Medina Dedajić preporučuje: 13 mjesta u Sarajevu u kojima je ispijanje čaja posebno iskustvo

GOURMET
11.12.2019.

U Sarajevu kada sretnemo nekoga ili dogovaramo druženje, upotrebljavamo najčešće sljedeće rečenice: „kad pijemo kafu“, „ajde dogovorimo sve na kafi“,  „zovi na kafu!“, „idemo prošetati na kafu“... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kafa je toliko zastupljena da je njen „suparnik“ čaj dugo vremena bio tretiran kao napitak drugog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo se u Sarajevu posluživao čaj izbora: voćni ili kamilica u običnoj šolji s dvije kesice šećera na tanjuriću koji ne odgovara dimenziji šolje, pa se većinom sve i prolijevalo, za nekih 1,50 KM. 

Dakle, iskreno, nikakav doživljaj. Uvođenjem zelenog čaja u ponudu su se u jednom trenutku krenuli razdvajati „bolji kafići“ od onih s voćnim i kamilicom. Pa onda priča meda. I limuna. Tražiti med i limun prije 10 godina uz čaj je bilo „ok – sad pretjeruješ“. Došao je i trenutak kada se med pojavio u kesicama, bez da tražimo i molimo, pa trenutak limuna debljeg od providne kriške, pa trenutak limuna u spravi za cijeđenje limuna da nam se ruke ne uprljaju.
Odjednom (kada kažem odjednom mislim na „naše“ odjednom – čitajte period od nekoliko godina) čaj se služio u čajniku, na tacni, sa šoljom, medom, limunom, salvetom. Kada bi pitali konobare koje sve imaju čajeve, rekli bi nam da možemo sami probrati iz kutije koja bi obično stajala na šanku. Preko 10 šarenih različitih kesica, različitih ukusa... kakva sreća! Onda je došao trenutak level upa – posluživanje i suhog keksića ili patišpanja uz čaj. Nevjerica. I tek onda je došao čaj.

Pravi čaj, bez kesice, s cjediljkom, ozbiljnih ponuda, ukusa, spojeva i mirisa. Došla je kultura ispijanja čaja kao što bi ga, do tada, kući jedino pripremali sebi. Istini za volju, oduvijek sam bila osoba koja pije „veliku s hladnim mlijekom“ pa mi je svijet čaja i dalje nešto što tek upoznajem i čemu se posebno radujem jer je priča bez kraja - mašti na volju, igra ukusa i mirisa, uz njega pratim raspoloženje tog dana, ali i gasim grižnju savjesti s brigom o zdravlju pripremanjem jutarnjeg kantariona i nevena. Jednostavno osjećam da radim nešto „bolje“ za sebe ispijanjem čaja nego ispijanjem kafe.

CAFEI I RESTORANI U SARAJEVU U KOJIMA ĆETE KUŠATI NAJUKUSNIJE ČAJEVE

Svako voli tijekom dana trenutak za sebe, mjesto u koje može otići i uživati u svom omiljenom napitku, okrijepiti se i nastaviti s danom. Ako je vaš izbor ovakvog trenutka ili ako jednostavno uživate u ispijanju čaja, evo par preporuka gdje to možete uraditi u Sarajevu. Krenimo kako mi često kažemo „od Ilidže prema gore“. Na samoj Ilidži je do sada bilo „problematično“ pronaći izdvojeni kutak mira, da je prostran, svijetao, moderan.
Nedavno se otvorio Kilim uz samo rijeku Željeznicu s pogledom koliko toliko na zelenilo, jako prostrano mjesto, s puno svjetla i sa super zabavnom gastro ponudom.
No, pričamo o čaju, čaj se u Kilimu dobije lijepo poslužen s jednim predivnim malim detaljem – srolana porukica na papiru koja sigurno oraspoloži sviju. Nešto slično fortune cookies.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cafe restoran "Kilim" (@kilim.ba) on

Idemo dalje, Dobrinja, svijet za sebe unutar Sarajeva.
Ljubitelji čaja se na Dobrinji mogu pohvaliti s vrhunskim objektom „Kuća Čaja“. Odličan izbor čaja na gramažu za kupiti i za degustirati u samom objektu. Izuzetno kvalitetna ponuda još izuzetnijih vrsta i mješavina s prezentacijom šolja i samim trenutkom ispijanja čaja koji će čak i najveće coffee lovers sigurno natjerati da uđu, izaberu svoj omiljeni ukus i uživaju u trenutku ili pak odaberu svoju mješavinu mirisnih trava i ponesu kući za pripremu.

