TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.10.2016.

„Dobar dan Sarajevo, dobar dan Bosni i Hercegovini“, riječi su kojima je svoj kulinarskishow ispred sarajevske Katedrale danas započeo svjetski poznati kuhar Rudolpha van Veen. Uz prisustvo nekoliko hiljada građana i građanki Sarajeva, Rudolph je posebno za ovu priliku podijelio nekoliko recepata sa publikom te se uz veliko strpljenje i zadovoljstvo družio sa svim fanovima. Nakon showa, Rudolph

pekarnamrvica rudolph02

pekarnamrvica rudolph03

pekarnamrvica rudolph04

Naglašavajući da nije očekivao ovako veliko zanimanja građana, Rudolph van Veen je istakao da je oduševljen atmosferom i interakcijom publike. „Moja suradnja s Mrvicom bila je idealna prilika da prvi put posjetim Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i zaista sam oduševljen gradom, ljudima i bosanskom kuhinjom. Imao sam priliku probati tradicionalna jela, a posebno su mi se svidjele pite i japrak. Iznenađen sam odzivom građana i hvala im na divnom druženju“, rekao je Rudolph te se zahvalio menadžmentu Mrvice na pozivu i organizaciji cijelog događaja.

pekarnamrvica rudolph05
pekarnamrvica rudolph06

 pekarnamrvica rudolph07

U njegovom performansu na sceni, Rudolphu su nakon nagradne igre pomagale i sugrađanke Naida, Lejla, Adisa, Nađa i gospođa Anđa koja je specijalno za ovu priliku došla iz Zenice. Vlasnica popularne Mrvice, Dina Ramić-Husomanović, navela je da je ovim događajem Mrvica željela organizovati jedan nesvakidašnji događaj za sve sugrađane i sugrađanke. “Jako smo sretni i ponosni što smo nakon nekoliko mjeseci priprema konačno otvorili naš novi objekat i što smo u naš grad uspjeli dovesti jednog od najboljih svjetskih kuhara. Oduševljeni smo prvim reakcijama građana i ovo je samo jedan u nizu poslovnih poteza kojima želimo organizirati susrete s kuharima svjetskog glasa kako bi i Sarajevo imalo priliku da ih ugosti, a ljudi iz ove branše nauče mnogo toga novog i obogate svoju ponudu“, rekla je Ramić-Husomanović te pozvala građane i građanke da posjete Mrvica Old Town.

pekarnamrvica rudolph10

Posebne poklone Rudolphu van Veenu uručili su i ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Jurriaan Kraak te predstavnica Općine Stari Grad, Diana Salihbegović.

Inače, nova Mrvica Old Town je mjesto za oko 90 osoba kojima je na 150 kvadratnih metara na raspolaganju pekara sa nepušačkim dijelom, café, te bašta zatvorenog tipa. Kao novitet u ovom objektu nalazi se i pokazna kuhinja, tzv. show-cooking, dok će već pri samom ulazu posjetioce osvajati mirisi iz peći koja će biti u prodajnom dijelu pekare. Enterijer je zadržao neke elemente iz stare Mrvice, dok su se kolorit stolica i neki drugi detalji promijenili, ali se iz Mrvice nadaju da će i ovaj objekat biti jedno od omiljenih mjesta za druženje uz uživanje u svim delicijama.

pekarnamrvica rudolph13


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!