TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 29.5.2020.

Stiglo nam je ljeto, a sa njim i nove ideje za pripremu ukusnih grickalica. Nedvojbeno omiljena grickalica mnogih od nas su čipsevi i znamo da je najbrže i najlakše zaustaviti se u lokalnom supermarketu te uzeti nekoliko paketića grickalica. No, sunce nas motiviše za nove i zdravije kulinarske eksperimente.

Recepte za hrskavi čips možemo lako napraviti u udobnosti doma, grickati uz dobar film, ponijeti na dobar party, piknik, na posao ili jednostavno uživati u njima bez straha od konzervansa ili previše šećera.

Zato vam u nastavku donosimo sjajne recepte koji će vas ponukati da spremite ukusne i zdravije grickalice.

ČIPS OD TIKVICA

Foto: cookinglsl.com

SASTOJCI:

  • 1 velika tikvica
  • Maslinovo ulje
  • So i začini po želji

PRIPREMA:

Tikvice operite i po želji ogulite. Zatim, tanko narežite tikvice na ploškice i upalite pećnicu na 200 °C. Tikvice poredajte na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, a zatim tikvice lagano premažite maslinovim uljem. Lagano začinite solju, biberom, bijelim lukom u prahu, parmezanom ili začinima po vašem izboru. Pecite oko trideset minuta jednu stranu, a zatim tikvice okrenite i pecite još trideset minuta ili dok kriškice tikvice malo ne porumene. Orginalni recept možete pogledati ovdje.

ČIPS OD BATATA

Foto: edibleperspective.com

SASTOJCI:

  • jedan veći ili dva manja batata
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Biber
  • Začini po želji (kajenski papar, suhi ružmarin, čili, češnjak)

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Batat narežite na tanke ploškice ili štapiće, po mogućnosti na što sličnije komadiće kako tanji komadići ne bi izgorili. Ploškice ili štapiće batata složite na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te začinite po želji. Smanjite temperaturu pećnice na 160°C i stavite odmah čips u pećnicu. Pecite tridesetpet minuta, često provjeravajući kako čips ne bi izgorio. Orginalni recept možete pronaći ovdje.

ČIPS OD KRUŠKE

Foto: themerrythought.com

SASTOJCI:

  • tri ili četiri kruške
  • med
  • cimet

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Posudu obložite papirom za pečenje. Kruške nasjeckajte uklanjajući sjemenke i stabljiku (osim ako vam se ne sviđa rustikalni izgled).
Složite kriške kruške na listove za pečenje tako da se mogu dodirivati, ali ne i preklapati. Premažite kriške kruške sa medom i pospite cimetom. Pecite pedeset minuta i par puta provjerite da biste bili sigurni da ne izgore (trebaju biti tamno smeđe boje, ali ne izgorjeti). Okrenite kriške i pecite još trideset minuta.
Ostavite da se ohladi i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili ih servirajte odmah uz osvježavajući sok ili čaj. Orginalni recept pogledajte ovdje.

ČIPS OD MRKVE

Foto: aspicyperspective.com

SASTOJCI:

  • Svježa mrkva
  • So
  • Cimet
  • Maslinovo ulje

PRIPREMA:

Uzmite veliku mrkvu te je isijecite na tanke ploškice. Isjeckanu mrkvu stavite u posudu te po njoj pospite ulje, cimet i so. Svaki komad lijepo rasporedite u pleh za pečenje i stavite u rernu. Pecite na 200 °C dok mrkva ne postane hrskava. Kada je mrkva pečena, sačekajte da se ohladi, a onda servirajte i pokrenite omiljeni film. Orginalni recept pogledajte ovdje.

ČIPS OD BANANE

Foto: minimalistbaker.com

SASTOJCI:

  • Tri banane
  • Tri kašike maslinovog ulja
  • So (ili šećer) – po ukusu

PRIPREMA:

Ogulite i nasjeckajte banane na tanke ploškice. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite i poprskajte uljem.
Pecite dvadesetpet minuta na 200 °C.  
Dobar tek i uživajte u svojim zdravim grickalicama. Orginalni recept pogledajte ovdje.

***

Naslovna fotografija: minimalistbaker.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Šeširi, čizme i tišina. Kako je Hamza Kulenović preveo Western estetiku na domaći teren?

TEKST: Ada Ćeremida

Šeširi, čizme i tišina. Kako je Hamza Kulenović preveo Western estetiku na domaći teren? Šeširi, čizme i tišina. Kako je Hamza Kulenović preveo Western estetiku na domaći teren?

Hamza Kulenović, fotograf iza STUDIO HAMZA, već godinama gradi prepoznatljiv vizuelni narativ tih ali prodoran, suptilan, a opet pun snage. 

Njegov dugoročni projekt 1 ON 1  je intiman portret individualnosti, gdje moda i priroda vode nijeme dijaloge. U trećem poglavlju, HOWDY, Kulenović se okreće Zapadu, ali ne onom iz filmova, već onom iz osjećaja.


bonjour_ba_hamza_k_06

Gucci košulja i Fendi džemper


HOWDY ne pokušava preslikati Divlji zapad. Umjesto prašine i prerije, ovdje imamo travu, maslačke i blagu svjetlost bosanskog podneblja. Nema teatralnosti ovo je kontemplativna dekonstrukcija slike tišine. Zapad, filtriran kroz melanholiju i estetiku istočnoevropskog sela.

‘’Vizuali prate narativ osame, unutrašnje snage i ljepote koja izvire iz jednostavnosti. Bez potrebe za pretencioznošću, priča je vođena ideologijom slobode izražavanja i suptilnog sudara stilskih opozita – grube teksture i nježnih silueta, utilitarnog i romantičnog.'' rekao nam je Hamza.


bonjour_ba_hamza_k_07

bonjour_ba_hamza_k_01

Miu Miu majica i šešir, Prada potkošulja i J.W. Anderson vesta


Stajling koji potpisuju Matheus Franca i Kulenović spaja diskretnu sofisticiranost s hrabrim siluetama. Kombinacija tekstura i detalja stvara dojam nespretne elegancije, gdje luksuzne torbe i odjevni komadi ne djeluju samo kao modni izričaj, već kao predmeti s pričom. Ovdje se osjećaju naslijeđeni, proživljeni, kao da su pronađeni sa karakterom koji dolazi iz prepoznatljivih modnih arhiva.


bonjour_ba_hamza_k_04

bonjour_ba_hamza_k_02

Brunello Cucinelli bermude , Miu Miu jakna i čizme, torba J.W. Anderson, naočale Loewe i J.W. Anderson vesta.


U pozadini fotografija titra i blagi bunt. HOWDY ne vrišti, ali suptilno prisvaja western estetiku na svoj način. Granica više nije teritorijalna, već suptilna i intimna, gdje se prostor za osobnu izražajnost stvara kroz detalje, tonove i gestu.


bonjour_ba_hamza_k_05

bonjour_ba_hamza_k_03

Brunello Cucinelli bermude, Miu Miu čizme,Gucci košulja i Emilio Pucci hlače 


U svijetu gdje je moda često bučna, teatralna i pomalo distancirana od stvarnosti, ovakav editorijal nas može podsjetiti na tihe priče koje postoje i bez publike. U tome i jeste moć ovog editorijala sve izgleda kao da se već dešava.


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!