Foto: Kuća Čaja Sarajevo Facebook page

Od Dobrinje se selimo do naredne lokacije - Cafe Mrvica na Čengić Vili. U ovom dijelu grada dugo nije bilo slastičarne ni kafeterije ovakvog tipa te je, od kako se otvorila, potpuna senzacija u smislu konstantne popunjenosti svaki dan svih 7 dana u sedmici. Čaj u Mrvici je „na kesicu“ ali posluživanje čaja je u lijepim čajnicima, šoljama i svom pratećom aparaturom u krasnom ambijentu. Uz čaj u Mrvici i drugoj Mrvici „Old Town“ kod sarajevske Katedrale vam preporučujemo kolač Picasso, neutralna patišpanja s dijelovima fila od vanilije – pristaje uz svaki čaj!

Sa Čengić Vile se selimo do Pofalića i Hotela Novotel Bristol, hotel s puno tradicije na Vilsonovom šetalištu s predivna dva caffea u njemu – Caffe Bristol i Divanhana – kutak koji je apsolutna ambijentalna replika starog bosanskog stila s izrezbarenim namještajem, malim stolovima, minderima i malom bibliotekom koji će vas vratiti u stara vremena samim prisustvom u njemu.
Hotel Novotel Bristolima dugogodišnji zavidni tim poslastičara, kuhara i osoblja koji kvalitetom usluge prednjače u Sarajevu i ubrajaju se sigurno u top 5 objekata po kvaliteti usluge. Ovaj tim već dugi niz godina pravi gotovo pa najbolje moktele i virgin koktele u gradu, imaju svoj domaći ledeni čaj, odličnu kafu i ponudu čajeva iz selekcije Franz & Sophie. Ispijanje čaja s pogledom na Vilsonovo šetalište u cozy ambijentu i uz serviranje ravno britanskim Afternoon Tea čajevima. Hotel s vremena na vrijeme organizuje i Afternoon Tea Traditions evente po uzoru na britanske čajanke u kojima se služe uz sam čaj ko spoj dvije tradicije - britanski club sendviči i tradicionalni bh. suhi kolačići (domaće mini gurabije, lokumi i domaća halva).

Foto: sfd.ba

Nastavljamo dalje našu rutu čaja od Hotel Novotel Bristol Vilsonovim šetalištem i idemo do Vapiano u sklopu Alta Shopping Centra na Marijin Dvoru. Vapiano je mjesto koje je samom svojom lokacijom i pogledom „završio posao“ što se tiče posjećenosti.
Međutim, pored ova dva blaga Vapiano ima odličnu ponudu slatkog programa, cijeđenih prirodnih sokova, zimskih i ljetnih limunada, frapea, smoothia, mjesečne promocije određenih „home made“ napitaka i dobar čaj u rinfuzi, poslužen u modernim providnim šoljama s gumenim čepom, limunom i medom u kesici. Radnim danima zimi, u „špici s posla“, volim pogled na gužvu na glavnoj raskrsnici u Sarajevu dok sjedim na udobnim foteljama Vapiana i uživam u svom čaju uz super ukusne kuglice od marcipana uvaljane u suho prženi badem. Kalorije- dobrodošle!

Preko puta Vapiana je tržni centar SCC koji u prizemnom spratu ima štand prethodno pomenute Kuće Čaja s Dobrinje. Ovdje čaj ne možete popiti, ali možete uzeti razni izbor istih na rinfuzu, prelijepe šolje i aparaturu za ispijanje ovog napitka.
Idemo dalje na Skenderiju do hotela Courtyard by Marriott i njihovog S One Lounge bara na samome vrhu restorana koji je savršen izbor, posebice zimi tijekom decembra i januara kada je prostor okićen u novogodišnjem duhu, za uživanje u predivnom pogledu na Sarajevo dok se gušta piće. Čajevi u S One su iz rifuze i uistinu je velik kada govorimo o ukusima koji nude. Služe se u čajnicima i širokim šoljama, uz med, limun i prateći biskvit.

Spuštamo se s pogleda na Sarajevo do preslatkog mjesta na samoj obali s pogledom na još jednu ljepoticu – Akademiju likovnih umjetnosti  i most Festina lente – kafić po imenu Pub Festina Lente, koji po uzoru na jedan od najljepših kafića u Sarajevu „Zlatna ribica“, ima zavidan enterijer pun antikviteta, najveći broj zidnih i komodnih satova  iz raznih perioda koji daju različito vrijeme i odličnu cozy atmosferu punu umjetnosti. Ovdje čaj sigurno ispijamo malo duže, dok ispratimo pogled na Obalu.

