Od ružičastih traka do životnih priča: Sve što trebate znati o karcinomu dojke - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Od ružičastih traka do životnih priča: Sve što trebate znati o karcinomu dojke

Tekst:

Bonjour.ba/PR

ZDRAVLJE I NJEGA
19.10.2023.

Napipali ste čvorić ili dobili preporuku da odete na mamografski pregled? Neka zabrinutost, koju je razumljivo da osjećate, bude praćena osjećajem da ste uzeli stvar u svoje ruke i krenuli na važan put samopregleda i detekcije potencijalnih zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Oktobar je mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke, mjesec u kojem nas ružičaste trake posvuda podsjećaju koliko je važno brinuti o svom zdravlju. Pa ipak, svjedoci smo neumoljive statistike koja kaže da se od karcinoma dojke svakodnevno obolijeva i umire.

Karcinom dojke je bolest za koju se ne zna tačno šta je uzrokuje, iako postoji nekoliko faktora koji vas mogu izložiti većem riziku od obolijevanja. Neke od njih su nasljedne promjene na genima, hormonski faktori, menopauza, prekomjerna težina, pušenje, konzumacija alkohola, starost (iznad 50. godine) i drugo* Iako je to najčešći oblik karcinoma među ženama, ipak nije samo "ženska bolest" jer od nje mogu oboljeti i muškarci.
*https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer zadnji pristup: Oktobar 2023.


Globalno gledajući, 25% svih slučajeva karcinoma kod žena predstavlja karcinom dojke.* Iza ovih statistika su stvarni životi oboljelih i njihovih porodica. Stoga je za bolje razumijevanje potrebna kontinuirana edukacija, dijeljenje informacija i praćenje savjeta kako bi priča svake oboljele osobe bila snaga i inspiracija za druge.
*Breast Cancer Research: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9724405/

Svaka priča je lekcija i inspiracija

Kad govorimo o karcinomu dojke, znanje je naša najveća snaga. Ružičasta traka nije samo modni dodatak, ona je znak solidarnosti, svijesti i nade. Također je znak da svi možemo učiniti više.

Hiljade priča žena koje su prošle dijagnosticiranje i liječenje karcinoma dojke svjedoče o izvanrednoj snazi, hrabrosti i odlučnosti. Svaka od tih priča donosi vlastitu lekciju i inspiraciju. Dok neke govore o važnosti ranog otkrivanja i kako je pravovremeni tretman spasio njihove živote, druge se fokusiraju na emocionalnu i psihološku podršku koju su primile od porodice, prijatelja i zajednice.

Ružičaste trake koje nosimo ne predstavljaju samo solidarnost s onima koji se bore s bolešću, već su i simbol nade. Nadamo se svijetu u kojem će svaka žena i muškarac biti svjesni svog tijela, znati kako ga pregledavati i kada potražiti stručnu pomoć. Upravo je samopregled prva tačka na putu mijenjanja crne statistike.
Svaki korak je važan

Informisanje o rizicima, simptomima i načinima prevencije sve nas stavlja u puno bolji startni položaj, a ovo je nekoliko ključnih činjenica koje svako od nas treba znati:

Rano otkrivanje spašava živote: Čak 90% slučajeva karcinoma dojke koji su pravovremeno dijagnosticirani imaju visoku stopu preživljavanja.* Redovni samopregledi dojki i godišnji mamografski pregledi za žene iznad određene dobi su presudni na ovom putu.

*American Cancer Society, Survival Rates for Breast Cancer, Last Revised: March 2023

Dijagnoza ne znači kraj: S napretkom medicine, postoji mnogo terapijskih metoda koje omogućavaju liječenje karcinoma dojke, uključujući hirurgiju, radioterapiju, hemoterapiju i ciljanu terapiju.

Muškarci također obolijevaju: Iako je karcinom dojke češći kod žena, muškarci također mogu oboljeti. Blizu 1% pacijenata kojima bude dijagnosticiran karcinom dojke su muškarci.*

*Breast Cancer Research Foundation, What To Know About Male Breast Cancer, June 2023.

Genetika igra ulogu: Oko 5-10% svih slučajeva karcinoma dojke može biti nasljedno, najčešće uzrokovano BRCA1 ili BRCA2 mutacijama.

*American Cancer Society, Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change, December 2021

Životni stil je bitan: Konzumiranje alkohola, pušenje, prekomjerna tjelesna težina i nedostatak fizičke aktivnosti mogu povećati rizik od obilijevanja.*

*https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/risk-and-prevention/lifestyle-related-breast-cancer-risk-factors.html.,
Zadnji pristup oktobar 2023.

 

Podrška je ključna: Udruženja i inicijative u našoj zemlji pružaju razne oblike podrške oboljelima, uključujući savjetovanje i informacije o najnovijim istraživanjima i terapijama.

Priča o karcinomu dojke nije samo priča o bolesti. To je priča o otpornosti, zajedništvu, inovacijama u medicini i neiscrpnom naporu da se spase životi i poboljša kvalitet života onih koji su pogođeni. Uz stalnu edukaciju i svijest, svaki pojedinac može biti važan dio ove borbe. Za više informacija o ovoj bolesti i načinima liječenja posjetite www.karcinomdojke.ba. Neka mjesec svjesnosti o karcinomu dojke bude podsjetnik da svako od nas može doprinijeti borbi i preuzeti kontrolu nad svojim i zdravljem svojim najmilijih.

 

Broj materijala: KIS-P30-09/10/2023- BA2310093677
Novartis Pharma Services, Inc.
Representative Office Bosnia and Herzegovina
Fra Anđela Zvizdovića br. 1
UNITIC, tower A/11
71000 Sarajevo
BOSNIA AND HERZEGOVINA

* * *
Foto: PR 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno