TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 29.5.2020.
Stiglo nam je ljeto, a sa njim i nove ideje za pripremu ukusnih grickalica. Nedvojbeno omiljena grickalica mnogih od nas su čipsevi i znamo da je najbrže i najlakše zaustaviti se u lokalnom supermarketu te uzeti nekoliko paketića grickalica. No, sunce nas motiviše za nove i zdravije kulinarske eksperimente.
Recepte za hrskavi čips možemo lako napraviti u udobnosti doma, grickati uz dobar film, ponijeti na dobar party, piknik, na posao ili jednostavno uživati u njima bez straha od konzervansa ili previše šećera.
Zato vam u nastavku donosimo sjajne recepte koji će vas ponukati da spremite ukusne i zdravije grickalice.
ČIPS OD TIKVICA

Foto: cookinglsl.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Tikvice operite i po želji ogulite. Zatim, tanko narežite tikvice na ploškice i upalite pećnicu na 200 °C. Tikvice poredajte na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, a zatim tikvice lagano premažite maslinovim uljem. Lagano začinite solju, biberom, bijelim lukom u prahu, parmezanom ili začinima po vašem izboru. Pecite oko trideset minuta jednu stranu, a zatim tikvice okrenite i pecite još trideset minuta ili dok kriškice tikvice malo ne porumene. Orginalni recept možete pogledati ovdje.
ČIPS OD BATATA

Foto: edibleperspective.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Batat narežite na tanke ploškice ili štapiće, po mogućnosti na što sličnije komadiće kako tanji komadići ne bi izgorili. Ploškice ili štapiće batata složite na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te začinite po želji. Smanjite temperaturu pećnice na 160°C i stavite odmah čips u pećnicu. Pecite tridesetpet minuta, često provjeravajući kako čips ne bi izgorio. Orginalni recept možete pronaći ovdje.
ČIPS OD KRUŠKE

Foto: themerrythought.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 200ºC. Posudu obložite papirom za pečenje. Kruške nasjeckajte uklanjajući sjemenke i stabljiku (osim ako vam se ne sviđa rustikalni izgled).
Složite kriške kruške na listove za pečenje tako da se mogu dodirivati, ali ne i preklapati. Premažite kriške kruške sa medom i pospite cimetom. Pecite pedeset minuta i par puta provjerite da biste bili sigurni da ne izgore (trebaju biti tamno smeđe boje, ali ne izgorjeti). Okrenite kriške i pecite još trideset minuta.
Ostavite da se ohladi i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili ih servirajte odmah uz osvježavajući sok ili čaj. Orginalni recept pogledajte ovdje.
ČIPS OD MRKVE

Foto: aspicyperspective.com
PRIPREMA:
Uzmite veliku mrkvu te je isijecite na tanke ploškice. Isjeckanu mrkvu stavite u posudu te po njoj pospite ulje, cimet i so. Svaki komad lijepo rasporedite u pleh za pečenje i stavite u rernu. Pecite na 200 °C dok mrkva ne postane hrskava. Kada je mrkva pečena, sačekajte da se ohladi, a onda servirajte i pokrenite omiljeni film. Orginalni recept pogledajte ovdje.
ČIPS OD BANANE

Foto: minimalistbaker.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Ogulite i nasjeckajte banane na tanke ploškice. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite i poprskajte uljem.
Pecite dvadesetpet minuta na 200 °C.
Dobar tek i uživajte u svojim zdravim grickalicama. Orginalni recept pogledajte ovdje.
***
Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!