Obalom idemo prema Zlatnoj ribici – mjestu iz Burtonovih filmova, mjestu toliko originalnom, toliko posebnom, mjesto koje je uistinu sarajevski dragulj stila i ukusa za ono što su kafići iza '95-te godine bili u Sarajevu. Zlatna ribica je mjesto čarolije, mjesto koje, kada bih otišla s roditeljima kao srednjoškolac, nadala se da će tata uživati u „pivi više“ kako bih stigla pregledati sve detalje za jednim stolom, a svaki stol je drugačiji, svaki centimetar ovog prostora je poseban. U Zlatnoj ribici svoj čaj, kao i bilo koje piće koje naručite dobijete u drugačijim šoljama, raspar tacnicama, šećernicima s poklopcima, posudicama za med, minijaturnim različitim kašičicama i preslatkim podmetačima.

Foto: tripadvisor.com

Nastavljamo dalje Ferhadijom, preko Trga oslobođenja sa skulpturom Multikulturalnog čovjeka – djela talijanskog umjetnika Franceska Perillia koji je spomenik muške figure sa podignutim rukama iznad glave koje spajaju dvije linije koje predstavljaju meridijane zemljine kugle poklonio Sarajevu 1997. godine kao simbol otpora Sarajlija tokom posljednjeg rata i čija poruka glasi „multikulturalni čovjek će izgraditi svijet“ – dolazimo do Saborne crkve Presvete Bogorodice pored koje se nalazi Espresso Lab, mjesto vrhunske kafe, strasnih slatkiša, najboljeg brownia u Sarajevu i mjesto odličnih čajeva iz rinfuze.

EspressoLab je super urbano i cozy mjesto u kojem ćete većinom vidjeti mlađu ekipu ljudi na laptopima, u radnoj atmosferi ispijajući zaista odličan izbor napitaka. Imaju Chai Tea Late koji je fantastičan, presovani čaj i organski crni čaj. Svoj čaj ovdje teško da nećete htjeti popratiti s nekim od nevjerovano ukusnih cookies od čokolade i zobi koji vas jednostavnu „gledaju“ iz izloga punog slastica dok čekate u redu na narudžbu pića.

Foto: EspressoLab Facebook page

Od Espresso Laba idemo Strossmajerovom ulicom do Katedrale Srca Isusova i do velikana kategorije čaja. Idemo do uvjerljivo najboljeg i najznačajnijeg mjesta čaja u Sarajevu, mjesta na koje svi ozbiljni ljubitelji ovog napitka pomisle kada izgovore čaj. Idemo do mjesta smještenog u jednoj od najljepših ulica u  Sarajevu, Petrakijina ulica, koja nam dobrodošlicu na samom svom početku daje zvukovima predivnih instrumenata učenika Srednje muzičke škole koji dolaze iz još divnije austrougarske zgrade trenutno u procesu renovacije.

Nastavlja nam želiti dobrodošlicu na putu do naše destinacije s dva gourmet shopa Balkantina i Petrakija, mjesta u kojima će svaki gurman i ljubitelj domaćih proizvoda htjeti provesti vrijeme istražujući domaća vina, rakije, čokolade, delikatese poput tartufa, maslinovih ulja, sireva, maslina, namaza i svega što bi i najveći delikatesni degustatori ocijenili kao vrhunskim proizvodom i ispraća nas sa zapanjujuće lijepom zgradom starog Olimpijskog muzeja, trenutno u renovaciji i odličnim restoranom Lovac koji, pored težine tradicije, ima daleko najbolju ponudu divljači u Sarajevu te posjeduje jedan od najposebnijeg enterijera i magičnu ljetnu baštu.

