TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 23.4.2020.

Baš kao što redovito zavirimo u naše kuharice u potrazi za idejama što pripremati danas, jednak val inspiracije donose nam vlasnici Instagram food profila koji uz zamamne fotografije koje stvaraju zazubice, s nama dijele i recepte uz koje ćete zavoljeti pripremanje jela, čak i ako niste veliki ljubitelj kuhanja.

Upravo zbog toga smo u našem #BONJOURbaFeelGood izazovu naše pratitelje pitali koje to Instagram profile oni prate za dozu predivnih fotografija koje savršeno prenose ljubav prema hrani i recepata o kojima će ukućani pričati. Izdvojili su za nas 33 profila koja prenose kulinarsko znanje i pripomažu nam da doma pripremamo jela koja će razveseliti sva nepca.

Sada s vama dijelimo njihove preporuke te izdvajamo Instagram profile dama i muškaraca čiji će vas detaljni i jasno opisani recepti potaknuti da usavršite svoje kulinarske vještine.
Zato, prelistajte dalje i potražite profil na kojemu ćete pronaći svoju inspiraciju za pripremu jela ovog tjedna.  

Instagram profil: @sarajevo.food.dictionary

Foto by: @sarajevo.food.dictionary

***

Instagram profil: @harrycoop.er

Foto by: @harrycoop.er

***

Instagram profil: @foodlab.mo

Foto by: @foodlab.mo

***

Instagram profil: @slagalicaokusa

Foto by: @slagalicaokusa

***

Instagram profil: @lala_food_land

Foto by: @lala_food_land

***

Instagram profil: @tokic.irma

Foto by: @tokic.irma

***

Instagram profil: @deliciousbyarduana

Foto by: @deliciousbyarduana

***

Instagram profil: @h_belma_

Foto by: @h_belma_

***

Instagram profil: @recipeci1

Foto by: @recipeci1

***

Instagram profil: @balkanlunchbox

Foto by: @balkanlunchbox

***

Instagram profil: @foodyandfitty

Foto by: @foodyandfitty

***

Instagram profil: @naidaeats

Foto by: @naidaeats

***

Instagram profil: @dannislittlekitchen

Foto by: @dannislittlekitchen

***

Instagram profil: @the.mood.food

Foto by: @the.mood.food

***

Instagram profil: @torteija

Foto by: @torteija

***

Instagram profil: @obojisvojsvijet

Foto by: @obojisvojsvijet

***

Instagram profil: @nutricardak

Foto by: @nutricardak

***

Instagram profil: @kototamo

Foto by: @kototamo

​​​​​​​***

Instagram profil: @receptopedija

Foto by: @receptopedija

​​​​​​​***

Instagram profil: @cup.of.peace

Foto by: @cup.of.peace

​​​​​​​***

Instagram profil: @my_grandma_taught_me_this

Foto by: @my_grandma_taught_me_this

​​​​​​​***

Instagram profil: @aleks_books_and_cooks

Foto by: @aleks_books_and_cooks

​​​​​​​***

Instagram profil: @jekajekago

Foto by: @jekajekago

​​​​​​​***

Instagram profil: @senadina_kuhinja

Foto by: @senadina_kuhinja

​​​​​​​***

Instagram profil: @makovo_zrno

Foto by: @makovo_zrno

​​​​​​​***

Instagram profil: @matejka_likechocolate

Foto by: @matejka_likechocolate

​​​​​​​***

Instagram profil: @maja.babic.provereni.recepti

Foto by: @maja.babic.provereni.recepti

​​​​​​​***

Instagram profil: @memicarmina

Foto by: @memicarmina

​​​​​​​***

Instagram profil: @tackasta_mara

Foto by: @tackasta_mara

​​​​​​​***

Instagram profil: @arnela.ahmic

Foto by: @arnela.ahmic

​​​​​​​***

Instagram profil: @mrvice_zdravlja

Foto by: @mrvice_zdravlja

​​​​​​​***

Instagram profil: @matea_halilovic

Foto by: @matea_halilovic

​​​​​​​***

Instagram profil: @belmacoralic

Foto by: @belmacoralic


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!