TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.12.2015.
Drvena daska neizostavan je dio svake kuhinje, kako za pripremu, tako i za servisiranje hrane. Nedavno smo upoznali još jednu mladu kreativnu damu, koja je spojila par svojih strasti - ljubav prema drvetu, hrani, Kupresu i slikanje. Naime, Iva Mihaljević ručno izrađuje drvene daske, ali i drugi pribor za pripremu hrane na kojima ispisuje simpatične poruke, recepte, crteže i tako kuhanje i servir
„Imam 31 godinu i prije 12 godina mi je dijagnosticirana teška aplastična anemija, pa sam umjesto, na tek upisani fakultet otišla u KBC Zagreb (Rebro), gdje su mi transplantirali koštanu srž. Budući da su mi liječnici za oporavak dali punih 5 godina, (toliko je naime trebalo da, ukoliko preživim, da se vratim na staro), imala sam puno slobodnog vremena pa sam odlučila isprobati pirograf koji sam dobila na dar. Prvi rad koji sam napravila bio je dar za profesora Borisa Labara koji me liječio svih tih godina, jer što pokloniti čovjeku koji ti je spasio život?
Taj rad radila sam 16 sati i svi su bili oduševljeni rezultatom. Nakon toga sam počela raditi neke manje slike jer sam prilikom crtanja manje razmišljala o problemima zbog posljedica kemoterapija koje su postale moja svakodnevica... Sve sam radove u početku poklanjala, a onda su mi počele stizati narudžbe.



Tako je nastala ideja o Tvornici želja, koja se evo i nedavno realizirala. Zavisno od narudžbe, od veličine daske na kojoj radim i od teme koju radim, ponekad utrošim i do 20 sati rada. Ali ni jedan rad do sada nisam završila za manje od 8 sati rada... Sve se radi ručno i nema gumice za brisanje. Ako jednom pogriješim, imam čime ložiti vatru naredna dva dana. U svaki rad zaista ulažem puno truda i ljubavi, mene to ispunjava, a druge čini sretnima.“ – otkrila nam je Iva.
Ukoliko ste se i vi zaljubili u ove drvene daske, onda biste svakako trebali posjetiti Tvornicu želja i provjeriti koji model Iva može izraditi za vas. Kako sama kaže, svi oni koji žele imati unikatan komad u svojoj kuhinji ili pokloniti nekome nešto takvo, njenih deset prstića će ga i napraviti.

TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!