Foto: Balkantina Facebook page

Petrakijina ulica je posebna sarajevska ljepotica i ona je kuća čajdžinice Franz & Sophie. Franz & Sophie je prva prodavnica visokokvalitetnih čajeva, kako u Sarajevu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini i jedinstveno je mjesto za degustaciju i uživanje u čaju. Ideja vodilja Adnana, vlasnika čajdžinice i prvog bosanskohercegovačkog certificiranog sommeliera za čaj i ljekara po obrazovanju, je pokazati čajoljupcima da zdravlje i užitak itekako idu jedno s drugim. Franz & Sophie nose u svom nazivu i opis „svijet čaja“ i to s razlogom.
U svom asortimanu imaju ponudu s preko 250 različitih vrsta čajeva od najprestižnijih svjetskih uzgajivača, crne čajeve iz Indije, Šri Lanke, Kine te iz drugih azijskih zemalja, visokokvalitetne zelene čajeve iz Kine i Japana te japanske čajeve proizvođača Keiko. Imaju razne vrste plemenitog bijelog čaja, crvenog čaja (Pu Erh), djelomično fermentiranog čaja (Oolong) i žutog čaja. Pored gore navedenih čistih čajeva koji nastaju različitim načinima obrade biljke čaja Camille Sinensis, čajoljupcima se nude i popularne vrste aromatiziranih crnih, zelenih i bijelih čajeva kao i „scented“ čajevi koji se dobivaju miješanjem s cvjetovima (kao što je npr. zeleni Jasmin ili crni Ruža čaj).
Čajevi su organski, bez pesticida i sintetskih otrova, bez genetski modificiranih biljaka i vještačkih đubriva. Ova prelijepa Čajdžinica u srcu Sarajeva je mjesto održavanja raznih evenata od prezentacije knjiga, radionica, večeri poezije i sl. i pored samih čajeva nudi i svu opremu potrebnu za pripravljanje istog. O služenju i ispijanju čaja u Franz & Sophie nakon svega rečenog mislim da ne treba puno govoriti.
Isto tako, ne bih se odlučila preporučiti koji čaj piti, ne pored Adnana koji svaki ukus ima u malom prstu i koji će vam preporučiti najbolji izbor za vaše trenutno raspoloženje. Od Adnana ćete saznati bezbroj sitnica o pripremanju čaja, njegovim svojstvima i historijatu, a ako pak niste raspoloženi za razgovor, možete se okrijepiti se uz šolju čaja i opustiti se uz njihovu malu 'čajnu' biblioteku koja je svima na raspolaganju.

Foto: Svijet Organskog Čaja Franz & Sophie Facebook page

Napuštamo Franz & Sophie i idemo Ferhadijom preko Slatkog ćošeta, prolazeći pored stalne vreve oko Begove džamije i Sahat kule, Saračima ostavljajući Sebilj za sobom i krećemo uz jednu jako posebnu brdovitu sarajevsku ulicu punu tradicije – Kovače.

Na samome početku ulice s desne strane dočekuje nas čajdžinica Džirlo, malo mjesto puno velikog užitka. Čajdžinica je dobila ime po vlasniku, u najmanju ruku bih ga nazvala ekscentrikom, odličnim domaćinom i „facom“ s obzirom na sam izgled, stajling i pojavu, gospodin Husein Džirlo koji je ovu čajdžinicu otvorio 2012. godine i o kojoj su od tada pisali svjetski mediji poput New York Times, Washington Post i Sunday Times. Ambijent u kojem je neobavezno uredno posvećena pažnja na svaki mali detalj koji je stao u svega 20 kvadrata ove radnjice je sigurno nešto što mahom privlači turiste kako ljeti tako i zimi, ali ne samo turiste već i domicilno stanovništvo. Uvijek ću se sjetiti svog prvog ulaska u čajdžinicu jedne zime sa kijametom od snijega vani, ušla sam u toplo, u marokansku pjesmu koju je potom slijedila grčka melodija i francuska šansona i taj miris... Taj miris eteričnog ulja od cimeta koji je gorio uz malo vode na svijeći. Kakav trenutak!
Čajdžinica Džirlo pored domaće bosanske kafe i domaćih sokova od zove, ruže i nane ima i preko 50 vrsta čajeva koji, ukoliko niste morate probati i upoznati dalju priču ovog mjesta uz karizmatičnog Džirlu koji će rado provesti svoje popodne pričajući sa svojim gostima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dzenana M. (@dzenana_m) on

Svega nekoliko metara iznad čajdžinice Džirlo, u istoj ovoj ulici, koja je jedna od najstarijih u Sarajevu, datirajući čak s kraja 1450-tih godina i koja nosi ime podsjećajući na zanat koji se u njoj obavljao, kovački zanat, završavamo nas sarajevski put čaja u malom, ali divnom Ministry of ćejf.

Foto: Ministry of Ćejf Facebook page
 

Ćejf je nešto posebno u Sarajevu, tko ga nije doživio ne zna ni šta je, a tko ga živi, zna ga drugima i pokazati. Ministry of ćejf, mjesto koje tek stječe svoju tradiciju i gradi svoju klijentelu i to čini na najbolji način – odličnom kvalitetom proizvoda. Specijalizirani su na kafi i imaju svoju vlastitu pržionu, prave svoje kolače, imaju mlado raspoloženo osoblje, domaće tradicionalne sokove, fantastičan salep, super cozy enterijer i odličan čaj koji ćete rado ispijati prateći komešanje uz Kovače.

One love... Sarajevo.

 

Za BONJOUR.piše:

 


***


Naslovna fotografija: flickr.com

GOURMET , 11.12.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.kolumnistica

Foto by:

Cafe&restaurants Facebook page

Podijeli:

Posljednje objavljeno