TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 1.9.2023.

Weekend predstavio prvi festivalski video kreiran uz pomoć AI tehnologije.


Koja je tajna uspjeha trapa, možemo li pobijediti umjetnu inteligenciju te kako izgraditi kompaniju i ne prodati je na vrhuncu slave, samo su neke od tema koje će začiniti septembarsko okupljanje stručnjaka i entuzijasta iz svijeta komunikacija, marketinga i biznisa na Weekendu.16

Aktuelne teme i najnoviji trendovi u rasporedu su programa ovogodišnjeg Weekend Media Festivala koji će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra u prostorima stare Tvornice duhana, a koje su najavljene i na Weekend druženju u centru Zagreba kojem su se odazvali Zoran Šprajc, Damir Smrtić, Petar Štefanić, Hajdi Ćenan i mnogi drugi.

 

Damir Smrtić



Weekend Media Festival oduvijek je bio lider u praćenju i promociji najnovijih trendova u medijima i komunikacijama. Ove godina najveća je novost integracija umjetne inteligencije u organizaciji festivala. Kao istinski predvodnik trendova, Weekend prvi put ima promo video napravljen uz pomoć AI tehnologije.
 

Šta nas to očekuje na Weekend.16?


Weekend.16 je tako otvorio vrata novim kreativnim horizontima te će se u sklopu programa održati When AI Meets Creation, izložba fotografija kreiranih pomoću umjetne inteligencije. Panel AI era: Inoviraj, implementiraj, dominiraj powered by UGP također će se baviti ovom aktuelnom temom, a više ćemo saznati od Dražena Oreščanina, Ace Momčilovića i Hajdi Ćenan pod moderatorskom palicom Dražena Tomića.

 

Dejan Ljuština, Aco Momčilović, Hajdi Ćenan i Dražen Šimičević



Već punih 16 godina Festival ispunjava svoju misiju te donosi niz edukativnih tema i gorućih pitanja koja privlače najveća imena iz svijeta medija, komunikacija i poslovanja. 

Tako će na ovogodišnjem programu biti riječ o TV formatima koji su opstali u borbi protiv novih medija na panelu TV Survival Kit, a svoja će TV iskustva podijeliti panelisti Mia Kovačić, Joško Lokas i Antonija Blaće s moderatorom Petrom Štefanićem. (P)ostati neovisan ključ je za svaki lični i profesionalni uspjeh te panel - Kako (p)ostati neovisan s Ivanom Bešlićem i Nikolom Dujmovićem, osnivačima Sofascorea i SPANA, dvije najbrže rastuće domaće IT kompanije, publici otkriva kako i zašto se ne prodati na vrhuncu slave. 

 

Ivan Bešlić



Svaka greška sa sobom nosi potencijal za rast ako je posmatramo kao priliku za učenje, a o tome Gdje PR-ovci griješe razgovarat će Ivana Galić Baksa, Tomislav Klauški i Vladimir Preselj s moderatoricom Nevenom Rendeli Vejzović.

 

Nevena Rendeli Vejzović

 

Kako su poduzetnici predstavljeni u medijima i zašto su uvijek “kontroverzni”, saznajte na panelu Kontroverzni poduzetnik od Aleksandra Stankovića, Zorana Šprajca, Tihomira Ladišića, Zorana Turkovića i Hrvoja Bujasa

 

Zoran Šprajc

 

Osim toga, Goran Vinčić, Tin Vodopivec i Zoran Kesić će na Weekendu istražiti humor u regiji i otkriti - Šta je tu smiješno. Panel Trap od Vardara pa do Triglava će svim posjetiteljima omogućiti da istraže muzički fenomen koji je zarazio cijelu regiju i upoznaju trap svijet na kojemu će Relja, jedan od najpoznatijih regionalnih trepera i Đorđe Trbović, direktor i izvršni producent izdavačke kuće IDJ videos, uz Zembo Latifu koji je dobro poznato ime rap scene, otkriti je li trap ono što je r’n’r bio nekad. Da ne ostane sve na priči, uživo će svirkom pojasniti Grše. Svojom vizijom i rušenjem rekorda na muzičkim top - listama, potvrdio je svoj status jednog od najznačajnijih izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni. Osim ovog muzičkog fenomena, posjetitelje očekuje Tulum velikog Perice uz Dinu Antonića i DVP bend, ali i još dobrih svirki uživo i  tuluma.

Od svojih samih početaka, Weekend je sinonim za povezivanje različitih industrija jer okuplja domaće i svjetske stručnjake iz različitih područja. Ove godine će tako najistaknutije ime biti singapurski diplomat i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a Kishore Mahbubani, a program će obilježiti najpoznatija Hrvatica u svijetu luksuzne mode Tanya Golesic, jedan od najcjenjenijih ratnih fotografa Jan Grarup, legenda reklamnog svijeta Ralph Van Dijk, jedan od vodećih hrvatskih astronoma Korado Korlević i mnogi drugi.

Uz zabavu za pamćenje, aktuelne teme, zanimljive rasprave, ovogodišnji program obogatit će i Weekend kino u sklopu kojega će biti premijerno prikazan dokumentarni serijal Sretni gradovi: Kopenhagen, autorice i novinarke HRT-a Martine Validžić.

Weekend i dalje prati trenutne trendove i pitanja i predstavlja prostor gdje se mogu pronaći odgovori i rješenja. Detaljan program možete pronaći ovdje, a sve novosti možete pratiti putem FacebookInstagram i LinkedIn profila.

* * * 
Foto: PR


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!