TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.10.2016.

„Dobar dan Sarajevo, dobar dan Bosni i Hercegovini“, riječi su kojima je svoj kulinarskishow ispred sarajevske Katedrale danas započeo svjetski poznati kuhar Rudolpha van Veen. Uz prisustvo nekoliko hiljada građana i građanki Sarajeva, Rudolph je posebno za ovu priliku podijelio nekoliko recepata sa publikom te se uz veliko strpljenje i zadovoljstvo družio sa svim fanovima. Nakon showa, Rudolph

pekarnamrvica rudolph02

pekarnamrvica rudolph03

pekarnamrvica rudolph04

Naglašavajući da nije očekivao ovako veliko zanimanja građana, Rudolph van Veen je istakao da je oduševljen atmosferom i interakcijom publike. „Moja suradnja s Mrvicom bila je idealna prilika da prvi put posjetim Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i zaista sam oduševljen gradom, ljudima i bosanskom kuhinjom. Imao sam priliku probati tradicionalna jela, a posebno su mi se svidjele pite i japrak. Iznenađen sam odzivom građana i hvala im na divnom druženju“, rekao je Rudolph te se zahvalio menadžmentu Mrvice na pozivu i organizaciji cijelog događaja.

pekarnamrvica rudolph05
pekarnamrvica rudolph06

 pekarnamrvica rudolph07

U njegovom performansu na sceni, Rudolphu su nakon nagradne igre pomagale i sugrađanke Naida, Lejla, Adisa, Nađa i gospođa Anđa koja je specijalno za ovu priliku došla iz Zenice. Vlasnica popularne Mrvice, Dina Ramić-Husomanović, navela je da je ovim događajem Mrvica željela organizovati jedan nesvakidašnji događaj za sve sugrađane i sugrađanke. “Jako smo sretni i ponosni što smo nakon nekoliko mjeseci priprema konačno otvorili naš novi objekat i što smo u naš grad uspjeli dovesti jednog od najboljih svjetskih kuhara. Oduševljeni smo prvim reakcijama građana i ovo je samo jedan u nizu poslovnih poteza kojima želimo organizirati susrete s kuharima svjetskog glasa kako bi i Sarajevo imalo priliku da ih ugosti, a ljudi iz ove branše nauče mnogo toga novog i obogate svoju ponudu“, rekla je Ramić-Husomanović te pozvala građane i građanke da posjete Mrvica Old Town.

pekarnamrvica rudolph10

Posebne poklone Rudolphu van Veenu uručili su i ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Jurriaan Kraak te predstavnica Općine Stari Grad, Diana Salihbegović.

Inače, nova Mrvica Old Town je mjesto za oko 90 osoba kojima je na 150 kvadratnih metara na raspolaganju pekara sa nepušačkim dijelom, café, te bašta zatvorenog tipa. Kao novitet u ovom objektu nalazi se i pokazna kuhinja, tzv. show-cooking, dok će već pri samom ulazu posjetioce osvajati mirisi iz peći koja će biti u prodajnom dijelu pekare. Enterijer je zadržao neke elemente iz stare Mrvice, dok su se kolorit stolica i neki drugi detalji promijenili, ali se iz Mrvice nadaju da će i ovaj objekat biti jedno od omiljenih mjesta za druženje uz uživanje u svim delicijama.

pekarnamrvica rudolph13


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!