Bonjour.intervju: Robert Dacešin Rio za Bonjour.ba otkriva 10 lokacija u BiH koje vrijedi posjetiti već ove jeseni - Bon...

Bonjour.intervju: Robert Dacešin Rio za Bonjour.ba otkriva 10 lokacija u BiH koje vrijedi posjetiti već ove jeseni

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
14.9.2021.

Robert je karizmatični travel blogger koji na sebi svojstven način prenosi najzanimljivije priče sa svjetskih i domaćih destinacija svakodnevno, kako kroz svoj Instagram profil tako i kroz svoj YouTube kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrao je simpatije brojnih regionalnih zaljubljenika u putovanja kojima je približio srž svakog mjesta koje posjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato i nije veliko iznenađenje da smo upravo Roberta zamolili da za naše čitatelje i čitateljice izdvoji 10 destinacija koje svakako vrijedi posjetiti u Bosni i Hercegovini. Naravno, za to nas je najviše motivirala i činjenica da ste upravo vi, naši čitatelji, s velikom posvećenosti najradije ovog ljeta čitali o odličnim lokacijama u Bosni i Hercegovini koje su idealne za odmor, relaksaciju i izlet.

Robert je za Bonjour.ba izdvojio sjajne destinacije, od nacionalnih parkova, preko autentičnih vodopada i lokacija sa nevjerojatnom prirodom, pa sve do gradova u Bosni i Hercegovini koji se trebaju naći na vašoj listi. Sve što vam preostaje je pogledati Robertove preporuke u nastavku i izabrati lokaciju koja će uljepšati vaše jesenske dane.

1. Nacionalni park Sutjeska

Ako biste me pitali koje je mjesto u našoj zemlji u kojem se može najviše stvari vidjeti i raditi, bez dileme bih rekao da je to Nacionalni park Sutjeska. Počev od najočuvanije prašume u Evropi Perućice, jednog od najvećih kanjona u svijetu, kanjona Tare, najvišeg vrha BiH Maglića, te prekrasnog Prijevora i Zelengore, Sutjeska nudi zaista mnogo toga svakom putniku koji je posjeti.

Ono što je isto tako zanimljivo je da je čak 66 odsto teritorije NP Sutjeska pokriveno šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti.

2. Vodopadi Kravice

Smješteni kraj Mostara, vodopadi Kravice još su jedno čudo prirode naše zemlje. Visoki do 30 i širine 150 metara, ovi vodopadi više čine da se osjećate negdje u džunglama Amazona nego u kršnoj Hercegovini. Super je što izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom takođe prelijepog vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.

3. Divlji konji u Livnu

Jeste li znali da se u Livnu može vidjeti više od 800 divljih konja u prirodi? Da je ovo uz Mongoliju i Island, jedno od svega nekoliko mjesta na čitavoj našoj planeti, gdje možete vidjeti ovoliko konja u potpuno netaknutoj prirodi i družiti se sa njima?

Postoji opcija i da iznajmite električne bicikle i da se njima vozite planinom Cincar, dok oko vas trče konji, što predstavlja zaista nestvarno iskustvo.

4. Sarajevo

Možda će neki biti iznenađeni ovim izborom jer su očekivali neku egzotiku, ali Sarajevo je grad koji nudi najveći broj kulturno istorjiskih spomenika u našoj zemlji, te najviše toga za vidjeti i raditi i svakako zaslužuje da bude na ovoj listi. Nezaobilazna je čuvena Baščaršija, to staro srce grada, kroz koji šetnja izgleda kao povratak u neki drugi vijek, kao i Gradska vijećnica, po meni najljepši objekat u Sarajevu, sagrađen po uzoru na džamiju i medresu Hasana II u Kairu.

Obavezno posjetite i Latinsku ćupriju, poznatu po činjenici da je upravo u njenoj neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za Prvi svjetski rat.

