Ruben Östlund je predsjednik žirija 25. Sarajevo Film Festivala

EVENT
16.5.2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od cjenjenijih filmskih autora današnjice, švedski režiser i dobitnik Zlatne palme, Ruben Östlund, predsjedavat će žirijem Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala
Ponosni smo što će tako izuzetan autor kao što je Östlund biti dio jubilarnog izdanja Festivala. Ruben Östlund spada među autore koji štite slobodu filmskog izraza. Divimo se njegovoj posvećenosti, dosljednosti i jedinstvenosti u umjetničkom djelu”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.
Festivalska publika je imala priliku vidjeti Östlundove filmove KVADRAT na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.), TURIST na 20. Sarajevo Film Festivalu (2014.) i IGRA na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011.).

Ruben Östlund rođen je 1974. na otočiću Styrsö, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Univerzitet u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa s kojim će kasnije osnovati produkcijsku kompaniju Plattform Produktion. Strastveni skijaš, Östlund je režirao tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima. Tu sklonost je razvio i usavršio tijekom studija filma i ona ostaje jedan od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza. Östlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja, kao i stručnim korištenjem Photoshopa i drugih sličnih softvera za obradu slike u svojim filmovima.

Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, koji je producirao suosnivač kompanije Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima te je učinio Östlunda međunarodno poznatim. Dvije godine kasnije, sa kratkim igranim filmom INCIDENT KOD BANKE, u kojem je svaki pokret kamere kompjuterski generiran u postprodukciji, na Berlinalu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film, IGRA, premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur. Nakon premijere u Cannesu, film IGRA prikazan je na brojnim drugim svjetskim festivalima, uključujući festivale u Veneciji i Torontu, gdje je osvojio niz prestižnih nagrada. Između ostalog, film IGRA nominiran je za nagradu europskog parlamenta LUX i osvojio je prestižnu skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Ruben na filmskom festivalu u Cannesu 

Njegov četvrti igrani film, TURIST, 2014. godine premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film. Film je nominiran za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u preko 70 zemalja svijeta. Rubenov peti igrani film, KVADRAT, osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine i nominiran je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku.

Posjećamo, SFF se ove godine održava od 16. - 23.8. 2019. Veselimo se uskoro saznati i ostale detalje ovogodišnjeg programa Sarajevo Film Festivala. 

EVENT , 16.5.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

zimbio.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno