TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 25.6.2019.
Kada odlazak do mora nije opcija, a hladna voda ne izgleda baš kao najprimamljivija opcija, sladoled se nameće kao ukusno osvježenje. Ova hladna poslastica dolazi u bezbroj različitih okusa i aroma, a u posljednje vrijeme sve smo više u potrazi za ukusnim opcijama u kojima ćemo uživati bez grižnje savjesti.
Kao odgovor na ovu gastro nedoumicu, javlja se priprema zdravih sladoleda u udobnosti doma koji će biti delikatesa u kojoj će uživati cijela obitelj. Pomno odabrane i kvalitetne namirnice savršena su baza za sladoled koji će razveseliti čak i najzahtjevnije nepce. Jedna od supernamirnica u kojoj volimo uživati i u obliku sladoleda upravo je zeleni čaj, koji će vas odvesti na foodie putovanje do Azije.
UKUSAN I ZDRAV SLADOLED KOJI JEDNOSTAVNO PRIPREMATE DOMA I KOJI ĆE POSPJEŠITI I DETOKS ORGANIZMA
Zeleni čaj volimo tijekom cijele godine, obzirom da je njegova konzumacija u potpunosti balansirana s potrebama našeg tijela i pomaže nam u kreiranju sitnih rituala opuštanja. Osim što smanjuje stres, zeleni čaj potiče i detoksikaciju organizma te pripomaže u održavanju vitke linije.
A da priprema sladoleda doma može biti jako jednostavna, uvjerit ćete se kroz ovaj recept uz koji ćete imati zdrav desert u kojem ćete moći uživati baš svaki dan, cijelo ljeto!
Sastojci:
2 žlice listića zelenog čaja
2 žlice kipuće vode
1 žlica šećera
310 ml mlijeka
2 žumanjka
5 g šećera
200 g slatkog vrhnja
1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
Listiće zelenog čaja poput Podravka zelenog čaja koji se sastoji od pažljivo biranih sorti zelenog čaja i mente, prelijete kipućom vodom koju ste prethodno zasladili i jednom žlicom šećera. Ostavite da se hladi 10-12 minuta.
U drugu posudicu stavite kuhati mlijeko dok ne dođe do točke vrenja. Prelijte ga preko čaja i ostavite 5 minuta. Za to vrijeme u posudi izmiješajte žumanjke i šećer.
Mliječnu smjesu s čajem procijedite u smjesu žumanjka i šećera uz stalno miješanje. Dobivenu smjesu zatim kuhajte 5 minuta, na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok smjesa ne dobije konzistenciju gustog umaka. Zatim ju ostavite u hladnjak najmanje 4 sata. Nakon 4 sata, slatko vrhnje istucite u šlag i dodajte u smjesu s čajem, zajedno s ekstraktom vanilije.
Zatim ju prespite u odgovarajuće kalupe i spremite u zamrzivač. Et voila!
Još jedna kulinarska avantura koja potvrđuje da je sladoled u domaćoj varijanti ipak najbolji!
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!