TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.7.2016.
Gajretova palata izgrađena je 1936.godine po projektu arhitekte Dušana Smiljanića, a unutar nje smjestio se ugostiteljski prostor koji s jedne strane spaja obilježja austrougarske arhitekture, a s druge strane, uz pomoć industrijskih detalja i pomalo boemskog dizajna pretvoren je u urbano i romantično mjesto. Uređenje restorana Preporod potpisuje Atelier 01 tim.
„Posljednji ugostiteljski objekt koji smo dizajnirali nalazi se u Gajretovoj palati u Sarajevu. Radi se o prostoru restorana Preporod. Prostor specifične austro-ugarske arhitekture autentične za sarajevsko podneblje, predstavljao je dizajnerski i arhitektonski izazov za kompletan tim Atelier 01. Historijska građevina s predivnim vrtom i dugogodišnjom multifunkcionalnošću trebala je zadržati sve svoje vrline, a ujedno, novim dizajnom, trebalo je poboljšati nedostatke i prostor kontekstualizirati trenutnom ambijentu. Nit vodilja u kreiranju koncepta za naš tim bila je ideja o oazi uživanja, o urbanoj oazi u samom centru Sarajeva. 
Stilski je kombinovan vintage namještaj sa elementima secesije i steam punka. Na taj način postigao se eklektični chic sa mnoštvom romantičnih detalja i dekoracije. Kompletan strop je ručno oslikan, što je ujedno i jedan od najunikatnijih čimbenika kompletnog uređenja enterijera.


Pristup Ateliera 01 generalno je naklonjen unikatnom u dizajnu i arhitekturi, personalan, intiman, posvećen čovjeku, njegovom doživljaju i priči koju priča prostor u interakciji sa svojim korisnikom / korisnicima. Stoga i slogan '' We design stories ''.“ –komentirala je Sanja Tipura, jedna od članica Atelier 01 tima.

Foto: Atelier 01
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!