TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.8.2016.
Prominentni glumac, redatelj i producent Robert De Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oscar, pet puta nominiran za Oscara, nagrađen priznanjima Zlatni globus, dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji se ove godine održ
“Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo“, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Od trenutka našeg prvog susreta, prije desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film vjerujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega“.
De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea “Taxi Driver” koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gdje će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred 3.000 filmskih zaljubljenika.
“Taxi Driver” je ocijenjen od kritike, filmskih stvaralaca i publike jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominiran za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa.
Uz “Taxi Drivera,” De Niro i Scorsese snimili su osam filmova zajedno: "Mean Streets” (1973), "New York, New York" (1977), "Raging Bull" (1980), "The King of Comedy" (1983), "Goodfellas" (1990), "Cape Fear" (1991) i "Casino" (1995).
Istaknuti glumac će u Sarajevu, za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u razgovoru, koji će se održati u Narodnom pozorištu, a koji će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures. Goodridge je jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala.
Posljednji De Nirovi projekti, koji su u fazi postprodukcije, su “The Comedian” reditelja Taylora Hackforda i “Wizard of Lies” HBO-a u kojem tumači lik Berniea Madoffa i potpisuje izvršnu produkciju. Sljedeći projekat u kojem ćemo ga gledati su “Hands of Stone” The Weinstein Company i “Bus 657.” Grindhouse Entertainmenta.
Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Angelina Jolie, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi i istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani reditelji Atom Egoyan, Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.
Nagradu Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i redateljica agnès b koja je i pokrovitelj Festivala.
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!