TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 5.12.2022.
Sezona kada su noći najduže dobila je posebnu čar s obzirom da su se već upalile svjetlucave lampice koje ovo godišnje doba čine jedinstvenim.
Iako su temperature nešto niže, šetnje gradom, odlasci na druženja u ugodnom ambijentu i uživanje u omiljenom toplom napitku postali su naš skoro pa svakodnevni ritual. U skladu s tim i ove godine određene coffee lokacije ukrale su pažnju mnogih upečatljivim dekoracijama karakterističnim za ovo doba godine, a neki su u svoju ponudu uvrstili i posebne tople napitke.
Stoga, ovih dana prošetali smo metropolom Bosne i Hercegovine i pronašli zanimljive coffee lokacije koje ovih dana imaju posebnu atmosferu i veoma zanimljivu ponudu.
Sweets&Co
Lokacija o kojoj vam često pišemo zbog primamljive ponude slastica, ali i upečatljivog interijera ružičaste boje ovih dana je privukla našu pažnju zanimljivom dekoracijom u blagdanskom stilu. Stoga, pravo je vrijeme da se ovih dana zaputimo na adresu Džemala Bijedića 129.

Foto: Enida Kajević
Desolee
Druženje s plišancima uz neodoljive arome tople čokolade zvuče kao odličan razlog da ovih dana se zaputimo u Desolee koji tijekom blagdana ima sasvim novo ruho. Ovo mjesto pronaći ćete na adresi Merhemića trg.
Talks&Giggles
Palačinke servirane u obliku bora samo su jedan od razloga da se lokacija Talks&Giggles, koja se nalazi na adresi Hamdije Kreševljakovića 61, nađe na našoj listi slatkih mjesta koje rado želimo posjetiti ovih dana.
Tesla
Veliki plišanci koji su posljednjih dana zavladali društvenim mrežama čine jednu posebnu dekoraciju zbog koje smo se rado zaputili u Pub Tesla. Pub se nalazi na adresi Saliha Hadžihuseinovića 11, a više o ovoj slatkoj dekoraciji možete otkriti klikom ovdje.
* * *
Naslovna fotografija: Enida Kajević
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!