U Sarajevu održana degustacija svježe Malvazije cijenjene vinarije Benvenuti iz Istre - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

U Sarajevu održana degustacija svježe Malvazije cijenjene vinarije Benvenuti iz Istre

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
21.3.2022.

En Primeur svježe Malvazije (berba 2021.) vinarije Benvenuti održavala se ove subote u ambijentu Coloseum Cluba u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerno se u subotu degustirala svježa Malvazija iz Istre koja na tržište stiže tek za nekoliko dana. Gosti su odmah na početku večeri bili posluženi sa ovom svježom malvazijom kao pićem dobrodošlice.

 Malvazija je stigla iz mjesta Kaldir u kojem se nalazi vinarija Benvenuti, a smješteno je istočno od Motovuna i najpoznatiji je istarski voćarski kraj. Mnoga gospodarstva su se okrenula u smjeru uzgoja voća i povrća, ali ne i porodica Benvenuti. Oduvijek su bili posvećeni vinogradarstvu i vinarstvu, a danas sinovi Nikola i Albert nastavljaju tradiciju i svu svoju energiju i rad usmjeravaju u proizvodnju ozbiljnih vina od autohtonih sorti: malvazije, terana i muškata. Danas je vinarija Benvenuti izuzetno cijenjena i nalazi se na svjetskoj vinskoj listi.

 Spoj modernog i tradicionalnog, znanja i sreće uz klimatske uvjete lijepe Istre razlog su zašto je Malvazija Benvenuti jedno od najpoznatijih vina našeg asortimana, izuzetno traženo i cijenjeno u krugovima vinoljubaca. Proces proizvodnje i nastanak malvazije, kao i ostalih vina koje su imali priliku degustirati, svakako je detaljnije ispričao i objasnio njihov gost Albert Benvenuti, jedan od tvoraca magičnih vina koja ih osvajaju iz godine u godinu.

Osim Malvazije, imali su priliku degustirati i Malvaziju Anno Domini barrique (2019.g.), crvena vina: Caldierosso (2019.g.), poznati istarski Teran Anno Domini (2017.g.) i za kraj vrlo cijenjeno desertno vino Corona Grande (2017.g.). Nakon edukativnog dijela večeri, gosti su nastavili druženje u zabavnom dijelu Coloseum Cluba uz catering i naravno vina Benvenuti.

 

***
Naslovna fotografija: Fina Vina PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno