TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 9.8.2024.
Ricinusovo ulje se često nađe u beauty preporukama entuzijastica, ali i onim tradicionalnim receptima za ljepotu koji stižu od naših mama i baka.
Ricinusovo ulje se dobija iz sjemenki biljke Ricinus communis, poznate kao ricinus ili krtica. Sjemenke ricinusa sadrže visoke koncentracije ricinoleinske kiseline, koja čini oko 90% masnih kiselina u ulju i odgovorna je za mnoge njegove zdravstvene koristi. Proces proizvodnje ricinusovog ulja obično uključuje hladno presovanje sjemenki, kako bi se sačuvale sve hranjive materije. Nakon presovanja, ricinusovo ulje prolazi kroz različite procese filtracije kako bi se uklonile nečistoće.
Ricinusovo ulje se od davnina koristi u kozmetičke i medicinske svrhe, zahvaljujući svojoj bogatoj nutritivnoj strukturi i svestranosti. Osim što potiče rast kose i njeguje kožu, ulje se često koristi i za njegu noktiju, zacjeljivanje rana te ublažavanje ožiljaka. Njegova protuupalna svojstva dolaze do izražaja kod tretiranja iritacija i oštećenja kože, dok visoka koncentracija vitamina E pomaže u regeneraciji kože.
Tekstura i vrste ricinusovog ulja
Ricinusovo ulje je gusta, viskozna tečnost, blijedožute boje. Zbog svoje guste teksture, teško se širi na koži, pa se često miješa s drugim uljima, poput kokosovog ili bademovog ulja, kako bi se olakšala aplikacija.
Postoje tri glavne vrste ricinusovog ulja:
Prednosti ricinusovog ulja
Ricinusovo ulje je poznato po svojim brojnim koristima. Jedan od razloga zašto je ricinusovo ulje toliko popularno u svijetu ljepote je i njegova sposobnost da zadrži vlagu u koži i kosi, čineći ih mekšima i podatnijima. Ulje formira zaštitni sloj koji sprječava gubitak vode, što je posebno korisno za osobe s izrazito suhom kožom ili lomljivom kosom. U kombinaciji s drugim prirodnim uljima, ricinusovo ulje postaje nezaobilazan sastojak u domaćim maskama za lice i kosu.
Kako koristiti ricinusovo ulje?
Ricinusovo ulje - Nuspojave i mjere opreza
Iako je ricinusovo ulje općenito sigurno za upotrebu, može izazvati iritacije kod osoba s osjetljivom kožom. Prije prve upotrebe, preporučuje se testiranje na malom dijelu kože kako bi se provjerila eventualna reakcija. Također, zbog njegove guste teksture, osobe sklone aknama trebale bi izbjegavati nanošenje ulja direktno na lice ili ga koristiti u kombinaciji s drugim, lakšim uljima.
Osim kozmetičkih primjena, ricinusovo ulje se koristi i u tretmanima za uklanjanje toksina iz tijela. Postoje brojni recepti koji preporučuju nanošenje ricinusovog ulja na određene dijelove tijela, nakon čega se primjenjuju topli oblozi kako bi se potaknulo izbacivanje toksina kroz kožu. Za oralnu upotrebu, ricinusovo ulje se koristi kao laksativ, ali se mora pažljivo dozirati jer prevelike doze mogu izazvati ozbiljne probleme.
Zanimljivo je i da se ricinusovo ulje sve više koristi u ekološkim proizvodima za njegu, jer je potpuno prirodno i biorazgradivo. U svijetu koji sve više teži održivosti, ricinusovo ulje postaje popularna alternativa sintetičkim sastojcima u kozmetici. No, iako je ricinusovo ulje često u središtu beauty rutina, važno je koristiti ga pravilno i s mjerom kako bi se izbjegli neželjeni efekti poput iritacija ili začepljenja pora kod osoba s masnijom kožom.
* * *
Foto: Pexels.com
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Zobena kaša je zdrav, brz i ukusan obrok, ali mnogi ljudi se suočavaju s problemom njezine teksture. Ovaj blendirani recept za zobenu kašu daje joj kremastu, glatku teksturu koja oduševljava.
Ovaj jednostavan trik donosi potpuno novu dimenziju vašoj jutarnjoj rutini. Uživat ćete u savršenoj, kremastoj zobnoj kaši koja će vas oduševiti, za samo 10 minuta. Otkrijte kako brzo možete pripremiti ovaj ukusan doručak sa receptom koji je pun energije.
Foto: @foodforarixx
Sastojci:
Foto: @oatsndrip
Priprema:
Prvo, u srednje velikoj šerpi, zagrijte mlijeko do ključanja, a zatim dodajte zobene pahuljice i prstohvat soli. Smanjite temperaturu i kuhajte 5-7 minuta, povremeno mješajući, dok pahuljice ne postanu mekane i tečnost se upije. Kada se skuhaju, sklonite ih sa vatre i ostavite da se malo ohlade, a zatim ih prebacite u blender. Dodajte med ili javorov sirup i vanilu. Blendajte na visokom nivou 30 sekundi do 1 minut, dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Na kraju, prelijte kašu u činiju i dodajte svoje omiljene toppings.
Foto: @georginaburgess_
Uživajte u savršeno glatkoj, kremastoj zobenoj kaši. Savršen je način da uživate u prednostima kaše bez teksture koja vam možda nije omiljena.
***
Naslovna fotografija: @josefinevogt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!