TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 9.8.2024.
Ricinusovo ulje se često nađe u beauty preporukama entuzijastica, ali i onim tradicionalnim receptima za ljepotu koji stižu od naših mama i baka.
Ricinusovo ulje se dobija iz sjemenki biljke Ricinus communis, poznate kao ricinus ili krtica. Sjemenke ricinusa sadrže visoke koncentracije ricinoleinske kiseline, koja čini oko 90% masnih kiselina u ulju i odgovorna je za mnoge njegove zdravstvene koristi. Proces proizvodnje ricinusovog ulja obično uključuje hladno presovanje sjemenki, kako bi se sačuvale sve hranjive materije. Nakon presovanja, ricinusovo ulje prolazi kroz različite procese filtracije kako bi se uklonile nečistoće.
Ricinusovo ulje se od davnina koristi u kozmetičke i medicinske svrhe, zahvaljujući svojoj bogatoj nutritivnoj strukturi i svestranosti. Osim što potiče rast kose i njeguje kožu, ulje se često koristi i za njegu noktiju, zacjeljivanje rana te ublažavanje ožiljaka. Njegova protuupalna svojstva dolaze do izražaja kod tretiranja iritacija i oštećenja kože, dok visoka koncentracija vitamina E pomaže u regeneraciji kože.
Tekstura i vrste ricinusovog ulja
Ricinusovo ulje je gusta, viskozna tečnost, blijedožute boje. Zbog svoje guste teksture, teško se širi na koži, pa se često miješa s drugim uljima, poput kokosovog ili bademovog ulja, kako bi se olakšala aplikacija.
Postoje tri glavne vrste ricinusovog ulja:
Prednosti ricinusovog ulja
Ricinusovo ulje je poznato po svojim brojnim koristima. Jedan od razloga zašto je ricinusovo ulje toliko popularno u svijetu ljepote je i njegova sposobnost da zadrži vlagu u koži i kosi, čineći ih mekšima i podatnijima. Ulje formira zaštitni sloj koji sprječava gubitak vode, što je posebno korisno za osobe s izrazito suhom kožom ili lomljivom kosom. U kombinaciji s drugim prirodnim uljima, ricinusovo ulje postaje nezaobilazan sastojak u domaćim maskama za lice i kosu.
Kako koristiti ricinusovo ulje?
Ricinusovo ulje - Nuspojave i mjere opreza
Iako je ricinusovo ulje općenito sigurno za upotrebu, može izazvati iritacije kod osoba s osjetljivom kožom. Prije prve upotrebe, preporučuje se testiranje na malom dijelu kože kako bi se provjerila eventualna reakcija. Također, zbog njegove guste teksture, osobe sklone aknama trebale bi izbjegavati nanošenje ulja direktno na lice ili ga koristiti u kombinaciji s drugim, lakšim uljima.
Osim kozmetičkih primjena, ricinusovo ulje se koristi i u tretmanima za uklanjanje toksina iz tijela. Postoje brojni recepti koji preporučuju nanošenje ricinusovog ulja na određene dijelove tijela, nakon čega se primjenjuju topli oblozi kako bi se potaknulo izbacivanje toksina kroz kožu. Za oralnu upotrebu, ricinusovo ulje se koristi kao laksativ, ali se mora pažljivo dozirati jer prevelike doze mogu izazvati ozbiljne probleme.
Zanimljivo je i da se ricinusovo ulje sve više koristi u ekološkim proizvodima za njegu, jer je potpuno prirodno i biorazgradivo. U svijetu koji sve više teži održivosti, ricinusovo ulje postaje popularna alternativa sintetičkim sastojcima u kozmetici. No, iako je ricinusovo ulje često u središtu beauty rutina, važno je koristiti ga pravilno i s mjerom kako bi se izbjegli neželjeni efekti poput iritacija ili začepljenja pora kod osoba s masnijom kožom.
* * *
Foto: Pexels.com
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!