TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 23.4.2020.

Baš kao što redovito zavirimo u naše kuharice u potrazi za idejama što pripremati danas, jednak val inspiracije donose nam vlasnici Instagram food profila koji uz zamamne fotografije koje stvaraju zazubice, s nama dijele i recepte uz koje ćete zavoljeti pripremanje jela, čak i ako niste veliki ljubitelj kuhanja.

Upravo zbog toga smo u našem #BONJOURbaFeelGood izazovu naše pratitelje pitali koje to Instagram profile oni prate za dozu predivnih fotografija koje savršeno prenose ljubav prema hrani i recepata o kojima će ukućani pričati. Izdvojili su za nas 33 profila koja prenose kulinarsko znanje i pripomažu nam da doma pripremamo jela koja će razveseliti sva nepca.

Sada s vama dijelimo njihove preporuke te izdvajamo Instagram profile dama i muškaraca čiji će vas detaljni i jasno opisani recepti potaknuti da usavršite svoje kulinarske vještine.
Zato, prelistajte dalje i potražite profil na kojemu ćete pronaći svoju inspiraciju za pripremu jela ovog tjedna.  

Instagram profil: @sarajevo.food.dictionary

Foto by: @sarajevo.food.dictionary

***

Instagram profil: @harrycoop.er

Foto by: @harrycoop.er

***

Instagram profil: @foodlab.mo

Foto by: @foodlab.mo

***

Instagram profil: @slagalicaokusa

Foto by: @slagalicaokusa

***

Instagram profil: @lala_food_land

Foto by: @lala_food_land

***

Instagram profil: @tokic.irma

Foto by: @tokic.irma

***

Instagram profil: @deliciousbyarduana

Foto by: @deliciousbyarduana

***

Instagram profil: @h_belma_

Foto by: @h_belma_

***

Instagram profil: @recipeci1

Foto by: @recipeci1

***

Instagram profil: @balkanlunchbox

Foto by: @balkanlunchbox

***

Instagram profil: @foodyandfitty

Foto by: @foodyandfitty

***

Instagram profil: @naidaeats

Foto by: @naidaeats

***

Instagram profil: @dannislittlekitchen

Foto by: @dannislittlekitchen

***

Instagram profil: @the.mood.food

Foto by: @the.mood.food

***

Instagram profil: @torteija

Foto by: @torteija

***

Instagram profil: @obojisvojsvijet

Foto by: @obojisvojsvijet

***

Instagram profil: @nutricardak

Foto by: @nutricardak

***

Instagram profil: @kototamo

Foto by: @kototamo

​​​​​​​***

Instagram profil: @receptopedija

Foto by: @receptopedija

​​​​​​​***

Instagram profil: @cup.of.peace

Foto by: @cup.of.peace

​​​​​​​***

Instagram profil: @my_grandma_taught_me_this

Foto by: @my_grandma_taught_me_this

​​​​​​​***

Instagram profil: @aleks_books_and_cooks

Foto by: @aleks_books_and_cooks

​​​​​​​***

Instagram profil: @jekajekago

Foto by: @jekajekago

​​​​​​​***

Instagram profil: @senadina_kuhinja

Foto by: @senadina_kuhinja

​​​​​​​***

Instagram profil: @makovo_zrno

Foto by: @makovo_zrno

​​​​​​​***

Instagram profil: @matejka_likechocolate

Foto by: @matejka_likechocolate

​​​​​​​***

Instagram profil: @maja.babic.provereni.recepti

Foto by: @maja.babic.provereni.recepti

​​​​​​​***

Instagram profil: @memicarmina

Foto by: @memicarmina

​​​​​​​***

Instagram profil: @tackasta_mara

Foto by: @tackasta_mara

​​​​​​​***

Instagram profil: @arnela.ahmic

Foto by: @arnela.ahmic

​​​​​​​***

Instagram profil: @mrvice_zdravlja

Foto by: @mrvice_zdravlja

​​​​​​​***

Instagram profil: @matea_halilovic

Foto by: @matea_halilovic

​​​​​​​***

Instagram profil: @belmacoralic

Foto by: @belmacoralic


Bonjour

Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi.

TEKST: Bonjour.ba

Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi. Pitali smo profesionalca za kafu koju pijemo u BiH. Odgovori su zanimljivi.

Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?

Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.


grand_kafa_ilija_djuric30bonjour_ba

Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe

Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.

Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.


grand_kafa_ilija_djuric32bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric10bonjour_ba



Kako izgleda kafa prije nego što mi kažemo “dobra je”?


Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.

Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.


grand_kafa_ilija_djuric20bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric18bonjour_ba

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.


grand_kafa_ilija_djuric34bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric15bonjour_ba



Zašto jačina nije isto što i dobra kafa?


Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.

Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.


grand_kafa_ilija_djuric28bonjour_ba

Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.

„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.


grand_kafa_ilija_djuric35bonjour_ba



Pronašli ste svoju idealnu kafu. A sada… jedan mali korak dalje


Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.


grand_kafa_ilija_djuric5bonjour_ba

grand_kafa_ilija_djuric4bonjour_ba

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:

„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“

grand_kafa_ilija_djuric2bonjour_ba



Zašto se kafa u BiH ne pije kao nigdje drugo?


Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.

U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:

„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“


grand_kafa_ilija_djuric21bonjour_ba



Kakvu kafu bira profesionalac?


Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.


grand_kafa_ilija_djuric4bonjour_ba-1

grand_kafa_ilija_djuric5bonjour_ba-1

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.


grand_kafa_ilija_djuric1bonjour_ba



Mekša ili jača: kako znati koja je vaša Grand kafa?


Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.

Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.


grand_kafa_ilija_djuric2bonjour_ba-1

grand_kafa_ilija_djuric1bonjour_ba-1


Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.

Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.

Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.
 

grand_kafa_ilija_djuric6bonjour_ba-1

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!