TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 14.3.2025.

Mostar krije mnoga iznenađenja, a jedno od onih koje smo otkrili i u kojem smo uživali jeste restoran Pablos.

Smješten u srcu grada, ovaj restoran spaja rustikalni šarm i modernu atmosferu. U ambijentu rustikalnih kamenih zidova i toplog prigušenog osvjetljenja, restoran Pablos nudi savršeno mjesto za večeru.

 

 

Foto: @donna.bombona


Čim zakoračite unutra, dočeka vas ambijent koji odiše toplinom i intimnošću. Kombinacija rustikalnih kamenih zidova, diskretne rasvjete i pažljivo biranih detalja stvara savršen ambijent. 




Svjetlost suptilno naglašava teksturu kamenih zidova, dok elegantni detalji poput crnih zavjesa, umjetničkih slika i visećih lampi dodaju osjećaju luksuza. Posebno nas je osvojio zid s vinskim bocama koji djeluje poput koji podsjeća na tradicionalne vinarije, ali u modernoj interpretaciji.

 



Večera u Pablosu je iskustvo koje budi sva čula. Mi smo odabrali biftek sa sezonskim povrćem savršeno pečen, upotpunjen svježim prilozima. Drugi tanjir donio je sinergiju okusa kojoj je teško odoljeti zeleni njoki u kremastom sosu od tartufa, uz nježne komadiće bifteka.


Foto: Bonjour.ba


Uz čašu vina i lagane razgovore, večer u Pablos restoranu pretvorila se u iskustvo kojem ćemo se sigurno vratiti.  Ako tražite mjesto gdje ćete uživati u vrhunskoj hrani i ugodnoj atmosferi, ovo je adresa koju vrijedi posjetiti. 

***
Naslovna fotografija: @donna.bombona


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!