TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.12.2015.
Drvena daska neizostavan je dio svake kuhinje, kako za pripremu, tako i za servisiranje hrane. Nedavno smo upoznali još jednu mladu kreativnu damu, koja je spojila par svojih strasti - ljubav prema drvetu, hrani, Kupresu i slikanje. Naime, Iva Mihaljević ručno izrađuje drvene daske, ali i drugi pribor za pripremu hrane na kojima ispisuje simpatične poruke, recepte, crteže i tako kuhanje i servir
„Imam 31 godinu i prije 12 godina mi je dijagnosticirana teška aplastična anemija, pa sam umjesto, na tek upisani fakultet otišla u KBC Zagreb (Rebro), gdje su mi transplantirali koštanu srž. Budući da su mi liječnici za oporavak dali punih 5 godina, (toliko je naime trebalo da, ukoliko preživim, da se vratim na staro), imala sam puno slobodnog vremena pa sam odlučila isprobati pirograf koji sam dobila na dar. Prvi rad koji sam napravila bio je dar za profesora Borisa Labara koji me liječio svih tih godina, jer što pokloniti čovjeku koji ti je spasio život?
Taj rad radila sam 16 sati i svi su bili oduševljeni rezultatom. Nakon toga sam počela raditi neke manje slike jer sam prilikom crtanja manje razmišljala o problemima zbog posljedica kemoterapija koje su postale moja svakodnevica... Sve sam radove u početku poklanjala, a onda su mi počele stizati narudžbe.



Tako je nastala ideja o Tvornici želja, koja se evo i nedavno realizirala. Zavisno od narudžbe, od veličine daske na kojoj radim i od teme koju radim, ponekad utrošim i do 20 sati rada. Ali ni jedan rad do sada nisam završila za manje od 8 sati rada... Sve se radi ručno i nema gumice za brisanje. Ako jednom pogriješim, imam čime ložiti vatru naredna dva dana. U svaki rad zaista ulažem puno truda i ljubavi, mene to ispunjava, a druge čini sretnima.“ – otkrila nam je Iva.
Ukoliko ste se i vi zaljubili u ove drvene daske, onda biste svakako trebali posjetiti Tvornicu želja i provjeriti koji model Iva može izraditi za vas. Kako sama kaže, svi oni koji žele imati unikatan komad u svojoj kuhinji ili pokloniti nekome nešto takvo, njenih deset prstića će ga i napraviti.

TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!