TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 14.3.2025.
Mostar krije mnoga iznenađenja, a jedno od onih koje smo otkrili i u kojem smo uživali jeste restoran Pablos.
Smješten u srcu grada, ovaj restoran spaja rustikalni šarm i modernu atmosferu. U ambijentu rustikalnih kamenih zidova i toplog prigušenog osvjetljenja, restoran Pablos nudi savršeno mjesto za večeru.


Foto: @donna.bombona
Čim zakoračite unutra, dočeka vas ambijent koji odiše toplinom i intimnošću. Kombinacija rustikalnih kamenih zidova, diskretne rasvjete i pažljivo biranih detalja stvara savršen ambijent. 

Svjetlost suptilno naglašava teksturu kamenih zidova, dok elegantni detalji poput crnih zavjesa, umjetničkih slika i visećih lampi dodaju osjećaju luksuza. Posebno nas je osvojio zid s vinskim bocama koji djeluje poput koji podsjeća na tradicionalne vinarije, ali u modernoj interpretaciji.

Večera u Pablosu je iskustvo koje budi sva čula. Mi smo odabrali biftek sa sezonskim povrćem savršeno pečen, upotpunjen svježim prilozima. Drugi tanjir donio je sinergiju okusa kojoj je teško odoljeti zeleni njoki u kremastom sosu od tartufa, uz nježne komadiće bifteka.


Foto: Bonjour.ba
Uz čašu vina i lagane razgovore, večer u Pablos restoranu pretvorila se u iskustvo kojem ćemo se sigurno vratiti. Ako tražite mjesto gdje ćete uživati u vrhunskoj hrani i ugodnoj atmosferi, ovo je adresa koju vrijedi posjetiti.
***
Naslovna fotografija: @donna.bombona
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!