TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.7.2010.
Za vrijeme Oriflame BH Fashion Week Sarajevo, koji je održan u travnju 2010. godine, modna agencija Abc Models, koja je inače i izvršni producent ovog jedinstvenog modnog događaja u BiH, ponovo je održala casting za Fashion TV model svijeta za 2010. godinu. Od mnogobrojnih pristiglih prijava, Fashion TV je izabrao 6 djevojaka koje su odabrane da putuju na svjetski izbor za Fashion TV Model 2010.Pr
Prvi dio natjecanja, polufinalni izbor, održan je 27. lipnja 2010. godine na Cipru, dok se drugi dio natjecanja održao u Bodrumu u Turskoj u periodu od 1. do 10. srpnja 2010. godine. Jovana Janković i Ivana Granzov su nažalost morale ranije kući, jer se nisu plasirale na finalni izbor, dok su Sanela Koprena, Nevena Kostrešević, Hanadi Džabić i Dragana Kraišniković nakon Cipra otputovale za Bodrum.
Dragana, Nevena, Hanadi i Sanela sa Stelom Zubak Jovanović, menadžericom agencije Abc Models
Na izboru, koji je održan u Havana Fashion Beach Clubu Bodrum, najveći broj glasova stručnog žirija dobila je Sanela Koprena te je time osvojila titulu pobjednice natjecanja Fashion TV Model 2010.
Sanela Koprena - pobjednica svjetskog izbora Fashion TV Model 2010.
Nakon uspjeha Delile Softić iz Tuzle, koja je na izboru za Fashion TV Model 2006. osvojila ovu prestižnu svjetsku titulu, njen uspjeh ponovila je Banjalučanka Sanela Koprena, članica modne agencije Abc Models, koja se modelingom bavi od 2007. godine. Sanela Koprena je svoju manekensku karijeru započela nakon prijave na izbor Miss Bosne i Hercegovine. Bila je Miss Republike Srpske 2007. godine, a potom je proglašena za Best Model Bosne i Hercegovine 2008. godine.
Na izboru za Fashion TV Model 2010., djevojke su nosile kolekciju poznatog modnog dizajnera Rossi Barbarossa koji je ovu kolekciju uradio za Cavallija.
Stela Zubak Jovanović i dizajner Rossi Barbarossa
U top 10 plasirala se i Dragana Kraišniković iz Bijeljine, dok su Nevena Kostrešević i Hanadi Džabić ušle u top 20 djevojaka na ovom izboru. Organizator je sve djevojke nagradio i besplatnim boravkom u hotelu do kraja srpnja.
Dragana Kraišniković
Sanela Koprena, vlasnik Fashion TV-ja Michel Adam i Stela Zubak Jovanović
Osim toga, u agenciju Abc Models već danima pristižu ponude stranih agencija koje djevojkama, među ostalim, nude i angažmane na tjednima mode u Rumunjskoj i Tajlandu. Navedeno je dokaz je iznimnog uspjeha agencije, kao i njenih modela.
Sanela Koprena tijekom izbora
Sve djevojke koje se žele prijaviti na izbor za Fashion TV Model to mogu učiniti na web stranici www.abc-models.com, gdje su prijave otvorene cijele godine. Prije samog izbora, djevojke koje uđu u uži izbor bit će pozvane na casting koji će se održati u sklopu Oriflame BH Fashion Week Sarajevo u listopadu/studenom ove godine.
modamo.info
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!