TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.3.2015.
Nedavno smo 'upoznali' još jedan sjajan domaći proizvod koji u jednom objedinjuje ono po čemu je Bosna i Hercegovina poznata, a to je tradicionalna kuhinja, drvo, rezbarenje i meza. Naime, radi se o drvenim daskama za pripremanje i serviranje hrane koje nose naziv WAGA WOOD, a koje izrađuje arhitektica i dizajnerica Jasmina Dizdarević zajedno sa svojim timom.
Jasmina nam je pojasnila kako nastaju daske i dopustila nam da zavirimo u njenu radionicu. Zašto smo WAGA WOOD odmah dodali na našu listu želja (i zašto ćete i vi to napraviti) saznajte u našoj priči.
Waga Wood. Novi bh. brend na tržištu. Izrađen ručno od drveta i na njemu režemo stvari. Reci nam Jasmina o čemu se točno radi?
Slobodno mogu reći da se ovdje radi o sinergiji modernog dizajna i naše bosanskohercegovačke tradicije, sa ciljem uvođenja ovih elemenata u naš svakodnevni život. Bavimo se proizvodnjom drvenih daski za pripremu i serviranje hrane. Naizgled se čini da je taj proizvod nebitan za našu svakodnevnicu, međutim smatramo da je upravo suprotno. Osim dizajna koji će uljepšati naš životni prostor, ovdje važno napomenuti da drvo kao prirodni materijal nije štetno za hranu sa kojom dolazi u dodir. Serviramo hranu koja nas održava u životu na arkopalu i vještačkim materijalima, nekim drvenim daskama od bambusa, koje su izrađene uz pomoć raznoraznih hemikalija. Smatramo da je to jedna velika besmislica koju nam je donijela globalizacija, što nas je i motiviralo da krenemo u ovaj projekat.
Poznato je da je Bosna i Hercegovina zemlja bogata šumom i kvalitetnim drvom. No način na koji si odlučila iskoristiti drvo je veoma neobičan. Otkuda ideja da izrađuješ daske za rezanje?
Dok sam živjela u Istanbulu, često sam putovala u zemlje Bliskog Istoka gdje sam se susrela da drugačijim odnosom prema hrani i kuhanju generalno. Primijetila sam naprimjer u Jerusalemu, da je hrana uvijek servirana u posudama ili na daskama od prirodnih materijala – gline ili drveta. To je jako puno utjecalo na moj doživljaj te kuhinje i cjelokupnom oduševljenju tom kulturom. Po povratku u BiH sam shvatila da takve proizvode jednostavno ne mogu lako pronaći na našem tržištu. Mi smo poprilično zanemarili i izgubili svoju tradiciju u našim svakodnevnim navikama. Tako je sve i počelo. A kako ja dolazim iz Konjica koji je poznat po drvorezbarstvu, gdje sam i djetinjstvo provela u jednoj od konjičkih radionica, sve je to došlo prirodno.
Kako se odlučujete za to kakav dizajn, tj kakav motiv izrezbariti na dasku?
Kako su motivi u našem drvorezbarstvu beskonačno raznoliki, vrlo je teško odlučiti se na konačni dizajn. Iskreno, sve zavisi od trenutačne inspiracije. Ima dana kada pravimo modele koji nemaju niti jedan tradicionalni motiv na sebi, dok nas nekada inspiracija odvede u tradiciju u porpunosti. Ovdje se uglavnom radi o modernoj interpretaciji detalja iz naših tradicionalnih šara. Izbjegavamo duboki rez zbog praktičnosti pri čišćenju daske, tako da uvijek radimo plitko rezbarenje. Ideje za izgled i dekoraciju uzimamo iz svakodnevnog života i uvijek nastojimo da proizvod ima praktičnu vrijednost, jer zaista nam nije u cilju da ove daske budu samo ukras. Želja nam je da ljudi koriste daske kako za pripremu, tako i za serviranje hrane. Moj savjet za sve koji posjeduju Waga dasku je da odrede prednju stranu za serviranje, a zadnju stranu za pripremu i rezanje hrane.
