Baklave u obliku ruže? Znamo jednostavnu tehniku za izradu. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Baklave u obliku ruže? Znamo jednostavnu tehniku za izradu.

Tekst:

Arijana Bošnjak

GOURMET
29.3.2024.

Iako svi volimo okuse tradicionalnih jela, ponekada tražimo nove načine kako zadržati njihov okus, ali i prezentirati na potpuno novi način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Trenutno su na društvenim mrežama hit baklave u obliku ruže u koje ćete se zaljubiti na prvu. Tehnika slaganja je zaista jednostavna pa ćete brzo i lako imati omiljeni tradicionalni recept u potpuno novom ruhu.

 Za izradu baklave u obliku ruže, pripremite lisnato tijesto tako što ćete ga za početak oblikovati u krugove (birajte nešto veći promjer čaše ili šalice ako nemate kalup). Zatim slažete krug do kruga, tako da se svaki sljedeći pomalo „oslanja“ na onaj prethodni.

Kada ste dobili dužu traku od krugova, premažite je filom po želji i presavijte traku na pola. Za kraj, jednostavnu užu traku koju ste dobili uvijate dok ne dobijete oblik ruže.


Foto: @balkancookiejar

Foto: @catalytic.cookingKako bi baklava što više podsjećala na ružu, prije pečenja blago izvijte vrhove prema van. Dalje nastavite s izradom baklave prema tradiciji i začinite je usitnjenim pistacijama, orasima ili sitnim listićima ruže za onaj posljednji, neodoljivi touch.


Tehniku detaljnije možete pogledati na videu ispod

 

* * *
Naslovna fotografija: @thephamfeed

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno