TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 14.5.2020.
ROOF AW ekipa se nakon live nastupa s prekrasne terase ispod Starog Mosta, odlučila preseliti u kanjon rijeke Neretve, točnije Jablaničku branu.
Njihov drugi livestream pod nazivom Backyard Wonders // The Green Canyon donijet će zabavnu, vizualno motivirajuću i edukativnu glazbenu razglednicu s jedne od ljepših lokacija u BiH. Ovaj nastup samo je uvod u serijal online partija koji započinju upravo na Zelenom kanjonu, kako često i nazivaju ovu jedinstvenu lokaciju.
S obzirom na to da je njihov drugi livestream planiran za sutra, jučer je kreativna ekipa koja surađuje na cijelom projektu (ROOF AW, Cool-ture Hodopisi i Mostar X Adventures) iskoristila dan za snimanje najave za event, ali i istražujući lokacije za neke buduće.
Znali smo da će cijela realizacija biti izazovna, što nas je potaknulo da upravo BONJOUR.čitatelje povedu kroz backstage organizacije ovakvog tipa eventa, ali i otkrijemo sve prirodne ljepote koje ih prate tijekom vožnje kanjonom.
„Smatramo da pogled sa 110m brane zaista govori sve, dok priroda koja je okružuje zaista prekrasna, većinom neotkrivena, a tu je u “našem dvorištu” od tud naziv Backyard Wonders!
Možda nije anegdota u pravom smislu riječi, ali spektakl koji nam je priroda servirala izmjenjujući bar 3 godišnja doba u jako kratkom vremenu koliko nam je otezalo snimanje, toliko je bilo i uzbudljivo za doživjeti.“ – komentirali su iz ROOF AW tima na naš upit s kojim su se anegdotama susreli tijekom jučerašnjeg snimanja.
„Ovaj kanjon plijeni svojom pojavom stoga i ne čudi da ga je i sam National Geographic prije par godina uvrstio na listu najljepših kanjona. Zaplovili smo uzvodno od Crnog Vrela prema Drežanki, inače malo ljudi zna za Crno Vrelo u Salakovcu kod Mostara, smješteno pored samog magistralnog puta Jablanica – Mostar. Ekipa iz Mostar X Adventures pričala nam je o planu istraživanja tri pećine u okolici Mostara i koliko je organiziranje ovakvih ekspedicija izuzetno tehnički i logistički zahtjevno, ali i ostalim sadržajima koje ova mostarska agencija razvija i nudi posjetiteljima.
Tako su još jednom na moderan i inovativan način predstavljene ljepote kanjona rijeke Neretve i Drežanke koji se protežu između dvije hercegovačke ljepotice, planine Čvrsnice i Čabulje.“ – prokomentirala je Stanislava Boravac, fotografkinja koja se krije iza profila Cool-ture Hodopisi.
„Posebno je zadovoljstvo stvarati nešto novo s ekipom s kojom se poznajem poslovno i privatno. Ta prijateljska osnova je bila i misao vodilja pri kreiranju ove priče s obzirom na to da se svi sudionici međusobno poznaju i surađujemo već godinama kako kroz glazbu, tako i turizam.
BiH već godinama uspješno veže sportske događaje s prirodnim ljepotama i kulturno- povijesnim naslijeđem te smo tako na valu velikih promjena u svijetu odlučili vezati glazbu i prirodne ljepote Zelenog kanjona i kreirati glazbenu razglednicu koja će promovirati autentične priče i potencijalne turističke rute.“ – nadodala je Stanislava na naš upit kako je došlo do ove suradnje.
U nastavku vas kroz fotografije vodimo na malu foto turneju kanjonom Neretve, a ne zaboravite sutra, 15.5. u 21:00h pridružiti se ROOF AW ekipi i DJ REMI na zabavnom i vizualno zanimljivom Facebook Livestream nastupu.
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!