TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.12.2014.
U Londonu je otvoren prvi restoran na čijem se jelovniku nalaze samo pahuljice. Njih 120 vrsta iz cijelog svijeta, popraćene s 30 različitih vrsta mlijeka i 20 vrsta nadjeva.
Ideja je to koju su u djelo proveli dvojica braće blizanaca, Alan i Gary Keery, čime su trend zdravog doručka doveli u Europu. Ovakvi tipovi restorana jako su popularni diljem SAD-a, a ova dvojac smatra da će upravo želja za zdravim životom i kvalitetnim doručkom donijeti restoranu veliki uspjeh.
I sami su opsjednuti žitaricama, te uz bogatu ponudu, za pravi nostalgični doživljaj djetinjstva, dečki su restoran uredili u retro stilu, ukrasili ga s mnoštvom igrački i starim kutijama od žitarica te na repeat stavili glazbu iz osamdesetih i devedesetih. Odlično mjesto za zdrav doručak kada ste u žurbi ili nostalgičan objed s dragim ljudima. I da, restoran prigodno nosi naziv Cereal Killer Cafe.


Foto: Cereal Killer Cafe
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!