TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.7.2016.
Gajretova palata izgrađena je 1936.godine po projektu arhitekte Dušana Smiljanića, a unutar nje smjestio se ugostiteljski prostor koji s jedne strane spaja obilježja austrougarske arhitekture, a s druge strane, uz pomoć industrijskih detalja i pomalo boemskog dizajna pretvoren je u urbano i romantično mjesto. Uređenje restorana Preporod potpisuje Atelier 01 tim.
„Posljednji ugostiteljski objekt koji smo dizajnirali nalazi se u Gajretovoj palati u Sarajevu. Radi se o prostoru restorana Preporod. Prostor specifične austro-ugarske arhitekture autentične za sarajevsko podneblje, predstavljao je dizajnerski i arhitektonski izazov za kompletan tim Atelier 01. Historijska građevina s predivnim vrtom i dugogodišnjom multifunkcionalnošću trebala je zadržati sve svoje vrline, a ujedno, novim dizajnom, trebalo je poboljšati nedostatke i prostor kontekstualizirati trenutnom ambijentu. Nit vodilja u kreiranju koncepta za naš tim bila je ideja o oazi uživanja, o urbanoj oazi u samom centru Sarajeva.
Stilski je kombinovan vintage namještaj sa elementima secesije i steam punka. Na taj način postigao se eklektični chic sa mnoštvom romantičnih detalja i dekoracije. Kompletan strop je ručno oslikan, što je ujedno i jedan od najunikatnijih čimbenika kompletnog uređenja enterijera.
Pristup Ateliera 01 generalno je naklonjen unikatnom u dizajnu i arhitekturi, personalan, intiman, posvećen čovjeku, njegovom doživljaju i priči koju priča prostor u interakciji sa svojim korisnikom / korisnicima. Stoga i slogan '' We design stories ''.“ –komentirala je Sanja Tipura, jedna od članica Atelier 01 tima.
Foto: Atelier 01
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!