TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.8.2016.
Svojom šarolikom ponudom restorana, caffea, klubova i brojnih kulturnih događanja, Sarajevo uspijeva zasladiti afinitete mnogih od nas. Kazališne predstave, baleti, koncerti, festivali, večeri posvećene ukusnim delicijama, vinu i gitari, bezbroj je opcija koje nam se nude u glavnom gradu kroz ljetne mjesece. No, kada je u pitanju naša svakodnevnica, često nam se dogodi da dane provodimo gotovo uv
U potrazi za nešto drugačijim urbanim i zanimljivim destinacijama u Sarajevu, Sanela Hadžića, glavnog urednika SNL.ba portala, smo zamolili da za naše čitatelje izdvoji 4 mjesta na kojima se uvijek iznova oduševi hranom, atmosferom ili dugogodišnjom tradicijom.
#1 Cafe bar Manolo
Manolo je jedno od rijetkih urbanih mjesta gdje se čovjek osjeća “pozvano”. Možda bih ovo mogao definisati kao mjestu u centru koje, među rijetkima, se izdvaja po enterijeru i toploj atmosferi. Kada sam saznao da je ovo bilo kultno mjesto mnogo davnih osamdesetih, sve mi je poslije bilo jasno. Tradicija se nastavila.
#2 Pub Bugatti
Bugatti je mjesto gdje sam se slučajno, stjecajem okolnosti, našao i osjećao kao da sam u nekom britanskom lokalu. Ljudi su pričali glasno i piva je bilo svuda oko mene. Bilo je toplo vrijeme pa sam i ja iskoristio priliku za «točeno». Iako ne veliko mjesto, idealno je za slučajne prilike. Rekao bih, iako nisam čest gost ovdje, da ovo mjesto ne možete zaboraviti.
#3 Trattoria Nostra Cucina
Kako volim talijansku hranu i dobro vino ovdje se volim «nagraditi». Obično sam jednom sedmično gost u ovom restoranu i svaki se put oduševim s novim receptima. Posebno se znam radovati desertu, jabuci u vanilin sosu.
#4 Tatto studio Mustre i Šare
Bez obzira što znam momke koji ovo rade, posmatram to kao neku umjetnost i divim se njihovoj vještini. Nedavno održan sarajevski tattoo gathering u njihovoj organizaciji govori koliko su profesionalni i znaju da rade svoj posao.
Foto: Studio Zec, Selver Fajković, Mario Klein, Sanel Hadžić
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.
Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.
Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna.
Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.
Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom
Sastojci (za 2 osobe):
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.
U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju. Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.
Foto: Lactalis PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!