne za organizaciju odličnog filmskog festivala?
To bi bile strateško planiranje, odgovornost, točnost. I još mnogo toga.
Film s dosadašnjih izdanja SFF-a koji je na tebe ostavio najviše utjecaja?
Duga je lista filmova koji su ostavili utjecaj na mene, ali zasigurno bih izdvojila 'Scary Mother', film redateljice Ane Urushadze. Ovaj film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film na 23. Sarajevo Film Festivalu.
Film koji se veseliš pogledati na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala?
Jedva čekam pogledati film 'Koncentriši se, baba' Pjera Žalice jer je to naš bosanskohercegovački film, a i film u kojem su sudjelovali moji profesori i kolege. Radujem se svjetskoj premijeri na Sarajevo Film Festivalu, a jedva čekam pogledati ga i u Mostaru.

Kadrovi iz filma 'Koncentriši se, baba'
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!