5. Titov bunker u Konjicu

Sakriven u gradu Konjicu, nalazi se Titov bunker, jedan od najskupljih vojnih projekata čitave bivše Jugoslavije i mjesto koje u potpunoj tajnosti građeno više od 25 godina. Naime, namjena bunkera bila je da u slučaju bilo kakve opasnosti ili nuklearnog napada, bude sklonište za Josipa Broza Tita i njegovih 350 najbližih vojnih i političkih zvaničnika.

Meni lično, ovo je jedna od najbolje organizovanih tura ovog tipa na kojoj sam bio u čitavoj zemlji, te zaista topla preporuka da otkrijete ovo neobično mjesto.

Za sve koje zanima kako bunker zaista izgleda, zavirite na video ispod.

6. Trebinje

Iako sam ga po prvi put posjetio tek prošle godine, Trebinje je grad koji sam se najviše oduševio u posljednje vrijeme, ne samo kod nas, već generalno na putovanjima. Prije dolaska ovdje, stalno sam slušao kako je grad poseban i drugačiji. Kako ima taj neki mediteranski šmek i kako ti se dok si u njemu, čini kao da si na moru, ali tek kad ga zaista posjetiš, shvatiš o kakvom čudu od grada se radi.

Iako relativno mali grad sa oko 30 000 stanovnika, Trebinje je toliko sadržajno da u njemu možete da budete i nekoliko dana, te uvijek imate nešto da radite. Mada, kada obiđete sve, sjedite u Ljetnju baštu platani, naručite kafu i samo uživajte u prizorima oko sebe.

Koga zanima više o gradu, snimio sam ovaj video.

7. Štrbački buk

A za sve koji traže neko divlje mjesto u prirodi i nešto potpuno drugačije, na sedmom mjestu ove liste, nalazi se Štrbački buk.

Sa visinom od 24,5 metra, ovo je najviši, ali i najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Nastao je uslijed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umjetnika, koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

8. Prokoško jezero

Ušuškano na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine, svega 22 kilometra od centra grada Fojnice, smješteno je Prokoško jezero. Ovo jezero koje danas nazivaju Gorskim okom, zajedno sa svojom okolinom, proglašeno je nacionalnim parkom prirode 1982. godine, te su danas pod strogom zaštitom.

Zanimljivo je napomenuti da je u jezeru je još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca – tritona.

9. Pećina Vjetrenica

Na devetom mjestu ove naše liste nalazi se Vjetrenica, pećina broj 1 u svijetu po biodiverzitetu!

Ovaj speleološki objekt sa čak četiri vodena toka, od 1952. godine predstavlja zaštićeni spomenik prirode, a čini ga više od desetak manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima, smješten je na području južno-dinarskog krša, 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora. Ono što je zanimljivo je da je tokom čitave godine, temperatura u pećini oko 11 stepeni, a vjerovali i ili ne, u pećini može da se vidi čak 186 vrsta životinja!

10. Banja Luka

Moram biti pomalo subjektivan na kraju ove liste, te ovdje staviti i svoj grad, po meni najljepši grad na svijetu. Izvini Rio. Lisabon. Izvinite svi. Možda sam previše emotivno vezan za ovaj grad da bih bio objektivan, ali Banja Luka je ipak moj rodni grad i mjesto na kojem stanuje sve ono što mi je bitno. Moji prijatelji. Porodica. Sva iskustva i emocije koje imam u sebi.

Sa 500 godina starom tvrđavom Kastel, prelijepim šetalištem u centru grada, parkovima, zanimljivim crkvama i džamijama, te divnim Vrbasom, Banja Luka je grad koji će svakom ponuditi nešto za njega. Moja topla preporuka ukoliko se nađete ovdje za vrijeme ljeta, je da obavezno probate vožnju dajak čamcem, jedinim čamcem na svijetu koji ide uzvodno uz rijeku, gdje ćete vozeći se rijekom kroz sami centar grada, imati priliku upoznati ga na jedan potpuno novi način.

Ukoliko planirate posjetu Banja Luci, ispod se nalazi video o gradu.

***

Naslovna fotografija: Robert Dacešin
Tekst: Robert Dacešin za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno