BONJOUR.MAME RULZ: Slađana Ikić - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

BONJOUR.MAME RULZ: Slađana Ikić

Tekst:

Bonjour.ba

MAME RULZ
27.5.2020.

Slađana Ikić je Novosađanka s trenutnom adresom u Sarajevu gdje živi sa svojom obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dama koja je završila studij komunikologije danas vodi salon vjenčanica, a mnogima je poznata upravo kroz svoj nadimak na društvenim mrežama, točnije Instagram profil @mybosnianhome
Adresa je to na kojoj ćete kroz moderan interijer s retro vibrom ove dame pronaći inspiraciju za uređenje pojedinih prostorija u vašem domu. Slađana vodi i istoimeni YouTube kanal na kojem priča o svakodnevnim temama. 
Iako je njen Instagram profil izvor inspiracije za uređenje doma, od praktičnih trikova za dekoraciju do čišćenja pojedinih prostorija, Slađana je sa svojim fanovima dijelila i sve avanture koje su ju pratile kroz trudnoću. Odnedavno je majka preslatkog dječaka, što nam je bilo povod za razgovor upravo o majčinstvu i novim iskustvima koje je ono donijelo. 
 

***

Kako bi sebe opisala u tri riječi?

Nestrpljiva, odgovorna, srećna. :)

Koji su izazovi s kojima si se susrela u prvim mjesecima trudnoće?

Prva 4 meseca trudnoće ću definitivno pamtiti po mučninama koje su trajale po čitave dane. U tom periodu smo već imali i uplaćen medeni mesec na Kubi, tako da je bio izazov putovati dok imate mučnine, ali srećom sve je dobro prošlo.

Na koje si zdrave navike posebice pazila prilikom trudnoće?

Volela bih da kažem da sam se dosta kretala, ali nažalost nisam koliko sam planirala. Prvo me je zadesio smog i zima, a zatim korona tako da sam dosta vremena provela u kući. Trudila sam se naravno da unosim što više vitamina i tečnosti, ali i da se trudim da radim stvari koje me relaksiraju i smanjuju stres.

Rodila si u periodu dok su vladale stroge mjere civilne zaštite o izolaciji. Kako si zadržala pozitivan duh i kako si se nosila s nervozom?

Iskreno, bilo je tu oscilacija. Bilo je dana kada sam bila prilično zabrinuta, jer u devetom mesecu vam se odjednom razne neke brige pojave, a situacija sa virusom je zaista bila na vrhuncu tih dana, pa nije bilo lako nositi se sa svim tim informacijama. Na kraju sam odlučila da se fokusiram na svoj porođaj i bebu, a vesti gotovo da nisam ni čitala - tako mi je bilo lakše.


Čime si se vodila pri uređenju dječje sobe? Što se prema tvom mišljenju treba naći u svakoj dječjoj sobi?
 

Stalno sam zamišljala bebu i naše zajedničke trenutke u tom prostoru. Volela bih da se već sada navikava da je to neki njegov prostor, tako da već dosta vremena provodimo upravo tu. Ne bih izdvajala ništa posebno - rekla bih da je to neki skup stvari koje odišu nekim mirom i spokojom, mirne boje i po meni što više stvari od prirodnih materijala, a što manje plastike. :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by My Bosnian Home (@mybosnian_home) on


Kako bi opisala prvih mjesec dana s bebom? Najveći strahovi, izazovi, najslađe uspomene?

Izazovno, definitivno. Bilo je dosta neprospavanih noći, uspostavljanja nekog ritma i navikavanja. Kako je situacija s virusom i dalje aktuelna, niko nam nije dolazio u posetu, tako da smo suprug i ja sve sami radili, od prvog kupanja, do pupka i uspostavljanja te neke prve rutine, dojenja, presvlačenja itd.
Jedan naporan i lep period je iza nas. Najveći strah je svakako bio - da li mi to radimo kako treba? Ipak bi nam dosta lakše bilo da je tu bio neko od porodice ili patronažne sestre da nas barem prekontrolišu, ali mislim da smo izazov uspešno savladali i pregurali prvi mesec.Postoji li neka tema/događaj/emocija o kojoj bi voljela da se više priča među mamama?

O psihičkom stanju majki nakon porođaja, definitivno. Koliko god se spremali na to što nas čeka, ipak mislim da se svakome desi da nakon porođaja bude neraspoložen, iscrpljen, umoran i ponekad je teško snaći se u svemu tome. Vaše telo je drugačije, kompletna svakodnevnica vam se menja, odjednom ste odgovorni za to malo biće i koliko god se 9 meseci pripremali - ipak nastupi neka vrsta šoka i potpuno mi je jasno zašto se mnogi teško nose sa tim, tako da mislim da mame definitivno treba više da govore o tome.

Koje lekcije o roditeljstvu si naučila od muža?

Da se opustim. Da će sve biti okej. Da je to samo faza :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by My Bosnian Home (@mybosnian_home) on

Knjige & blogove kroz koje si najviše naučila o trudnoći i prvim danima s bebom?


Najviše izazova bilo je s dojenjem, tu mi je spas bila Milena iz Novog sada, savetnica za dojenje i majka petero dece, sa kojom sam imala nekoliko video poziva. Možete je pronaći na Instagramu - @mamaizmagareceklupe. Drugi izazov je svakako spavanje bebe, tu sam mnogo naučila od @takingcarababies, Amerikanke čiji online kurs smo uplatili i zaista puno naučili.
Što se tiče knjiga, na mene su najveći utisak ostavile one koje se bave Montesori tehnikama.

Koji su tvoji mali rituali za opuštanje/punjenje baterija?

Ostavim momke s vremena na vreme da se sami snalaze. :) Tad nastupa nekoliko minuta za mene, da li je to kupka, malo ženskih rituala ili odlazak na feniranje - bitno mi je da imam barem 20 minuta dnevno - za punjenje baterija.

Najdraži kutak u domu?

Definitivno bebina soba. :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by My Bosnian Home (@mybosnian_home) on

Kako sada izgleda tvoja dnevna rutina?

Rutine više nema. :) Dan prilagođavamo Lakijevom raspoloženju, ali trudim se da polako uvodimo neka pravila i rutinu, barem onu pred spavanje. Uglavnom ustajemo već oko 6, pola 7, ako vreme dozvoljava idemo u šetnju u toku pre podnevna, trenutno idemo i na kurs masaže za bebu tako da, dani su nam ispunjeni.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno