TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 23.4.2020.
Baš kao što redovito zavirimo u naše kuharice u potrazi za idejama što pripremati danas, jednak val inspiracije donose nam vlasnici Instagram food profila koji uz zamamne fotografije koje stvaraju zazubice, s nama dijele i recepte uz koje ćete zavoljeti pripremanje jela, čak i ako niste veliki ljubitelj kuhanja.
Upravo zbog toga smo u našem #BONJOURbaFeelGood izazovu naše pratitelje pitali koje to Instagram profile oni prate za dozu predivnih fotografija koje savršeno prenose ljubav prema hrani i recepata o kojima će ukućani pričati. Izdvojili su za nas 33 profila koja prenose kulinarsko znanje i pripomažu nam da doma pripremamo jela koja će razveseliti sva nepca.
Sada s vama dijelimo njihove preporuke te izdvajamo Instagram profile dama i muškaraca čiji će vas detaljni i jasno opisani recepti potaknuti da usavršite svoje kulinarske vještine.
Zato, prelistajte dalje i potražite profil na kojemu ćete pronaći svoju inspiraciju za pripremu jela ovog tjedna.
Instagram profil: @sarajevo.food.dictionary

Foto by: @sarajevo.food.dictionary
***
Instagram profil: @harrycoop.er

Foto by: @harrycoop.er
***
Instagram profil: @foodlab.mo

Foto by: @foodlab.mo
***
Instagram profil: @slagalicaokusa

Foto by: @slagalicaokusa
***
Instagram profil: @lala_food_land

Foto by: @lala_food_land
***
Instagram profil: @tokic.irma

Foto by: @tokic.irma
***
Instagram profil: @deliciousbyarduana

Foto by: @deliciousbyarduana
***
Instagram profil: @h_belma_

Foto by: @h_belma_
***
Instagram profil: @recipeci1

Foto by: @recipeci1
***
Instagram profil: @balkanlunchbox

Foto by: @balkanlunchbox
***
Instagram profil: @foodyandfitty

Foto by: @foodyandfitty
***
Instagram profil: @naidaeats

Foto by: @naidaeats
***
Instagram profil: @dannislittlekitchen

Foto by: @dannislittlekitchen
***
Instagram profil: @the.mood.food

Foto by: @the.mood.food
***
Instagram profil: @torteija

Foto by: @torteija
***
Instagram profil: @obojisvojsvijet

Foto by: @obojisvojsvijet
***
Instagram profil: @nutricardak

Foto by: @nutricardak
***
Instagram profil: @kototamo

Foto by: @kototamo
***
Instagram profil: @receptopedija

Foto by: @receptopedija
***
Instagram profil: @cup.of.peace

Foto by: @cup.of.peace
***
Instagram profil: @my_grandma_taught_me_this

Foto by: @my_grandma_taught_me_this
***
Instagram profil: @aleks_books_and_cooks

Foto by: @aleks_books_and_cooks
***
Instagram profil: @jekajekago

Foto by: @jekajekago
***
Instagram profil: @senadina_kuhinja

Foto by: @senadina_kuhinja
***
Instagram profil: @makovo_zrno

Foto by: @makovo_zrno
***
Instagram profil: @matejka_likechocolate

Foto by: @matejka_likechocolate
***
Instagram profil: @maja.babic.provereni.recepti

Foto by: @maja.babic.provereni.recepti
***
Instagram profil: @memicarmina

Foto by: @memicarmina
***
Instagram profil: @tackasta_mara

Foto by: @tackasta_mara
***
Instagram profil: @arnela.ahmic

Foto by: @arnela.ahmic
***
Instagram profil: @mrvice_zdravlja

Foto by: @mrvice_zdravlja
***
Instagram profil: @matea_halilovic

Foto by: @matea_halilovic
***
Instagram profil: @belmacoralic

Foto by: @belmacoralic
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!