Idemo još detaljnije. Možeš li nam pojasniti kompletan proces nastanka jedne daske? I koliko je vremena uopće potrebno da nastane jedna daska?
Sve počinje od ideje koji nabacimo na papir. Zatim idemo u realizaciju i izradu prvog uzorka tj, prototipa. Često napravimo i po 5-6 komada, da bismo došli do konačnog izgleda. Ponekad na krajnji dizajn utiče i vrsta drveta, ponekad nemogućnost uklapanja detalja, ponekad se ispostavi da ono što je na crtežu lijepo izgleda u konačnici i ne izgleda tako dobro. Tu se spajaju praksa i ideja.
- 1 -
SIROVINA ZA IZRADU
Daske se ne prave iz jednog komada drveta, nego iz spojenih letvi tako da se poveća otpornost komada na izvijanje i pucanje. Sljepljene letve moraju prenoćiti kako bi se ostvarila zadovoljavajuća čvrstoća komada. Zatim se pristupa izrezivanju geometrije prema dizajnu, izradi dekorativnih detalja, šmirglanju i glačanju površine i na kraju ide premazivanje hladno prešanim lanenim uljem koje se ostavlja 10 sati radi upijanja.
- 2 -
LJEPLJENJJE SIROVINE
- 3 -
OBRADA
- 4 -
DEKORACIJA
- 5 -
PREMAZIVANJE ULJEM
KORIŠTENI ALATI
Iz ovoga je jasno da nam je potrebno otprilike 30 sati da dobijemo gotovi proizvod.
Koju vrstu drveta najčešće koristite i zašto baš tu?
Koristimo sve lokalno dostupne vrste drveta kao što su orah, hrast, jasen, javor i trešnja. Od ovih jedino hrast nije zbog svoje tvrdoće pogodan za rezabarenje, pa njega koristimo samo za modele koji nemaju puno rezbarenih detalja. Naš proizvod se može smatrati i ekološkim, jer za izradu nastojimo da koristimo tzv. otpad iz drvne industrije, a to su male drvene daske koje su ostatak pri proizvodnji namještaja ili drugih velikih proizvoda od drveta. Dakle vodimo računa o tome da naš proizvod ne uzrokuje dodatnu štetu na okoliš.
CASABLANCA
DIAMOND TWINS
FEZ
FLOWY
Kako oni koji žele ovaj sjajan proizvod mogu doći do njega?
Za početak smo omogućili pojedinačnu kupovinu preko interneta. Možete nas kontaktirati putem naše Facebook stranice i napraviti narudžbu, a mi ćemo u vidu vrijednosne pošiljke poslati dasku na vašu adresu. Pored toga pripremamo i prodajni prostor u Sarajevu, a i prve kolekcije ubrzo idu za Berlin, Istanbul, Tel Aviv i Amsterdam. Kako je ovo ručni rad u potpunosti, sigurni smo da naše proizvode nećete naći na policama velikih trgovačkih lanaca, nego radije u galerijama i concept shopovima.
MARRAKESH
SAMSARA
SHIVA
THE YANG
THE YIN
Ima li Waga Wood planove za proširenje svoje lepeze proizvoda?
Plan je da nastavimo sa radom i unaprjeđujemo naše proizvode. Waga Wood će u budućnosti obezbjediti potpuno sigurne i zdrave proizvode, koji će zasigurno poboljšati vaša jela i kuhinju, ali i druženja uz neizostavnu mezu. Što se tiče asortimana, želimo ići i korak dalje, pa tako imamo u planu uskoro izrađivati i oklagije, zdjelice i tanjire. Servirajte svojoj djeci hranu iz drvenog posuđa i na taj način poboljšajte svoj životni prostor i zdravlje, te očuvajte i njegujte svoju tradiciju, jer je ovo stopostotni domaći proizvod. Naša želja je da uljepšamo vaš svakodnevni život. Naš moto glasi:
„WAGA brings a fragment of wood magic to your home. (WAGA unosi magiju drveta u vaš dom.)
We hope to inspire You and bring joy and beauty to your home. (Želimo da vas nadahnemo i unesemo radost i ljepotu u vaš dom.)“
Foto: WAGA WOOD
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!