TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.8.2018.
Frosé (zamrznuti rose) dobio je dosta pozornosti prethodnih godina, a to je bio samo uvod u raznovrsne opcije konzumacije omiljenih ljetnih pića u zamrznutoj varijanti. Slushy je novi način služenja omiljenih vina. Sve što trebate za njegovu pripremu jeste zamrznuto voće, vino, blender te kockice leda i dobili ste ledenu koktel poslasticu koja će začiniti vaša ljetna druženja.
Za koktel možete birati i svježe breskve, jagode, maline, ananas koje ćete prije pripreme na neko vrijeme staviti u hladnjak.. Postoje dva načina pripreme koktela – zamrznuto voće, vino i kockice leda dodate u blender i sve izmiskate ili u kalupe za led dodate vino i usitnjeno svježe voće, a onda zamrznute alkoholne kockice dodate u blender, usitnite i poslužite.
Koktel upotpunite omiljenim začinskim biljem (mentom, lavandom ili par listića bosiljka).
U nastavku donosimo foto vodič za pripremu ukusnog rosé slushy koktela s jagodama.



Foto: stylemepretty.com
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!